https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Oživljajo prekmursko-prleško-štajersko vejo Jakobove poti

23.03.2022 ob 6:00  

V Prekmurju in Prlekiji oživljajo tukajšnji del Jakobove poti, ki je po Evropi bolj znana kot El Camino po španski besedi za pot. Prekmursko-prleško-štajerska veja poteka med Kobiljem in Ptujsko goro.

Jakobova pot ali El Camino de Santiago je skupno ime za več romarskih poti, ki so in še vodijo do svetišča svetega Jakoba v Santiago de Compostela (Santiago pomeni sveti Jakob). Jakobova pot pa teče tudi po Sloveniji.

V Sloveniji imamo tri veje Jakobove poti. Osrednja, šentjakobska, teče po Dolenjski in Primorski od Slovenske vasi pri Obrežju do Trsta. Svetovišarska vodi iz Ljubljane prek Korenskega sedla v Avstrijo ali prek Svetih Višarij v Kanalsko dolino v Italiji ter naprej proti Composteli. Ogrska pot, kamor spada njena prekmursko-štajerska veja, pa poteka od Kobilja prek Ptujske Gore skozi Tuhinjsko dolino do Ljubljane. Romarji lahko na teh poteh spoznavajo zgodovino, kulturo, umetnost in ljudi.

Foto: jakobova-pot.si

Prekmursko-prleško-štajersko vejo med Kobiljem in Ptujsko Goro želijo v sodelovanju z Društvom prijateljev poti sv. Jakoba Slovenija in mrežo lokalnih skupnosti, zavodov za turizem in TIC-ev,  turističnim gospodarstvom ter podjetji oživiti ter približati domačim in tujim obiskovalcem, romarjem, ljubiteljem pohodništva in narave.

Projekt so danes na Kobilju predstavili tamkajšnji župan Darko Horvat, vodja projekta Sabina Barbarič, predsednik kobiljskega Turističnega društva Saša Fras, predsednik Društva prijateljev poti sv. Jakoba Slovenije Igor Vidmar in županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba. Vsi v projektu vidijo dodatno priložnost za razvoj turizma in ohranjanje vrednost, pa tudi za novo povezovanje občin.

Ideja za promocijo omenjene poti se je rodila iz obljube Sabine Barbarič ob njeni poti po Caminu v Španiji leta 2018, ideji povezati lokalne ponudnike so se pridružili poslovni partnerji ter najprej občini Ljutomer in Kobilje, potem pa tudi druge občine ob poti vse do Ptujske gore.

Med drugim bodo pripravili film o Jakobovi poti v Pomurju in na Štajerskem, promocijski pohod za vse partnerje in novinarje 19. aprila na relaciji Ljutomer-Jeruzalem ter predstavitev ponudnikov ob poti pri dvorcu Jeruzalem. Nastal bo zemljevid trganke, v sodelovanju z Narodnim muzejem bo v krajih ob poti gostovala razstava Kristus Kralj, Društvo prijateljev poti sv. Jakoba Slovenija pa je že pregledalo pot in jo označilo z dodatnimi oznakami.

Ponudniki na tem območju so že začeli razvijati nove inovativne turistične izdelke kulinaričnih posebnosti regije, ki bodo spominki in uporabna vrednost na poti. Izdelki nastajajo v sodelovanju z blagovno znamko HUDO, lončarstvom Žuman in Vidovim brejgom, k sodelovanju pa vabijo tudi druge ponudnike.

Nosilec vseh aktivnosti projekta je v sodelovanju z Društvom prijateljev poti sv. Jakoba Slovenija Agencija SIV. Pri projektu sodelujejo še Občina Kobilje, Turistično društvo Kobilje, Občina Dobrovnik, Zavod  za okolje in turizem Dobrovnik, TIC Moravske Toplice, Zavod za turizem Beltinci, občina Turnišče, Občina Črenšovci, Občina Ljutomer, Zavod za turizem Ormož, pričakujemo pa tudi sodelovanje Turističnega društva Ptujska Gora in Zavoda za turizem Ptuj ter številnih ponudnikov ob poti.

Foto: Sabina Barbarič

    Fotogalerija