https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Škof Štumpf: Pričakujemo, da se bo srečanja udeležilo vsaj 10 tisoč vernikov

Beltinci, 11.03.2022 ob 13:30  

Danes je v Beltincih potekalo srečanje vseh treh odborov v pripravi verskega Srečanja Hrvatov, Slovencev in Madžarov, ki bo v soboto, 8. oktobra 2022 v Beltincih. Podrobnosti so povedali škofje ordinariji iz Slovenije (soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf), Hrvaške (varaždinski škof msgr. Bože Radoš) in Madžarske (győrski škof msgr. dr. András Veres).

Tradicionalno se verniki iz Slovenije in Hrvaške srečujejo na t. i. skupnih slovensko-hrvaških srečanjih, ki vsakič pritegne več tisoč katoličanov in čez sto duhovnikov iz obeh držav. Nastala so po zgledu Srečanj treh dežel, na katerih so se več kot 30 let srečevali verniki iz sosednje Italije (Julijska krajina), Avstrije (Koroška) in Slovenije (predvsem ljubljanska metropolija). Prvo srečanje je bilo pri Mariji Bistrici 2003 (navzoči so bili tudi madžarski verniki), potem na Brezjah 2005, na Trsatu 2007, na Ptujski Gori 2011, v Ludbregu 2014, v Stični 2017 in v Krašiću 2019.


Organizator srečanj je tista škofovska konferenca, v državi katere srečanje poteka. Ker ta dogodek letos poteka v Sloveniji, je Slovenska škofovska konferenca zaprosila soboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa, da sprejme pripravo in izvedbo dogodka v škofiji Murska Sobota. 

Slovenska škofovska konferenca je ustanovila Odbor za pripravo srečanja, v katerem so predstavniki posameznih slovenskih škofij. Škofje so na redni seji sklenili, da bo Aljaž Baša koordinator srečanj, škof msgr. dr. Peter Štumpf pa je bil imenovan za voditelja koordinacije srečanj.

Srečanje v Beltincih

Slovenska škofovska konferenca je naprej menila, da bi srečanje bilo pri cerkvi Marije Vnebovzete v Turnišču v soboto 8. oktobra 2022, vendar je zaradi tamkajšnjih logističnih težavnosti bilo s soglasjem slovenskih škofov prestavljeno v Beltince, ki že imajo bogato izkušnjo s pripravo obhajanja 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Po izmenjavi mnenj škofovskih konferenc Slovenije in Hrvaške so škofje menili, da je zelo primerno tudi tokrat povabiti škofe, duhovnike in vernike iz Madžarske. Madžarska škofovska konferenca je v pobudo privolila in potrdila udeležbo. Odbor Slovenske škofovske konference je že imel dve seji, kjer skrbno pripravlja to srečanje, v povezavi s predstavniki odborov iz Hrvaške in Madžarske.

Škof msgr. Peter Štumpf se je v zvezi s pripravami na srečanje 8. oktobra v Beltincih 26. novembra 2021 v Varaždinu že srečal s predstavnikom Hrvaške škofovske konference z varaždinskim škofom msgr. Božem Radošem, 11. januarja 2022 pa se je v Györu srečal s predsednikom Madžarske škofovske konference györskim škofom msgr. Andrásem Veresem. 

V Beltincih so danes, 11. marca, vsi trije škofje v pogovoru ponovno poudarili pomen univerzalnosti Katoliške cerkve povsod po svetu, njene neodvisnosti in svobode pri pastoralnem delovanju v vsesplošni blagor vernikov, ne glede na njihovo narodnostno, jezikovno in kulturno pripadnost. Škofje s sodelavci so govorili o poteku priprav na srečanje. Pri tem gre še posebej omeniti, da bodo k molitvi povabili tudi mlade iz Sloveniji, Hrvaške in Madžarske, in sicer v petek 7. oktobra 2022.

