https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Društvo prijateljev agrarne ekonomike praznuje deseto obletnico

16.03.2022 ob 11:30  

Društvo prijateljev agrarne ekonomike je praznovalo deseto obletnico ustanovitve društva.


Društvo so ustanovili tedaj še študentje magistrskega študija na mariborske Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV). Glavni razlog za ustanovitev društva je bilo združevanje, predvsem študentov/diplomantov iz študijskih programov Managementa v agroživilstvu in razvoja podeželja (MARP) ter drugo (mag.) in tretjestopenjskega (dr.) programa Agrarna ekonomika, ki jih vodi katedra za Agrarno ekonomiko in razvoj podeželja na FKBV, UM.

V prvem letu delovanja društva so pozornost posvečali spodbujanju in dvigovanju osveščenosti na področjih pridelave varne hrane in prehranske samooskrbe v Sloveniji. Posvetli so se promoviranju kmetijstva in kmetijskih opravil v pomruski regiji, poudarjanju pestrosti podeželja, tako za njegove prebivalce, kot tudi obiskovalce.

V teh letih so med drugim organizirali tudi strokovna izobraževanja za občane, organizirali so okrogle mize na izbrano problematiko iz področja kmetijstva, kjer so sodelovali vidni predstavniki stroke s področja kmetijstva in razvoja podeželja.

Društvo že deveto leto deluje v javnem interesu na področju kmetijstva in razvoja podeželja, in sicer po odobreni odločbi s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Skozi vse leto DPAE spodbuja in ozavešča svoje člane ter širšo javnost o prehranski samooskrbi in pridelavi, ter o tekoči problematiki na področju kmetijstva in širše.

V zadnjih letih posvečajo pozornost predvsem spodbujanju in dvigovanju osveščenosti na področju pridelave varne hrane in prehranske samooskrbe v Sloveniji, tako bodo v letošnjem letu že 10. leto zapored izvedli izobraževanje in anketiranje na pomurskih osnovnih in srednjih šolah ter objavili fotografski natečaj DPAE, ki bo v letu 2022 potekal od 1. 6. do 30. 11. že 9. leto zapored. 

Društvo prijateljev agrarne ekonomike sodeluje z zelo različnimi organizacijami in institucijami v Pomurju in širše. Sodelovanja poteka predvsem s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede UM, in sicer na načinu izvajanja strokovnega praktikuma in projektnega dela, s številnimi zadrugami.

* Foto: DPAE 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.