https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ministrica Jaklitscheva na XVIII. zasedanju slovensko-madžarske mešane komisije

26.03.2022 ob 6:05  

V Budimpešti se je v sredo odvilo XVIII. zasedanja slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic madžarske narodne skupnosti v Sloveniji in slovenske narodne manjšine v Republiki Madžarski.

Kot predsednica slovenskega dela mešane komisije je zasedanju sopredsedovala ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, madžarsko delegacijo pa je vodil Ferenc Kalmár, ministrski komisar za razvoj sosednjih politik madžarskega ministrstva za zunanje zadeve in trgovino. Čeprav naj bi se mešana komisija sestajala letno, je bilo zadnje zasedanje zaradi epidemioloških in drugih okoliščin leta 2017.

Slovenija in Madžarska sta v 30 letih od sprejema sporazuma uresničili kar nekaj ukrepov z namenom izboljšanja položaja slovenske in madžarske narodne manjšine, velik napredek pa je bil storjen tudi v zadnjih mesecih, ko sta državi sprejeli in podpisali več pomembnih dogovorov in sporazumov.

Slovenija zagotavlja visoko stopnjo varstva obema avtohtonima narodnima manjšinama ter je tako pomemben zgled. Ministrica je uvodoma izpostavila zgledno sodelovanje obeh držav na področju varovanja narodnostnih manjšin z ugotovitvijo, da se je položaj slovenske narodne manjšine v Porabju v zadnjem desetletju izboljšal, še vedno pa ostaja razlika v ravni zagotavljanja pravic, politične zastopanosti in financiranja slovenske manjšine na Madžarskem v primerjavi z madžarsko narodno skupnostjo v Prekmurju.

Prav v luči dobrih odnosov je ministrica izrazila nelagodje ob nedavni izjavi madžarskega državnega sekretarja za narodno politiko v povezavi z državno mejo in izvajanjem dvojezičnega šolstva, ki vsekakor ne odražajo resničnega stanja in so sporne tudi z vidika spoštovanja teritorialne integritete in suverenosti, ki se med dvema prijateljskima državama nedvomno pričakuje. Svoj uvodni pozdrav je ministrica zaključila v spodbudni luči s prepričanjem, »da smo danes vsi tukaj z najboljšimi nameni in željami, da se bodo na današnjem zasedanju naredili novi koraki v dobro obeh manjšin«.

V osrednjem delu je komisija na seji, ki je, kljub zahtevnim usklajevanjem, potekala zelo konstruktivno, pregledala in ocenila, kako se uresničujejo določila sporazuma ter uskladila in oblikovala nova priporočila in predloge za izboljšanje položaja obeh narodnih skupnosti.

Slovenski del mešane komisije je pri tem izpostavil potrebo sprejetja takšnih priporočil, ki bodo v dobrobit obeh narodnih skupnosti, ki tudi med seboj sicer zelo dobro sodelujeta, in bodo zagotovila primerljivo raven pravic in materialnih pogojev za delovanje narodnih skupnosti na obeh straneh meje. Posebna skrb je bila izražena za zagotovitev ustreznega izobraževanja v slovenskem jeziku ter dviga ravni uporabe slovenskega jezika in vidne dvojezičnosti v Porabju na primerljivo raven s tisto, ki je zagotovljena za madžarsko narodno skupnost v Prekmurju. Zavzeli so se za večjo  finančno podporo Radiu Monošter ter investicijam.

Zahtevno, vendar uspešno srečanje se je zaključilo s slovesnim podpisom zapisnika. Ministrica se je zahvalila ministrskemu komisarju za konstruktiven in tudi prijateljski odnos, ki ga je bilo moč čutiti, obema delegacijama pa za trud in intenzivno delo ter vse skupaj že sedaj povabila na naslednje srečanje v Slovenijo.  

Vir in foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.03.2022 ob 8:45 gost

      Spet Madžari na pohodu volitve na Madžarskem in v Sloveniji. Se pravi da Orban in,,, januš grozni,,, nedohajata dogodkov za vse predstavitve in podpise.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.03.2022 ob 22:53 gost

        I make 85 dollars each hour for working an online job at home. KLA03 I never thought I could do it but my best friend makes 10000 bucks every month working this job and she recommended me to learn more about it. The potential with this is endless. For more detail__________ 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝟒𝟔.𝐂𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.03.2022 ob 13:00 963 gost

