https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Koncentracije škodljivih delcev lani največkrat presežene v Murski Soboti

28.03.2022 ob 6:00  

V Murski Soboti se s številnimi ukrepi trudijo zmanjšati onesnaženost zraka. Kljub temu so bile mejne koncentracije škodljivih delcev PM 10 v državi po nedokončnih podatkih Arsa lani največkrat presežene prav tu, in to 29-krat v Cankarjevi ulici. Na občini imajo zato pomisleke zaradi ukinitve odloka o načrtu za kakovost zraka.

Kot so za STA spomnili na soboški občini, je zaradi preseganja mejnih vrednosti onesnaženja zraka z delci PM 10 vlada leta 2013 v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota sprejela odlok o načrtu za kakovost zraka na območju občine, da bi z določenimi ukrepi izboljšali kakovost zraka.

Ob ukinitvi odloka so z občine pomisleke poslali okoljskemu ministrstvu, ker jih skrbi, »da niso dobri rezultati zadnjih treh let posledica ugodnih vremenskih razmer in bistveno zmanjšanega prometa v času epidemije«. Ministrstvo je obljubilo nadaljevanje strateškega pristopa h kakovosti zraka in pripravo operativnega programa ohranjanja kakovosti zunanjega zraka, ki bo veljal za celotno državo.

Kot navajajo na občini, so po podatkih Eko sklada občani v letih 2013-2020 za različne naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energetske učinkovitost stavb skupno pridobili skoraj dva milijona evrov finančnih spodbud, kar je pripomoglo k izboljšanju stanja zraka na območju občine. Odlok je dajal tudi možnost za pridobitev finančne spodbude za priključitev na plin ali zamenjavo starega plinskega kotla za novega. Z ukinitvijo odloka je dana možnost za pridobitev subvencije za kotle na lesno biomaso, ki v večini naselij do zdaj ni bila mogoča zaradi določenih prednostnih načinov ogrevanja.

Na območju soboške občine delujejo tri merilne naprave koncentracije delcev PM 10. Dve sta vzpostavljeni v okviru državne merilne mreže v Cankarjevi ulici in Rakičanu, ena pa spremlja kakovost zraka pri vstopu v mesto v Bakovski ulici in je bila vzpostavljena v sklopu projekta City Cooperation II. Podatke slednje je mogoče v realnem času spremljati na spletni strani občine. Dogovarjajo pa se, da bi tudi za drugi dve merilni napravi vzpostavili enak način prikazovanja.

Občina tudi večkrat letno, še posebno med kurilno sezono, ozavešča občane o škodljivih vplivih prašnih delcev na zdravje ter o načinih, kako lahko vsak prispeva svoj delež k boljši kakovosti zraka, dodajajo na občinskem oddelku za okolje in prostor.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujejo, »da je bila občina v svojih prizadevanjih uspešna, saj se je onesnaženost zraka v zadnjih devetih letih, odkar te ukrepe izvaja, zmanjšala do te mere, da zrak z delci PM 10 ni več onesnažen nad dovoljeno mejo«.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so bile lani vremenske razmere v Sloveniji v zimskih mesecih ugodne za kakovost zraka, saj so bile ravni delcev PM 10 nižje kot leto prej. Lani tako na nobeni merilni lokaciji v Sloveniji mejne dnevne vrednosti niso bile presežene več kot dovoljenih 35-krat, letos pa so razmere slabše, še pravijo na Arsu.

Foto: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.03.2022 ob 7:43 Mroz gost

      Ali imamo sobocanvi pravico ziveti v zdravem ozracju. Vse so nam ukinili. Glavno, da bomo financirali vojsko. Subvencije so ze februarja zmanjkale. Soncne elektrarne nic in tudi toplotna crpalka nic. Glavno, da imamo zelo uspesno vlado, ki so polni sebe. Mi upokojenci pa naj za 40 let delavne dobe zibotarimo z 650 Eur. Katastrofa.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.03.2022 ob 8:45 gost

      Stranke desnega pola se pravi buzijev imajo tudi zvišano koncentracijo onesnaženega zraka v glavi. Kajti vse posrani so že da bo nova vlada odkrila vse svinjarije. Nezakonite zaposlitve na vodilne položaje v državi brez izobrazbe. Napajanje vseh vladnih prijateljev lobistov, tajkunov, drogerašev podmladka SDS itd. Da o prazni davkoplačevalski blagajni ne govorimo. Tam pa je itak dolg do leta 3000.

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.03.2022 ob 9:07 gost

        8:45 Ti nimaš pet čistih v glavi ,pa naj se ti od obsedenosti od Janše čimprej utrga date odpeljejo v Ormož na zdravljenje ,ker na vsakem koraku in za vsaki članek vidiš še samo njega . (bosanc zarukani )

        9 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.03.2022 ob 9:41 Magyar Bacsi gost

      Puklasti domobranec jebo ti ja vse po spisku.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.03.2022 ob 10:04 gost

      Mora biti onesnaženo okolje če se podira zdravo drevje kere očisti zrak in se zamenja z betonom. In to se dogaja konstantno vse povsod.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.03.2022 ob 13:17 gost

      Tam , kjer so levuharji na oblasti ni prihodnosti.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.03.2022 ob 15:54 gost

        Koncentracije škodljivih delcev lani največkrat presežene v Murski Soboti, a nikjer ni navedeno če so levi ali desni ?!

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.03.2022 ob 13:18 gost

      Tam,kjer so levuharji na oblasti nu zdravega okolja.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.03.2022 ob 21:03 LENDAVSKI NADVOJVODA gost

      Bimbeki Sobočki,etnija je tou,náj van narijšen...?Indija....

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.