https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Predstavili publikacijo »V so-žitju«, ki predstavlja dogodke, programe in projekte PMSNS

19.03.2022 ob 6:05  

Predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) Ferenc Horváth je na sedežu skupnosti v Lendavi s podpredsednikoma sveta Zsuzsanno Bači in Dušanom Orbanom predstavil publikacijo z naslovom »V so-žitju«. V njej so na več kot 60 straneh prestavljeni lanski in letošnji dogodki, PMSNS.

Predsednik sveta PMSNS Ferenc Horváth je na predstavitvi publikacije med drugim povedal, da je cilj vseh dejavnosti med drugim ustvariti pogoje, ki bi čim večje število mladih prepričalo, da bi se po končanem študiju vrnili in si v Pomurju ustvarili prihodnost. V preteklih desetletjih je namreč regijo zapustilo zelo veliko ljudi, s čimer se je zmanjšalo tudi število prebivalcev madžarske narodnosti.

 »Pri tem velja poudariti, da smo poleg osrednjih projektov v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi in lokalnimi kulturnimi organizacijami na narodnostno mešanem območju izvedli naložbe, prilagojene potrebam lokalne skupnosti. Posebno pozornost namenjamo mladim, saj želimo, da bi bili aktivni člani naše skupnosti,« še dodaja Ferenc Horváth.

Med najpomembnejšimi dogodki v publikaciji je podpis meddržavnega sporazuma o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje, ki sta ga podpisala predsednika slovenske in madžarske vlade Janez Janša in Viktor Orbán. Pobudo za skupno financiranje pa je podal predsednik sveta PMSNS in narodnosti poslanec v Državnem zboru Ferenc Horváth.

Predstavljen je tudi Program spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti, ki ga izvaja PMSNS. Ukrepi zajemajo spodbujanje naložb v gospodarstvu, kmetijstvu, razvoj turističnih dejavnosti in promocijo območja.

Med pomembnejšimi projekti na področju turizma so med drugim izgradnja sodobnega gostišča, tako imenovane čarde, v Dolgi vasi, predvidena ustanovitev sodobnega konjeniškega in postavitev prireditvenega prostora ob čardi in dva turistična vlakca, ki bosta vozila turiste po občinah Hodoš, Šalovci, Moravske Toplice in Dobrovnik.

Predstavljena so tudi manjša obnovitvena dela, ki jih je v dvojezičnih naseljih pomurskega narodnostno mešanega območja v letih 2020 in 2021 v sklopu vaškega programa sofinancirala PMSNS. Tako so v 27 naseljih obnovili nekatere vaške in gasilske domove, prenovili spomenike oziroma nakupili igrala ali pohištvo.

Sofinancirali so tudi gradnjo nove stavbe v Radmožancih, v kateri bo deloval center za otroke s težavami v zgodnjem razvoju. Za ustanovitev razvojnega centra si v okviru Programa za razvoj vrtcev v Karpatskem bazenu prizadevajo že od leta 2018.

Dejavni so bili tudi na področju šolstva. Tako je PMSNS zagotovila potrebna sredstva za prenovo stavbe in dvorišča nekdanje šole v Čentibi za potrebe Vrtca Lendava in priskrbela denar za gradnjo sodobne telovadnice pri podružnici lendavske Dvojezične šole 1 v Gaberju. PMSNS je za dvojezične šole v Prekmurju v tem šolskem letu kupila še različno športno opremo. Ob dvojezičnih vrtcih pa so bile urejene športne in igralne površine.

PMSNS bo sofinancirana tudi obnovo dveh ali treh oken na evangeličanski cerkvi v Domanjševcih, kjer so sicer že leta 2018 pomagali pri obnovi dveh velikih hrastovi oken. Med načrti pa je tudi obnova romarske kapelice in okolice pri »Marijinem drevesu« v radmožanskem gozdu.

Programe in projekte, ki so zbrani v publikaciji, so podprli tudi slovenska in madžarska ministrstva, vladi obeh držav, skladi Evropske unije in fundacija Bethlen Gábor.

Publikacijo si lahko preberete v spodnji priponki.

Vir in foto: PMSNS.

Fotogalerija

Komentarji

  1. gost
    19.03.2022 ob 9:14 Trukol gost

    Čudno da babica Bačijeva ne uporablja madžarski priimek. Vsi drugi so si že pomadžarilizirali svoje priimke in imena.

    3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    • gost
      19.03.2022 ob 22:33 Avy gost

      I’ve made so far this year working online and I’m a full time student. I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit__________ 𝐖𝐖𝐖.𝐂𝐀𝐒𝐇𝟒𝟔.𝐂𝐎𝐌

      0 0 Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
    19.03.2022 ob 14:01 Sožitje? gost

    O kakšnem sožitju pa ta gospoda predavajo?

    1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.