Politikov ne bodo vabili

"Če bo mir, tako kot je danes, pričakujemo vsaj 10 tisoč vernikov," izpostavi škof Štumpf in doda, da gre izključno za srečanje vernikov in kot v preteklih letih, škofje niso vabili politikov, jih tudi tokrat ne bodo vabili medse. 

Namen srečanja je po besedah murskosoboškega škofa Štumpfa v utrjevanju medsebojnih vezi v teh težkih časih, "da bomo lahko preizkušnje, ki bodo mogoče še hude, skupaj premagovali. Vsa Evropa sodeluje v solidarnosti pri premagovanju velikih težav, tako s strani virusa, ki smo ga komaj preživeli, kakor tudi groženj vonje v Ukrajini in beguncev, ki prihajajo na naše ozemlje. Mnoge članice EU se odpovedujejo mnogim svojim dobrinam v korist solidarnosti in v premagovanju skupnih težav, pri tem pa Katoliška cerkev v svoji naravi, ki je univerzalna, ne more ostati imuna nad to situacijo," pove škof.

Geslo srečanja "Skupaj na poti vere"

V duhu sinode, ki jo sedaj na pobudo papeža Frančiška obhajamo v Katoliški cerkvi, so škofje določili tudi geslo srečanja Skupaj na poti vere. Ker gre izključno za versko srečanje, do sedaj škofje na prejšnja srečanja niso vabili državnikov in drugih politikov in tudi v Beltince jih ne bodo. Pride pa lahko vsak, ki ima pri tem dober namen, in je zato tudi dobrodošel.

V Katoliški cerkvi so svetniki prvi pričevalci vere in naši skupni priprošnjiki. Oni so od vseh, zato presegajo časovne, zgodovinske, narodnostne, jezikovne in kulturne prostore. So državljani nebeškega Jeruzalema, ki pomeni večno mesto živega Boga. Zato združujejo in ne ločujejo. V primeru letošnjega verskega srečanja v Beltincih pomeni sveti Ladislav eno od stičišč katoliške vere za vse tri narode, saj je kot madžarski kralj ustanovitelj Zagrebške škofije, pod katero je do leta 1777 spadal tudi ravenski in dolinski del Prekmurja, in je zavetnik župnije Beltinci. Noben svetnik ni tako svet, kot je svet Kristus, pa tudi ni toliko grešnik, da ne bi bil svetnik, ki ga je v tem potrdil Kristus po svoji Cerkvi.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.03.2022 ob 14:19 gost

      Politikov ne bodo vabili zato da nebo desna struja na vladi. Levi so pa bolj verni kot desni politiki. Kajti desni se samo skrivajo za verov so pa največji lažnivci in kradljivici. Če samo pogledamo stranko SDS in novo Slovenijo gnoji lažnivi.

      29 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.03.2022 ob 17:18 gost

        levi boste od zavisti do takrat ko bodo volitve----pocrkali--gamad !! kaj bi pa vi kreteni organizirali???????????? lajanje !!!!!!

        12 18 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.03.2022 ob 20:13 123 gost

        Samo za darove jim gre ob taki masi ljudi, pozabili so da je virus še med nami in se širi, vsaj po podatkih, na koncu pa bodo krivi begunci

        14 7 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.03.2022 ob 15:10 gost

      14.19, res je dam ti prav ,saj večjega gnoja pa rejsan ne nucamo ,kak si tij, pa še mij kmetje mo radi za gnoj.

      12 24 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.03.2022 ob 15:59 Jurij gost

      Pozabite to srecanje!!!!

      17 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.03.2022 ob 17:26 gost

      Gnoji cerkveni !

      24 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.03.2022 ob 19:58 politikis gost

      Ge v Trbovlji kandideran za cumprnjaka pa bon sodeluvo na ton srečanji za boukšo podporo. San rudar pa nej politik zato ka škof pravo ka politiki ne do vabljeni.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.03.2022 ob 23:37 Marko gost

      Slovar prekmurskih besed: cibalankati

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.