https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Odziv občine Gornji Petrovci na revizijo le delno zadovoljiv

Računsko sodišče, 06.04.2022 ob 11:20  

Računsko sodišče je odziv občine Gornji Petrovci na negativno oceno revizijskega poročila o pravilnosti poslovanja v letu 2019 večinoma ocenilo kot zadovoljivo, nekaj popravljalnih ukrepov pa zgolj kot delno ali celo nezadovoljivo. 

Po ugotovitvah računskega sodišča je bila na občini pomanjkljiva priprava posameznih proračunskih dokumentov, izplačila so presegla načrtovana sredstva na proračunskih postavkah, sistema spremljanja prevzetih obveznosti v breme proračunov prihodnjih let občina ni vzpostavila, prav tako ni zagotovila notranje revizije poslovanja za leto 2019.

Ugotovljene nepravilnosti računskega sodišča

Nepravilnosti so bile pri prodaji nepremičnega premoženja, javnih naročilih, pri odhodkih, ko je na primer občina prevzela več obveznosti, kot je imela zagotovljenega denarja, in plačala dela, ki še niso bila izvedena, bila je tudi brez ustrezne gradbene dokumentacije in nadzora.

Nepravilnosti so bile ugotovljene pri šolskih prevozih učencev, sofinanciranju programov športa, javnih razpisih v športu, kulturi in turizmu, pri zadolževanju, pridobivanju podatkov o stanju zadolženosti pravnih oseb javnega sektorja na ravni občine ter na drugih področjih. Občina je predstavila prenovljeni način knjigovodstva regresiranja šolskih prevozov.

Le delno zadovoljni so bili revizorji z izkazanimi ukrepi na področju zadolževanja občine, saj ta vse do predložitve odzivnega poročila občinskega sveta in nadzornega odbora ni seznanila s stanjem vseh zapadlih obveznosti ob koncu lanskega leta, prav tako v načrtu odplačil ni izkazala odplačila vseh zapadlih obveznosti do leta 2026. So pa zadovoljni, da je občina o stanju zadolženosti redno poročala ministrstvu za finance.

Nezadovoljiv pa je bil po mnenju računskega sodišča ukrep glede neimenovanja tajnika občine. Čeprav so sprva napovedali, da bo župan za tajnika imenoval eno od uslužbenk v občinski upravi, naj bi občina šele decembra letos izvedla javni razpis za delovno mesto tajnika, ki ga nameravajo zaposliti z letom 2023, poroča STA.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.04.2022 ob 13:29 Štefan gost

      Tako bo domače se dela v nekaterih občinah, ker ni nobenega nadzora in nihče za nič ne odgovarja....Vlaga se v investicije, za katere se odločijo posamezni vplivni na občini, drugo bolj pomembno (ceste, infrastruktura... in drugo) pa se ne dela....

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.04.2022 ob 18:39 gost

      Res vse občine bi morale imeti revizijo. Kajti v večini se dela po kabojsko brez papirjev brez dovoljenj samo da se nekaj dela da se lahko potem tudi nekontrolirano krade. Vse občine ukinoti pa samo tiste kere so bile pred divjm množenjem občin. Več kot polovica jih je itak nezakonito. Občina bi po pravila morala imeti 5. 000 tisoč prebivalcev je spodnja meja. In koliko je takih da imajo manj kot 5.000. Vsaka druga ukinoti take občine. Ukinuti mali parlament državni svet keri samo drek meša in nič nedela. In bo državna blagajna takoj bolj polna.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.04.2022 ob 19:39 gost

      Z kakšno pravico računsko sodišče te jebe male občine , dočim pa predsednik računskega sodišča ,veseli pizdek dela kar hoče.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.04.2022 ob 20:38 Svetnik gost

      Delajo ka ščejo svetnik so pa vsi pod vplivon župana ka jih 99% neve zakoj so tan zastonj so nekateri proti svetniki an dela po svoje in vsak drugi dan pri direkturju stare PINDE še zneraj delajo kar hočejo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.04.2022 ob 0:35 karči gost

      Občani občine GORNJI PETROVCI smo zadovoljni z delom župana ,žal pa imaš nekaj posameznikov iz nerazvitih vasi v tej občini ,ki so proti,kljub temu da se dela pošteno .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.