https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Februarja za tri tisoč manj brezposelnih

08.03.2022 ob 6:00  

Po januarskem porastu se je februarja brezposelnost zmanjšala. Ob koncu meseca je bilo registriranih 64.783 brezposelnih oseb, kar je 4,5 odstotka oz. 3.051 oseb manj kot januarja in 26,4 odstotka oz. 23.268 oseb manj kot v lanskem februarju, so sporočili iz Zavoda RS za zaposlovanje.

Upad je bil predvsem posledica znižanja števila na novo prijavljenih brezposelnih oseb, katerih se je na Zavodu v tem mesecu prijavilo 53,6 odstotka manj kot januarja in 15,8 odstotka manj kot februarja 2021.

Na novo se je februarja na Zavodu prijavilo 4.015 brezposelnih oseb. Med novo prijavljenimi je bilo 339 iskalcev prve zaposlitve, 2.075 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 38 brezposelnih zaradi stečajev in 675 presežnih delavcev. Vse kategorije novoprijavljenih brezposelnih oseb so se zmanjšale tako v primerjavi s prejšnjim mesecem, kot tudi tudi v primerjavi z lanskim februarjem.

Od 7.066 brezposelnih oseb, ki jih je februarja Zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5.015 oseb, kar je 9,5 odstotka več kot januarja in 24,7 odstotkov manj kot februarja 2021.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalcev, zidarjev, delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah, izvajalcev suhomontažne gradnje, štukaterjev, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, komercialnih zastopnikov za prodajo, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrok, tesarjev, kuhinjskih pomočnikov, poslovnih sekretarjev in natakarjev.

Februarja se je v brezposelnost v primerjavi s predhodnim mesecem zmanjšala v vseh območnih službah Zavoda, najbolj v OS Velenje, kjer se je zmanjšala za 6,2 odstotka, sledi OS Murska Sobota, kjer se je zmanjšala za 5,9 odstotka.

Delodajalci, med katerimi je bilo največ delodajalcev s področja predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti ter trgovine, so februarja Zavodu sporočili 13.780 prostih delovnih mest, kar je 11,5 odstotka manj kot januarja in 30,2 odstotka več kot februarja 2021.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.03.2022 ob 7:45 gost

      Ko boste dosegli brezposelnost v Sloveniji iz leta 1987, ko je bilo manj kot 20.000 brezposelnih, se začnite hvaliti. Do takrat pa šutite in se ne hvalite.

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.03.2022 ob 8:37 gost

      Ge San se tudi mislu zdaj zaposliti. San si premislu zato ka se,,,, januš grozni,,, jaku dosta pa tvita in priliva olje na ogenj v vojni kera se odvija v Ukrajini z neznanega razloga. Kajti sam tvieraš se ne zaveda da mi tudi imamo jedrsko elektrarno kera bi znala biti Putinu keruga debil vladni primerja z Hitlerjem zelo dobra tarča. Noben voditelj se toliko neprimerno nevede kot prav slovenski isti,,,,,, Adek Hitler,,,,,

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.03.2022 ob 8:56 gost

      Kdor želi dobro državi Sloveniji in sebi, bo volil sedanjo vladno koalicijo in tiste, ki želijo z njo konstruktivno sodelovati v dobro države in bo zavrnil vse tiste stranke, ki v naprej izključujejo, s čemer poglabljajo delitve v državi, sejejo sovraštvo in nestrpnost in s tem škodujejo SLO

      7 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.03.2022 ob 9:18 gost

        Še en Janšev trol na portalu. Si se neumen že narodil ali ti je cepivo to napravilo? Verjetno ono prvo.

        9 5 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.03.2022 ob 10:49 gost

      8 56,,,,debil zabiti kako vlado zdajšnjo in,,,, januša groznuga,,,,. Pametni ljudje ne mislijo gledati se enoga vojnega območja in to v Sloveniji če bi ostala ta vlada. Debil zabiti. Štekaš.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.