https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Predstavitev monografije o zadnjem obsojenem na smrt v Sloveniji

23.03.2022 ob 18:00  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je v torek, 22. marca, potekala predstavitev literarnega dela, znanstvene monografije z naslovom Franc Rihtarič: od resnice do mita, člana PAZU pom. akad. ddr. Ivana Rihtariča. Delo je nastalo na osnovi več kot dva tisoč še neobjavljenih dokumentov o tem zadnjem na smrt obsojenem in ustreljenem v Sloveniji konec oktobra 1959.

V Pokrajinski in študijski knjižnici je potekala predstavitev znanstvene monografije o Francu Rihtariču (1929-1959), ki je bil zadnji v Sloveniji, obsojen na smrt. V knjigi z naslovom Franc Rihtarič: od mita do resnice zgodovinar Ivan Rihtarič opisuje življenje in dejanja tega zloglasnega moža.

Znanstvena monografija, ki obsega 211 strani, je nastala na podlagi še neobjavljenih domačih in tujih virov ter prikazuje življenje in kazniva dejanja Franca Rihtariča, ki je bil oktobra 1959 po sodbi Okrožnega sodišča v Mariboru kot zadnji v Sloveniji obsojen na smrt in nato ustreljen. Obtožnica mu je očitala kar 84 kaznivih dejanj v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem, a so mu jih po navedbah pisca dokazali le 45, tudi uboj miličnika na mejnem mostu v Gornji Radgoni avgusta 1955.

Štajerski Robin Hood

"Kazniva dejanja je izvajal tudi v slogu vlom – kraja – delna razdelitev blaga med sodelavce in med ljudi, kot jemanje bogatim in dajanje revnim, zato je bil med ljudmi znan kot štajerski Robin Hood," je povedal avtor monografije, ki z likom, ki ga opisuje kljub enakemu priimku ni v sorodu.

Miti o kriminalcu

"Za mite o Francu Rihtariču so se na primer izkazali po dokumentih listki, ki naj bi jih puščal v gostilnah, ko naj bi jedel in pil skupaj z miličniki, ki pa ga niso prepoznali, pa zgodbe, da sploh ni bil ustreljen, da še danes živi v Kanadi in podobno," je navedel avtor knjige.

Za raziskavo življenja in dela Franca Rihtariča se je odločil potem, ko je po pridobitvi dokumentov iz Arhiva Republike Slovenije za svojo drugo disertacijo leta 2016 dobil tudi dokumente, ki so dokazovali, da je bil omenjeni sodelavec Udbe. V Pokrajinskem arhivu Maribor je pridobil še več kot dva tisoč še neobjavljenih dokumentov o procesu na mariborskem okrožnem sodišču.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.03.2022 ob 18:43 Magyar Bacsi gost

      Ko predavaš, daj roko iz žepa!!!!

      13 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.03.2022 ob 3:42 Čergoli gost

        Sinek moj Čergolček, taki pač so ljudje in celo z dvojnim doktoratom kar pa še zdaleč ni pogoj, da je človek pameten, olikan in ne vem kaj še vse.

        11 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.03.2022 ob 3:47 Čergoli gost

        Veš Čergolček,, striček Franček je samo še eden več od bebojev, ki samo gleda na prodajo svoje knjige. Takšen pač je Franček. Skozi je bil pohlepen in udarjen na denar.

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.03.2022 ob 4:13 Magyar Bacsi gost

        Kaj vidva Čeglasta ne moreta spati??? Jaz že grem na delo, jutranja izmena, pa še sonce moram kmalu potegniti gor. Glede Frančeka, pa takole, ja doktorati gor ali dol, udarjen je na denar. Saj ima že vonj po cipresah ampak vseeno mu denar diši. Ivek pa je bil car, sodobni Robin Hood, ta bi že pokazal črnemu, puklastemu domobrancu. Obril bi mu to perje, s katerim se kiti.........nikoli več ne bi cvilil. Žal danes ni več takih.

        7 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.03.2022 ob 18:44 gost

      Po svojih dokazanih dejanjih pravi predhodnik SDS-a.

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.03.2022 ob 4:40 Magyar Bacsi gost

      Mislim, da ima Franček roko v žepu, ki si ga mora škrabati, ker ima sramne uši - picajzle po domače.

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.03.2022 ob 5:14 GOST gost

      BUTALCI BIKI TELETA SIGURNO STE BREZ ŠOL KAK PA GOLOB PREDAVLE OBNOVA KNJIGE 3 RAZRED

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.03.2022 ob 7:20 Haha gost

      Nekega dne bo nekdo pisal knjigo o ljudeh, ki tukaj komentirajo. To bo res vredno branja (beri: sranja!). Ddr. pa čestitke, vsebina je odlična, slog pa mu naj kak slavist obdela, da bo lažje berljiv.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.03.2022 ob 7:59 gost

      Sami pametni TURBAŠI.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.03.2022 ob 9:29 LENDAVSKI NADVOJVODA gost

      Tak je s tem,starček,ki mu prckanje več ne gre,objavlja monografijo morilca,ta kokošar (Rihtarič)je bil seveda borec za resnico in svobodo demokracije,proti komunizmu,isto kot oni DNK slovenski(polovični) Shiptar Jansha.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.03.2022 ob 13:24 Mateja gost

      Franc mislim, da je čas da se dokončno upokojiš, pa kdo še bo to poslušal. Čas te je že povoza.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.04.2022 ob 17:19 Magyar Bacsi gost

      Ivek se je ukozil in podrislal.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.