https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona obiskal regijski Eko koordinator

25.03.2022 ob 14:25  

V petek je Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona obiskal regijski koordinator programa Ekošola za vrtce Dane Katalinič, so sporočili iz vrtca.

»V predšolskem obdobju se otroci z ekološkimi vsebinami najpogosteje srečujejo med sprehodi in opazovanjem narave v posameznih letnih časih. Da bi dosegli novo, okolju prijazno etiko, moramo začeti zelo zgodaj. Zato je poleg družine, vrtec najpomembnejša institucija, kjer je potrebno začeti z okoljsko vzgojo. Narava in človek sta vse od začetka zgodovine močno povezana.

Otrok je po naravi zelo aktivno bitje, rad spoznava, ogleduje, raziskuje, preizkuša, sprašuje, je radoveden in vedoželjen. Tako rad spoznava tudi naravo in okolico. Otrokovo radovednost in pripravljenost spoznavati novosti in se učiti gotovo izkoristimo tudi pri celoletnih vsebinah Eko šole. Da bi bila ekološka vzgoja v vrtcih učinkovita in bi obrodila sadove, se je potrebno ekološke edukacije lotiti celostno. Prav tako je v ekološke vsebine potrebno vključiti vse profile zaposlenih in nam to prav dobro uspeva.

V petek, 18.3.2022 nas je obiskal regijski koordinator programa Ekošola za vrtce g. Dane Katalinič. Z gospodom Danetom aktivno sodelujemo že desetletje. Njegove besede pobožajo: »Vaš vrtec je skozi zgodovino odigral pomembno vlogo. Prepoznaven je po izvirnosti, izvedbenih kreativnostih ekoloških vsebin, unikatih -Jurmelada, Jurkosok, privzgajanju vrednot in odnosa do okolja, ohranjanju tradicije – tradicionalna trgatev, zeliščne in cvetlične gredice... Prepoznavnost Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona je gotovo temelj, bogastvo, katerega spoštujejo mlade generacije staršev in zaposlenih, ki prihajajo. Iz drobnih kamenčkov ustvarjate skupno sliko, krasen mozaik… V slovenskem merilu ste gotovo v ospredju glede ekoloških vsebin, katere živite. Ohranjajte to tradicijo zase in vse tiste rodove, ki še prihajajo.«

V vrtcu se trudimo živeti zares zdravo in se poslužujemo tudi prehrane lokalnih in ekoloških ponudnikov. Tudi čistila in mila so ekološkega izvora.

Eko kotički so stalnica našega vrtca. Otroci jih sproti dopolnjujejo, z materiali rokujejo, preizkušajo, tipajo, okušajo. Naša stalnica so tudi eko dogodki. Starše o le teh informiramo preko spletne strani vrtca E- asistenta, oglasnih desk, lokalnega časopisa Prepih…

Vrtec kot celota je tudi tokrat odlično opravil svojo nalogo, saj je ekološko vzgojo zastavil celostno in je vpeta v vsak vidik predšolske vzgoje. Vodstvo vrtca, strokovni delavci in tehnično osebje s skupnimi močmi poskrbimo, da otroci med obiskovanjem vrtca rastejo v skladu z ekološkimi vrednotami, na katerih bodo kasneje lahko gradili. Otroke želimo z dobro popotnico pripeljati na pot k ekološko ozaveščenim odraslim.

V prihodnje imamo še marsikatero presenečenje s področja ekologije, ki pa naj zaenkrat ostane še skrivnost.

Gospodu Danetu Kataliniču se zahvaljujemo za strokovno in korektno opravljen pregled izpolnjevanja pogojev Ekošole. Zahvala za vse deljene izkušnje in znanja iz prakse.«

Zapisala: Irena Domanjko Seršen, dipl. vzg.

Foto: Irena Domanjko Seršen

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.03.2022 ob 14:45 gost

      Super ! Zelo lepo !

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.