        Bom napisala še enkrat. Mene samo zanima, kako je mogoče, da se takim primitivcem kot je tale gost 9:18 omogoča, da neomejeno komentirajo na tem portalu. Nisem za cenzuro, ampak, kar je preveč je preveč. S temi žalitvami ta človek itak največ pove o sebi, ampak veliko pove tudi o lastnikih tega portala. Desno usmerjene kot je npr. Mitja Slavinec non stop nekaj propagirate in so komentarji pod temi članki zaklenjeni, po vseh drugih pa se lahko pljuva vse povprek. Pomurec.com zamislite se malo nad svojo uredniško politiko.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.03.2022 ob 9:23 gost

      Čez 1 mesec bojo volitve v SLO zato pa bi bilo treba odstraniti priprti vodilnega novinarja v SLO.Komanda je prišla iz Murgelj. A tovarišem ni uspelo.BRAVO MATOZ. KDO pa je NASLEDNJI ??????. A sedaj ne boste protestirali v Bruselju o VLADAVINI PRAVA in NESVOBODI NOVINARJEV.MATER vam cigansko rdečo.Naj zdaj protestijajo FAFAJONČKA ,ZGAGA in preostala titoistična rdeča nesnaga .Spucat bo treba SKORUMPIRANO tožilstvo in sodstvo,ki je polno rdeče navlake in sodi po diktatu iz Murgelj ne pa po PRAVU. A je masleša mogoče že pokazal PRAVOSODNI IZPIT in DIPLOMO SODNIKA??????????? nič od tega NIMA zato pa se dogaja na sodiščih kar se dogaja. Kaj pa šKETA -rusofil ki je hodi v Rusijo lizat komunajzerske rdeče RITI. FUJ FUJ da vas ni sram BANDA RDEČA.FUJ FUJ FUJ.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.03.2022 ob 10:33 gost

        Ti s pomožno šolo ne laži in ne sovraži na portalu. Požar je bil zaprt zaradi tega, ker se ni udeleževal sodnih razprav. Tako bi morali tudi pri Janši napraviti, a sodniki niso imeli jajc za to.

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.03.2022 ob 8:06 gost

        Dodam ! Zdaj je vsem jasno kakšno instrukcijo je Šketa dobil ,,,,,,,,Tako tako kot so delali nekoč .Če nisi naš te je potrbno likvidirati ali utšati . 9:23

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.03.2022 ob 13:02 963 gost

        Mene samo zanima, kako je mogoče, da se takim primitivcem kot je tale gost 9:23 omogoča, da neomejeno komentirajo na tem portalu. Nisem za cenzuro, ampak, kar je preveč je preveč. S temi žalitvami ta človek itak največ pove o sebi, ampak veliko pove tudi o lastnikih tega portala. Desno usmerjene kot je npr. Mitja Slavinec non stop nekaj propagirate in so komentarji pod temi članki zaklenjeni, po vseh drugih pa se lahko pljuva vse povprek. Pomurec.com zamislite se malo nad svojo uredniško politiko.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.03.2022 ob 9:47 gost

      Levuharji delajo največjo sovraštvo med ljudmi !

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.03.2022 ob 10:41 Karel K. gost

      Seveda je dobro, da se pogovarja glede manjšin, vendar ta zlizanost med sedanjo slovensko in madžarsko oblastjo ni koristna za Slovenijo. Kot je Zelenski povedal, Orbanu, potrebno se je odločiti in podpreti demokratično usmerjene sile v Evropi ne pa diktatorske kot je Orbanova, Putinova, Erdoganova, Trumpova, saj se ti zavzemajo za to, da bi rešili Putina, Erdogan pravi, da se naj Putin častno pobleče iz vojne, torej hočejo ga rešiti krivde za storjene zločine v Ukrajini. Sicer se vdinjajo Zelenskemu in Ukrajincem, vendar s figo v žepu.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.03.2022 ob 11:11 fikus gost

      zanimivo kako so vso antipatični, redkokatera oseba v kaki višji funkciji je lepa. še tista mlada blondna na levi strani izgleda kot babica poleg tistih prababic.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.03.2022 ob 13:36 LENDAVSKI NADVOJVODA gost

      Ministrica,Slovenka,je povedala precej resnice.Ko bo Slovenija spustila norme sožitja in tolerance na tiste v Porabju, takrat bo drugače.Sicer pa ,bodimo Slovenci,brez odstopanj in dobrohotništva,v Sloveniji smo Slovenci prvi,tako se tudi ponašajmo .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.03.2022 ob 17:53 gost

      dobre stare pičke

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.03.2022 ob 10:01 gost

        Ministrica Jaklitscheva na XVIII. zasedanju slovensko-madžarske mešane komisije ! A ni mogoče najti kakšne ministrice, ki bi imela vsaj slovenski priimek, če ji Slovenci že dol visijo ??

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.