https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomanjkanje padavin že povzroča škodo v Pomurju

17.03.2022 ob 15:00  

Pomanjkanje padavin že povzroča škodo na posevkih ozimnih žit in oljne ogrščice v Pomurju. Po oceni Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota je prizadetih že najmanj do 20 odstotkov ozimnih žit, pri oljni ogrščici ocenjujejo, da je delež še višji. Vegetacija miruje že tri tedne. 

Kmetijska svetovalka, specialistka za poljedelstvo na KGZ Murska Sobota Metka Barbarič je v izjavi povedala, da je na trenutno slabo stanje posevkov vplivalo že neugodno vreme v jeseni. "Zaradi neugodnega vremena jesenska setev ni bila opravljena v optimalnem času. Tudi razrast ni bila optimalna in se žita niso primerno razrasla."

Trenutno je na njivah vse zastalo, žita se ne razraščajo, tudi korenine se ne razvijajo, je še povedala. Vzrok za to je suho vreme, padavin ni, dodatno k slabemu stanju prispevata veter in mraz. Vegetacija miruje že tri tedne, tudi mineralna gnojila, ki so jih nekateri kmetovalci že potrosili po njivah, ostajajo na površini in, ker ni padavin, ne delujejo.

Rastline postajajo zaradi mrzlega vetra in hladnih noči vijoličaste. Težave se pojavljajo tudi že na travnikih. Če se bo suša nadaljevala, bo škoda na ozimnih žitih in oljni ogrščici kljub otoplitvi še večja, poroča STA.

"Če kmalu ne bo padavin, pričakujemo, da bo škoda še večja, pridelki bodo precej zmanjšani, verjetno od 30 do 40 odstotkov, morda celo več. Ta trenutek je namreč za rast rastlin najbolj pomembna vlaga, te pa ni," je opozorila Barbaričeva.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.03.2022 ob 17:03 kilonja gost

      Glede na to koliko zalivajo z gnojem bi rekel da so nalivi ;) . Debeli tebi diši gnoj ne ? Veš da so prvi gnoj k nam uvozili Rusi ?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.03.2022 ob 17:06 GOST gost

      KUMUNISTI EVO VAM VAŠE DELO BUJRATI MURU NAJ ČIM PREJ VODA ODTEČE NA JUG BUDALE AMPAK NEJ STE KRVIJ GOLAZEN RDEČA 2 NA LETO POPLAVE VODE PUNO RIBE VSE BILOJ ZAJ PA SUJŠAVA

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.03.2022 ob 1:46 Avy gost

      I’ve made so far this year working online and I’m a full time student. I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do.For more details visit__________𝐖𝐖𝐖.𝐂𝐀𝐒𝐇𝟒𝟔.𝐂𝐎𝐌

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.