https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Evropsko leto mladih bodo obeležili s projektom #joinus

01.03.2022 ob 11:00  

Mladi iz Društva kreativne mladine iz Murske Sobote s 1. 3. 2022 začnejo z izvajanjem projekta v sklopu Evropske Solidarnostne Enote, z naslovom #JoinUs.


Leto 2020 2021 je bilo zaznamovano s tako imenovano »korona krizo«, ki je zavzela ves svet. Evropa se je povsem zaprla in pozabili smo na ranljive ciljne skupine. Skozi povečano uporabo digitalnih omrežjih smo pozabili na pristni osebni stik, saj nam je le ta bil odvzet. Digitalna omrežja pa so prinesla tudi več sovraštva, diskriminacije, sovražnega govora in duševne stiske med mladimi, med ranljivimi ciljnimi skupinami in ostalim prebivalstvom. V projektu #JoinUs so se zbrali mladi iz Slovenije, da bi spoznali in ponovno obudili pravi pomen solidarnosti in prostovoljstva v njihovih vsakdanjih življenjih, obenem pa si želijo nadaljevati in nadgraditi dosedanje izkušnje, ki so jih pridobili v uspešno izvedenih projektih kot sta »Prostovoljci brez meja« in »#JoinUs« (V sklopu Erasmus+ Mladi v Akciji). Skozi eno letni projekt si želijo širiti strpnost do različnih manjšin katere se še vedno(tudi) v letu 2022 srečujejo z diskriminacijo in nestrpnostjo.

»Tematika se nam zdi pomembna in si zasluži boljšo prepoznavnost v lokalnem in mednarodnem okolju. Skozi projekt si želimo približati prostovoljno delo, govoriti o aktualnih temah kot so vključevanje LGBTQ skupnosti, romske skupnosti, starejše populacije, spregovoriti o rasni diskriminaciji, verski diskriminaciji, spolni diskriminaciji in kulturni raznolikosti ter o samih okoljskih spremembah z varovanjem okolja.« nam je povedal koordinator projekta Blaž Ščavničar.  

V projektu se bodo dotaknili tudi aktualnih tem kot so okoljevarstvo, katerega bodo neposredno vključili v učni proces aktivnosti, ki jih pripravljajo. Okoljevarstvo bodo vključili v uporabi vsakdanjih opravil, pri uporabi zelenega potovanja, organizirali bodo več čistilnih akcij ter pripravili ozaveščevalne delavnice o okoljevarstvu za mlade.

Skozi projekt si želijo preko spoznavanja ranljivih skupin in preko delovnih akcij, širiti večjo strpnost do prej omenjenih manjšin oziroma skupnosti. Z izvedbo prej omenjenih projektov so pridobili izkušnje, da so delovne akcije in neposredno vključevanje mladih zelo koristne za pridobivanje kompetenc, izkušenj in razvoju osebne samopodobe pri mladih Skozi različne prostovoljne in nevladne organizacije se bodo mladi vključevali in pripravljali različne dogodke, aktivnosti in umetniške prireditve. Le te jim bodo dale možnost, da delajo dobro za lokalno skupnost in ljudem širijo večjo strpnost do drugačnosti in raznolikosti.

V projektu bodo pripravili različne prostovoljne akcije s katerimi bodo širili strpnost, pomen medsebojne pomoči in solidarnosti ob enem pa bodo gradili na lastnih kompetencah ter gradili mostove med mladimi in ostalim lokalnim prebivalstvom. Prostovoljne akcije bodo zajemale od priprave ESE (Evropska Solidarnostna Enota) dneva za spremembe, obiska Doma starejših občanov, Zavetišča za brezdomne osebe Murska Sobota, priprave čistilnih akcij, priprave akcije v romskem naselju in romskem vrtcu, priprave akcije zasajevanja dreves prostovoljstva pa do izvedbe delovne akcije, kjer bodo pomagali ljudem v stiski itd. Prav tako bodo pripravili več manjših dogodkov tekom aktivnosti z vključevanjem lokalnega okolja pa vse do izvedbe končnega dogodka in širjenja rezultatov  projekta s pomočjo spletne propagande, ki bo nosila sporočilo solidarnosti in boja proti diskriminaciji.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.