https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Prihaja prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine

28.03.2022 ob 11:00  

Nekateri zavezanci bodo predvidoma še ta teden v poštne nabiralnike dobili informativne izračune dohodnine za zaslužke v letu 2021. Na eDavkih bo večina informativne izračune predvidoma že lahko videla v četrtek.

Prvi sveženj informativnih izračunov bo najverjetneje najbolj zajeten – običajno je v tem slab milijon zavezancev. V prvem svežnju lahko informativne izračune pričakujejo najmanj »zapleteni« posamezniki, torej tisti, ki so imeli navadne plače ter tisti, ki so prek akontacij lani plačali preveč davka (oziroma v njihovem imenu delodajalci), poročajo Finance.

Letos bodo najverjetneje dobili precej vrnjene lani plačane akontacije dohodnine tisti, ki so lani dobivali koronadodatke za nevarnost in posebne obremenitve. Zaposleni v javnih službah (tudi dijaki in študenti) so lani prejemali dodatke za nevarnost in posebne obremenitve med epidemijo, za neposredno delo s covidnimi bolniki, za delo v rizičnih razmerah, ki se ne vštevajo v davčno osnovo za odmero dohodnine. Torej, če je delodajalec akontacijo zaračunal, bo to zaposleni dobil nazaj.

Tudi tisti, ki lani med letom niso uveljavljali olajšave za svoje otroke ali druge vzdrževane družinske člane (VDČ), lahko pričakujejo vračilo dohodnine. A ti bodo na vrsti šele v drugi tranši IID.

Naslednji sveženj informativnih izračunov bo Furs najbrž poslal 31. maja. V njem bodo zajeti vsi z vzdrževanimi družinskimi člani, tisti, ki imajo katastrski dohodek, tudi dohodke iz tujine in tudi podjetniki, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov.

Prva pošiljka informativnih izračunov dohodnine bo odpremljena predvidoma 31. marca. Rok za ugovor je 30 dni. Če zoper informativni izračun ne boste ugovarjali, torej ne boste dodatno uveljavljali na primer vzdrževanih družinskih članov, dopisali morebitnih neupoštevanih dohodkov iz dela, tudi iz tujine, bo informativni izračun postal odločba. V 30 dneh po tem pa boste morali dohodnino, če bo tako izračunal Furs, doplačati oziroma boste od države dobili vračilo. Torej konec maja.

Druga pošiljka informativnih izračunov dohodnine bo odpremljena do 31. maja. Če bo informativni izračun postal odločba (torej ne boste ugovarjali) v 30 dneh, boste vračilo preplačane dohodnine prejeli konec julija. Takrat jo boste morali tudi doplačati, če vam je delodajalec lani prek akontacije dohodnine plačal premalo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.