https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Denarna pomoč ob rojstvu otroka bo višja

07.03.2022 ob 6:00  

Občinski svet Občine Ljutomer se je v četrtek, 3. marca 2022, sestal na 16. redni seji, kjer so med drugim obravnavali dopolnjen predlog proračuna za leto 2022 in sprejeli povišanje denarne pomoči ob rojstvu otroka.

Svetniki so na 15. redni seji v prvi obravnavi potrdili predlog proračuna za leto 2022, v času javne razprave pa je na predlog bilo podanih 32 pripomb oziroma predlogov. Ob upoštevanju večine predlogov so se skupni prihodki in odhodki proračuna povečali.

Načrtovanih 17 milijonov evrov prihodkov

Skupni prihodki proračuna so se v primerjavi s predlogom povečali za 592.263 evrov in znašajo dobrih 17 milijonov evrov. Največ sprememb je pri transfernih dohodkih.

Povečala so se prejeta sredstva iz državnega proračuna za izgradnjo prizidka vrtca v Mali Nedelji, sredstva iz državnega proračuna iz sredstev EU iz kohezijskega sklada ter sredstva za izgradnjo kanalizacije Podgradje. Na novo so v proračun umeščena sredstva Direkcije RS za vode za visokovodne nasipe.

Zmanjšala pa so se sofinancerska sredstva Ministrstva za kulturo za nabavo opreme za Dom kulture Ljutomer, sredstva za javna dela ter sredstva za projekt Odprta kuhinja in projekt Povezovanje podpornega okolja novega turističnega produkta. Ta dva projekta se tako ne bosta izvedla.

Odhodki načrtovani v višini slabih 20 milijonov evrov

Skupni odhodki proračuna so se v primerjavi s prvim predlogom proračuna povečali za 934.539 evrov in znašajo skoraj 20 milijonov evrov. Povečanje je predvsem pri investicijskih odhodkih.

Povečuje se postavka Novogradnje, rekonstrukcije in adaptacije, in sicer skupno za slabih 850 tisoč evrov. Spremembe so pri postavkah Visokovodni nasipi za varstvo pred poplavami, kanalizacija Podgradje, Javna kanalizacija na aglomeracijah in Rekonstrukcija JP v KS Železne Dveri, II. in III. faza.

Investicijski odhodki in investicijski transferi proračuna znašajo skupaj 10,6 milijona evrov in predstavljajo 53 odstotkov odhodkov proračuna.

Spremembe statuta niso potrdili

Na seji so obravnavali tudi Spremembe in dopolnitve Statuta Občine Ljutomer. Cilj sprememb je bila uskladitev določb statuta z Ustavo RS, Zakonom o lokalni samoupravi in Zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti ter v skladu z opozorilom in predlogom Službe za lokalno samoupravo. Svetniki spremembe statuta niso potrdili

Potrdili pa so Občinski podrobni prostorski načrt za stanovanjsko naselje v Stročji vasi. Gre za območje, kjer je v preteklosti stala stara stavba osnovne šole. Ta je bila odstranjena tam pa je sedaj večja prazna travnata površina. S sprejetim OPPN se območje razdeli na enajst gradbenih parcel namenjenih gradnji stanovanjskih stavb.

Denarna pomoč ob rojstvu otroka višja

Svetniki so potrdili spremembo pravilnika o enkratni denarni pomoči ob rojstvu otroka. Po trenutno veljavnem pravilniku je doslej bila za prvega otroka namenjala pomoč v višini 250 evrov in za vsakega naslednjega po 50 evrov več. S spremembo pa se sredstva za prvorojenca povišajo za 100 evrov.

Upravičenci do denarne pomoči po novem ob rojstvu prvega otroka prejmejo pomoč v višini 350 evrov, za drugega 400 evrov, za tretjega 450 evrov in za vsakega naslednjega po 50 evrov več. Povečani znesek velja za vse otroke, ki so rojeni od vključno 1. januarja 2022 dalje.

Svetniki so odločali tudi o ceni socialno varstvene storitve pomoč družini na domu. Center za socialno delo Pomurje je podal predlog nove cene storitve, in sicer se ta zvišuje iz trenutnih 16,57 evrov na 20,57 evrov od ponedeljka do sobote ter 23,48 evrov ob nedeljah in praznikih.

Trenutno Občina Ljutomer zagotavlja dodatno subvencijo v višini 3,51 evra na uro. Občinskemu svetu so predlagali, da se dodatna subvencija poveča tako, da bi znašala 5,78 evrov, s tem pa se ne bi povečale cene za storitev za uporabnika. Svetniki so predlog soglasno podprli.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2022 ob 6:43 dojilka gost

      ta pomoč je nič v primerjavi koliko zares stane otrok. ko bodo dodali še nekaj nul, bom tudi jaz rodila.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.03.2022 ob 7:53 vsepovsod isto gost

      Volitve so pred vrati, nekih resnih protikandidatov ni, sploh ne takih, ki bi imeli v mislih kaj boljšega. Sprejeti bi bilo treba zakon ŽUPAN DO KONCA ŽIVLJENJA.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.03.2022 ob 8:52 gost

      vej je istina

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.03.2022 ob 9:19 Magyar Bacsi gost

      Koliko pa dobijo terenski oplojevalci???

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.03.2022 ob 10:14 Geza Mezga gost

      Jaz bi se pridružil ekipi, kje se lahko oglasim????

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.