https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na območju Hrastja-Mote revitalizirajo strugo reke Mure

06.03.2022 ob 6:00  

Na območju Hrastje - Mote v okviru projekta Lifeline MDD poteka revitalizacija reke Mure. Namen posega je obnovitev naravnih procesov reke Mure. To bo oživilo habitate reke in izboljšalo vodne razmere okoliških poplavnih gozdov.

Sredi februarja so na terenu ob Muri v bližini ribnikov v Gradišču v občini Radenci začeli izvajati revitalizacijo reke Mure, ki bo vodila do izboljšanja pestrosti habitatov v strugi ter izboljšanja vodnih razmer okoliških poplavnih gozdov, so sporočili iz Zavoda RS za varstvo narave.

Na levi brežini Mure je bila na območju državnih zemljišč v dolžini okrog 250 metrov izvedena odstranitev obrežnega zavarovanja, kar bo omogočilo manjšo kontrolirano širitev struge reke Mure. Dela bodo zaključena v začetku naslednjega tedna.

Mesto izvedbe revitalizacije struge reke Mure pri ribiškem domu v Gradišču pred začetkom širitve reke struge. Foto: Arhiv projekta lifelineMDD, Pomgrad, vodnogospodarsko podjetje d. d.

Projektni partner Pomgrad, vodnogospodarsko podjetje d. d., ki je nosilec te aktivnosti, je ob podpori projektnega partnerja Zavoda RS za varstvo narave, za širitev struge najprej pridobil dovoljenja in soglasja pristojnih služb ter upravljavca ribiškega območja – RD Gornja Radgona.

Po selektivnem poseku dreves, večinoma tujerodne robinije (»akacije«) je sledila odstranitev obstoječega obrežnega zavarovanja (skal) struge in njihova prestavitev v na novo izkopan jarek, približno 50 m v zaledje reke. Na območju odstranjenega obrežnega zavarovanja na bregu reke bodo izkopali tri manjša polkrožna območja, na začetku širitve gorvodno pa v reki oblikovali manjšo skalno strukturo.

Del odstranjene poti bo nadomeščen z novo povezovalno potjo do obstoječe poti ob Muri. Dela bodo predvidoma zaključena marca 2022. Ukrep bo izveden po zgledu podobnih že izvedenih ukrepov na reki Muri na avstrijski strani reke v zadnjih letih - najbližji takšen je bil izveden v bližini vasi Žetinci oziroma Mele.

Iz brežine so bile odstranjene skale oziroma kamnomet, kar bo dalo reki Muri prostor za njeno širitev in oblikovanje novih habitatov in habitatnih struktur za ribe in ptice. Foto: Arhiv projekta lifelineMDD, Pomgrad, vodnogospodarsko podjetje d. d.

Reka bo tako imela možnost kontrolirane širitve svoje struge, posledično se bo tok reke upočasnil in zmanjšala se bo globinska erozija. Z vnosom proda v reko se bo zmanjšalo poglabljanje struge, kar bo deloma vplivalo na upadanje nivoja podtalne vode v okolici, ki je pomembna kot vir pitne vode. Učinki ukrepa širitve struge bodo zagotavljali dinamičnost reke in izboljšanje habitatov različnih ogroženih živalskih vrst (ptic rečne struge kot so vodomec, breguljke, mali martinec, mali deževnik, nekaterih vrst rib...).

S študijo transporta rečnih sedimentov in oceno zalog ter zrnavosti sedimentov, ki poteka vzporedno z deli, pa bodo v okviru projekta pridobili podatke, kakšna je zaloga rečnih sedimentov na tej lokaciji.

Revitalizirana brežina reke Mure v Gradišču oziroma Hrastje-Moti po odstranitvi kamnometa. Foto: Arhiv projekta lifelineMDD, Zavod RS za varstvo narave

Ukrep širitve reke Mure v Hrastje-Moti je prvi v vrsti načrtovanih ukrepov za revitalizacijo reke Mure, več podobnih ukrepov na strugi Mure bo izvedenih v letu 2022 in 2023 v okviru drugega obsežnega projekta - projekta Natura Mura.

Revitalizacija je del projekta Interreg lifeline MDD - Varstvo in obnova ekološke povezljivosti rečnega koridorja Mura-Drava-Donava z medsektorskim sodelovanjem, ki ga izvaja dvanajst projektnih partnerjev iz petih držav na območju 5-državnega Biosfernega območja Mura-Drava-Donava.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.03.2022 ob 6:58 GOST gost

      POPRAVLJAJO KA JE RDEČA BANDA ZAFURALA MEKSIKA MEKA BOBRI STRUGA KAK TO VEN VIDI PRITE POGLEDNOT SAMO ENA MEZGRA NA VODI BREZ PRETOKA DOBRO KA ŠAR MALO ZAKRIJE SMRAD

      4 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.03.2022 ob 7:25 gost

        SI ŽE CELO ŽIVLJENJE ZAFURAN POSLEDICE SO VIDNE PRI TEBI NE PA NA REKI MURI ,TU JE KOLIKO TOLIKO VREDU

        16 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.03.2022 ob 7:28 gost

        6:58 Pripravljajo da se boš umil v reki Muri ,sanacija je namenjena prav tebi srbin .Uživaj v kopeli Mure .

