https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Odbor DZ podpira ustanovitev Pomurske akademsko-znanstvene unije

05.03.2022 ob 6:05  

Odbor DZ za izobraževanje je brez glasu proti pripravil predlog zakona o Pomurski akademsko-znanstveni uniji za obravnavo na plenarni seji DZ. Z njim bi ustanovili to unijo, katere namen bi bil pospeševanje in kakovostna rast znanstvenih ved ter njihovo učinkovitejše vključevanje v znanstveni, kulturni in gospodarski razvoj pomurske regije. 

Predlog je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim poslancem madžarske narodne skupnosti Ferencem Horvathom. Združenje Pomurska akademsko znanstvena unija (PAZU) že 20 let pomembno vpliva na regijo, zato je treba po mnenju predlagateljev oblikovati trajnejšo in institucionalizirano obliko njenega delovanja. PAZU je zdaj regionalna institucija, ki združuje doktorje znanosti različnih ved.

Delovanje PAZU ne bo posegalo na delovno področje Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) ali Inženirske akademije Slovenije, ampak se bo z njima dopolnjevalo, je na današnji seji odbora zagotovil poslanec NSi Jožef Horvat kot sopodpisnik predloga.

"V regijah nas je najbolj strah, da se mladi, ki gredo študirat, ne bodo vrnili v domače okolje," pa je dejal poslanec SD Dejan Židan, ki je prav tako sopodpisnik. Predlog bo po njegovi oceni pripomogel k temu, da bi se mladi izobraženci raje vračali v Pomurje.

Vlada predlog podpira, je povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec. Po njegovih besedah so predlagatelji upoštevali pripombe, ki jih je podala.

Direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah je naklonjen predlaganim rešitvam. Zbornica dobro sodeluje s PAZU, ki pomurskemu gospodarstvu predstavlja edino vez z univerzama v Mariboru in Ljubljani, je pojasnil.

Pač pa predloga iz sistemskega vidika ne podpira SAZU, je povedal njen predsednik Peter Štih. Po njegovih besedah bi z njim vzpostavili nesistemsko ureditev in odprli vrata vsem podobnim ustanovam v drugih regijah.

V krajši razpravi je Mojca Škrinjar iz SDS predlog pozdravila. Po njeni oceni je prav, da se znanje porazdeli po Sloveniji.

Predsednica odbora Iva Dimic iz NSi prav tako vidi veliko prednosti v predlaganih rešitvah. Navezala se je na besede direktorja Pomurske gospodarske zbornice in poudarila, da bo sodelovanje PAZU z gospodarstvom v Pomurju v skladu s predlogom še bolj učinkovito, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.03.2022 ob 7:58 gost

      Bolj se jih naj opazi ne da jih pozabljate , in bodo ostali !

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.03.2022 ob 11:19 Magyar Bacsi gost

      Spet v ospredju neurejeni - mastnolasi. Kje pa je arogantnež prof. dr. mr. in ne vem kaj še vse pm Mitja Lainščak????

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.03.2022 ob 9:08 gost gost

        Odbor DZ podpira ustanovitev Pomurske akademsko-znanstvene unije in zaradi tega ne bodo plače v realnem sektorju, beri gospodarstvu nič višje !

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.03.2022 ob 12:47 Magyar Bacsi gost

      Ne in si jih niti v kratkem ne misli!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.03.2022 ob 9:48 gost

      Še več odličnih lač za " prave " ljudi za nič dela. Prekleti Janševi sralaši.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.03.2022 ob 10:11 gost

      dajte vaše akademike naprej!!!!!!!---gnoji levojajerski---španska vas za vas---drhal !!!!!!!!!!!!!!!!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.03.2022 ob 10:19 gost

      magyar bacsi pojdi rajši v štalo in poglej če vse štima. Te pa si 2 spij pa bo boljše ,ker za tebe POLITIKA NI ,ker nimaš pojma. Si pač BUMBAR VOGRSKI na roke napravljeni. Idi se stuširaj ker SMRDIŠ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Smrdljivec levuharski da te ni sram.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.