https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mladi prihajajo v Slovenijo, kjer bodo spoznavali primere dobrih praks podeželja

10.09.2021 ob 13:00  

Mladi iz Slovenije, Romunije, Italije in Španije prihajajo v Mursko Soboto, kjer se bodo udeležili mednarodne mladinske izmenjave z naslovom »Podeželje je zakon!«. Projekt je v celoti financiran s strani evropskega programa  Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT.


S projektom želimo mlade ozavestiti o podeželju, o življenju na podeželju, o potencialu, ki ga nudi. Menimo, da vse preveč mladih odhaja s podeželja v upanju na boljšo prihodnost, ki jim jo lahko nudi življenje v mestu (večja dostopnost storitev, več možnosti za zaposlitev, več stanovanjskih kapacitet, dostop do javnega prevoza, več prireditev za mlade, ipd.). S projektom želimo mladim predstaviti potencial, ki ga ima podeželje in prednosti, ki jim jih nudi (mir, narava, samooskrba, domače jedi in izdelki, stik z naravo in domačimi živalmi, ipd). Tudi v času epidemije korona virusa, ko smo morali ostati doma, v izolaciji, je življenje na podeželju še toliko bolj pokazalo vse svoje prednosti. Tudi s stališča samooskrbe države igra podeželje zelo pomembno vlogo. Želimo si raziskati razloge (podnebne, geografske, politične,....) zakaj je samooskrba z določeno surovina večja, z drugo manjša. Prav tako želimo mladim pokazati, kako se lahko v veliki meri samooskrbujejo. Kaj in kako pridelati na vrtu, kaj vse se da s temi pridelki napraviti in skuhati ter kako si pripraviti ozimnico. S projektom želimo združiti mlade iz različnih držav, da skupaj delimo izkušnje, znanje in ideje, vse to pa bomo lahko uporabili in predali naprej lokalnim skupnostim.

Cilji našega projekta so: spoznati razvoj podeželja, seznaniti se s socialnim vidikom prebivalcev podeželja (demografija podeželja), preučiti primere dobrih praks razvoja na podeželju v različnih državah, raziskati področje samooskrbe (na ravni posameznika kot tudi na ravni države), naučiti mlade kako postati v čim večji meri samooskrben, razvijati osebne kompetence mladih udeležencev, ozavestiti mlade o pomembnosti ohranjanja življenja na podeželju ter jih vzpodbuditi k aktivni participaciji v podobnih projektih, vključevanje mladih z manj priložnostmi, urjenje v timskem delu, mreženje organizacij in utrjevanje partnerstva.

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.