https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pomurske lekarne v sodelovanju z Ljekarno Čakovec pričenjajo nov mednarodni projekt

29.03.2022 ob 18:00  

Pomurske lekarne, skupaj s partnerjem Ljekarno Čakovec, pričenjajo s projektom »Opolnomočenje starejših pacientov za pravilno uporabo zdravil«. Projekt je bil uspešen na razpisu Erasmus+ 2021. Vključiti pa želijo vsaj 200 starejših na območju Pomurja in Medžimurske županije.

Pomurske lekarne, ki s svojimi petnajstimi enotami opravljajo lekarniške storitve na področju pokrajine ob reki Muri in skrbijo za preskrbo prebivalcev z zdravili, medicinskimi pripomočki ter ostalim blagom za pomoč pri zdravljenju, so danes v Beltincih, skupaj s partnerjem iz Hrvaške – Ljekarno Čakovec, predstavile nov mednarodni projekt, poimenovan »Opolnomočenje starejših pacientov za pravilno uporabo zdravil«.

Občina Beltinci si je ob začetku trenutnega mandata zadala cilj oživiti projektno pisarno in s projekti pomagati ne le občanom ampak tudi javnim zavodom, katerih ustanoviteljica oziroma soustanoviteljica je, je pojasnil župan Občine Beltinci Marko Virag. Tako so že leta 2020 pripravili izobraževanje za prijave na razpise evropskih sredstev in k sodelovanju med drugim povabili tudi Pomurske lekarne.

Projekt »Opolnomočenje starejših pacientov za pravilno uporabo zdravil« je bil pod okriljem delovne skupine Občine Beltinci uspešen na razpisu Erasmus+ 2021 s področja mednarodnih projektov v okviru manjših partnerstev za sodelovanje pri izobraževanju odraslih.

Namenjen je predvsem starejšim, ki za zdravljenje kroničnih nenalezljivih bolezni uporabljajo več zdravil hkrati. Želijo jih opolnomočiti za redno in pravilno uporabo zdravil, s čimer se izkoristi potencial zdravil, ki zdravljenemu podaljšujejo kakovostna leta življenja, je pojasnil v.d. direktorja Javnega zavoda Pomurske lekarne Ivan Zajc, mag. farm..

Aktivnosti projekta se bodo od aprila do junija letos odvile v 5 krajih Pomurja: v Beltincih, Murski Soboti, Lendavi, Ljutomeru in Gornji Radgoni in 5 krajih Medžimurske županije: Čakovcu, Donjem Kraljevcu, Kotoribi, Murskem Središću in Prelogu. V Pomurju bodo aktivnosti izvajali farmacevtski strokovni delavci Pomurskih lekarn, na območju Medžimurske županije pa iz Ljekarne Čakovec.

V vsakem od omenjenih krajev bodo najprej izvedli po dve predavanji, čemur bodo sledile štiri tematsko različne aplikativne delavnice. 100 udeležencem bo vsak od partnerjev omogočil še individualni posvet s farmacevtom glede pravilne uporabe zdravil, je pojasnil vodja Farmakoinformativne službe v Pomurskih lekarnah Bojan Madjar, mag. farm. spec..

Udeleženci bodo na predavanjih dobili boljši vpogled v njihove kronične nenalezljive bolezni, kar jim bo omogočilo, da jih bodo lažje obvladali. Predavatelji jim bodo predstavili pomembnost pravilne in varne uporabe zdravil ter na konkretnih primerih pojasnili, kakšen vpliv na učinkovito in varno zdravljenje z zdravili imajo način uporabe zdravil, čas odmerjanja, sočasno zaužita hrana ali pijača in drugi dejavniki. Predstavili jim bodo tudi koristi in omejitve glede pristopov samozdravljenja pri posameznih kroničnih boleznih in neželeno součinkovanje z zdravili, ki jih bolnik redno prejema.

Delavnice pa so bolj usmerjene na delo ena na ena. Udeleženci delavnic o hipertenziji se bodo naučili kako si pravilno izmeriti krvni tlak in na kaj morajo biti pozorni pri nakupu novega merilnika. Seznanili se bodo z zdravim življenjskim slogom, s katerim lahko preprečijo pojav povišanega krvnega tlaka ali celo pripomorejo k zniževanju že povišanega.

O tem kako prepoznati zgodnje simptome in znake sladkorne bolezni ter pravočasno ukrepati, se bodo seznanili udeleženci delavnic o diabetesu. Poudarek bo na predstavitvi pravilne uporabe zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni, vsak udeleženec se bo imel priložnost naučiti tudi samostojnega merjenja ravni glukoze v krvi, si jo sam izmeriti in si pravilno razlagati izmerjene vrednosti.

Glavni poudarek na delavnici o astmi in kronični obstruktivni pljučni bolezni bo pravilna uporaba vdihovalnikov. Posebna pozornost bo namenjena tudi zdravemu življenjskemu slogu, opuščanju kajenja, dihalnim vajam in drugim dejavnikom, ki vplivajo na kvaliteto življenja bolnikov z boleznijo pljuč.

Na delavnici o sodobnih digitalnih storitvah bodo predstavljene nekatere aplikacije (recimo zVem ter aplikacije za spremljanje odmerjanja zdravil), uporaba elektronske pošte in druge digitalne rešitve z namenom, da se bodo tudi starejši znašli v sodobnem zdravstvenem sistemu, ki se zadnja leta, še posebej pa v času epidemije COVID-19, pospešeno digitalizira.

Andreja Knežević, mag. farm., ravnateljica Ljekarne Čakovec je izpostavila, da imajo v lekarni velikokrat premalo časa, ki ga lahko posvetijo pacientu. Projekt je zato dobrodošel, saj lahko z njim svojim stalnim uporabnikom ponudijo bolj individualni pristop.

Projekt je zasnovan kot inovativni mednarodni izobraževalni modul za starejše, na temo pravilne in varne rabe zdravil, ki bo prenosljiv na druga območja v Sloveniji in na Hrvaškem ter po Evropi. V okviru implementacije projekta na območju Pomurja in Medžimurske županije želijo izvajalci pridobiti tudi podatke o izzivih bolnikov pri zdravljenju z zdravili in jih vključiti v izobraževanje laične (bolniki) ter strokovne (zdravniki, farmacevti) javnosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

      • gost
        29.03.2022 ob 21:36 umetnik gost

        pričenjajo z mednarodnim projektom ? kakšen mednarodni projekt, a ni povsem razumljivo, da je potrebno pojasniti uporabo zdravil !!

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino
    1. gost
      30.03.2022 ob 8:29 gost

      Dr,Pendreka pa niso zvali ,da ON povej kako in kaj ,ker je strokovnjak

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.03.2022 ob 9:05 gost

      On je vsesplošni strokovnjak na področju picologije in alkohola takna predavanje so za njega .To obvlada za 100 % .Mamo ti zviznem bimbo srbko iz tamo dole ,negdje iz zabačenog kraja ! 21:36

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.