        8 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.03.2022 ob 14:03 123 gost

        Svinja Janševa se spet glasi, če je tok Mure nej naraven,si mogoče na novi24 slišal v oddaji kdo vam laže, odgovor je SDS in rkc z novo Slovenijo

        4 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.03.2022 ob 7:38 GOST gost

      ČUNDRAŠ TI ZNAŠ KA JE MURA ŠE CECAŠ ŠTO JE BUJRAL NEJ PAMETNI RDEČI ZAJ PA KREJ VOZIJO KUBIKE TELETA

      4 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.03.2022 ob 8:24 gost

      Končno se je nekaj začelo delati z tem kanalom, kama koli pogledneš so vidne posledice zgrešenih potez rdečih , in teh je neskončno.

      12 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.03.2022 ob 8:31 gost

      6.58 debil kga rdečega to misliš samega vladnega nesposobnega debila,,,,, januša groznuga,,,,. Bunbar zabiti.

      10 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.03.2022 ob 8:34 gost

      To je verjetno govora o vseh dsnih pedrih keri so vsi z vele vodijo načelo obrnili plašče 1990 leta. Pa se preimenovali v pomladne stranke z etiketo propadli komunisti.

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.03.2022 ob 8:53 gost

      Govora je o rdečkarjih , ki so vladali od 45. leta naprej , seveda ti pol pismena krota tega ne moreš razumeti , le kako bi lahko s tremi razredi osnovne šole , pfuj.

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.03.2022 ob 8:57 gost

      Pa to je taj srbin pretepenec v Pomurje .ki smradi še reko Muro 8:53

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.03.2022 ob 9:22 gost

      Srbskiputin ne trimčka zjutraj ob 6 uri kot je enkrat zapisal ,trimčka na portalu od 6 ure do 22 ure ali še dalj . (8:34 )

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.03.2022 ob 9:43 gost

        Hodim od pete do šeste ure zjutraj. Se mi pridružiš? Bova kakšno rekla, potem pa na pir šla.

        5 5 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.03.2022 ob 9:50 gost

      9:43 No zdaj si pa potrdil ,da se že ob 6 ure naprej uri nalivaš z pivom ! Kronik !

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.03.2022 ob 10:06 gost

      take stvari levojajarjem NE moreš razlagati ,ker so tele bitange žlabrava deca hudobnežev ,nadutežev in manipulantov levo krilne struje nedoumnevne tolpe izmečkov ! pojma nemajo o reki in njenem poslanstvu za nas obmurske prebivalce

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.03.2022 ob 10:16 gost

      Idem doj po kobilji pijjan kak žandar ............. vaćik srbin ne pride nikdar domov ..........!

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.03.2022 ob 10:24 gost

      Jebeš pUTINA in sRBINA.oba pravoslavna gnoja.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      06.03.2022 ob 10:27 gost

      vojni udar na portalu kdo bo koga poteptal

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      06.03.2022 ob 11:19 GOST gost

      MURA JE LEJPA REKA SIMBOL PREKMURJA MALO SO ZGREŠILI Z BURENJEM ZAJ POPRAVLJAJO ČEDNO VODO PUSTITI V STARE STRUGE NEJ KA MIMO TEČE PODTALNICA SE DVIGNE KA MO MELI VODO

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.03.2022 ob 11:55 gost

        Če je tebi Mura lepa reka potem ti še lepe reke videl nisi. Pojdi pa poglej Sočo, Idrijco in kakšno kraško reko, da boš vedel kaj so lepe reke.

        2 11 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      06.03.2022 ob 12:51 gost

      No , ti pa si res tele , primerjaš Sočo , Idrijco , pa Tolminke sploh nisi videl , vse te reke so nekaj posebnega , ampak še bolj posebna je "čarna reka"-MURA , samo ti si pač navadno tele , pa saj nima smisla ponavljati , pritepenec, plastična vrečka , pa to, celo življenje ždiš med štirimi stenami , bedak, si sploh kdaj namočil noge v Muri , kamoli , da bi jo preplaval , skratka pišeš neumnosti.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      06.03.2022 ob 13:39 gost

      Točno tak ena Mura je reka Mura , druga Mura pa je nogometni klub Mura , seveda ti norček tega ne razumeš , ker tvoj klub yugonostalgika je verjetno Čukarički , daj odjebi više.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.