https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurske vezilje uspešne na Madžarskem

18.03.2022 ob 9:00  

Na madžarskem v Békéscsabi je potekala tridnevna že tradicionalna XVIII. Konferenca ljudskih tekstilij Karpatskega bazena / XVIII. KÁRPÁT- MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL, ki velja za eno največjih tovrstnih prireditev na Madžarskem, saj sodelujejo na njej posamezniki in društva iz več držav.

Sodelovale so tudi pomurske vezilje: Rozina Nemec (črna priložnostna obleka z hetiškim vzorcem, garnitura z hetiškim vzorcem tako imenovanim družinsko drevo /életfa), KD Hetés Genterovci (garnitura iz lana z hetiškim vzorcem, ženska obleka in moška srajca prav tako z hetiškim vzorcem) in KD Jánosa Aranya iz Gornjega Lakoša.

V ocenitev je prispelo več kot 1600 izdelkov, nastalih pod prsti pridnih vezilj. Med njimi je več kot 10-članska strokovna komisija na osnovi strogih kriterijev izbrala čez 800 izdelkov. Od teh je bila večina le razstavljenih, najimenitnejši izdelki pa so prejeli nagrade v več kategorijah. S svojimi izdelki, ozaljšanimi s hetiškimi motivi, so strokovno komisijo navdušile tudi Rozina Nemec in vezilje KD Hetés iz Genterovcev, ki jim je komisija dodelila posebno nagrado.

Vezilje so zadovoljne s svojim dosežkom na konferenci in obenem vesele, da postaja naša avtohtona hetiška vezenina prepoznavna, cenjena in priznana tudi izven naših meja. Nedolgo nazaj je hetiška moška in ženska ljudska noša postala prva prekmurska madžarska narodna vrednota, ki je z vključitvijo v Zakladnico madžarskih vrednot pridobila naziv IZJEMNA NARODNA VREDNOTA.

Razstava je v Békescsabi na ogled vse do 8. aprila 2022.

* Foto: JSKD Lendava

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.