https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Predstavili so nekdanjo sinagogo z izkušnjo navidezne resničnosti

15.04.2022 ob 17:00  

V spomin na nekdanjo sinagogo v Murski Soboti, izjemen element judovske kulturne dediščine, je Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota v Gledališču Park, pripravil vizualizacijo, ki s pomočjo očal VR omogoča sprehod po sinagogi, z namenom, da bi jo lahko ponovno predstavili prebivalcem in obiskovalcem Murske Sobote.

Na novinarski konferenci so direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Brigita Perhavec in strokovni sodelavec Daniel Ulčar, direktorica Pomurskega muzeja Murska Sobota, Metka Fujs in direktor podjetja ART REBEL 9 d. o. o., Matjaž Požlep predstavili kako je nastala vizualna predstavitev murskosoboškega elementa judovske kulturne dediščine, nekdanjo sinagogo v Murski Soboti iz obdobja 1908 do 1954. 3D vizualizacija, ki deluje na samostojnih očalih za navidezno resničnost, omogoča prikaz nekdanje sinagoge oziroma virtualno premikanje po rekonstrukciji sinagoge v notranjosti in zunaj le te.

Avgusta 1908 je bila v Murski Soboti zgrajena večja sinagoga, po načrtih arhitekta Lipóta Baumhorna. Leta 1944 so soboške Jude deportirali v koncentracijska taborišča, predvsem v Auschwitz. Leta 1949 je Mestni ljudski odbor Murska Sobota sinagogo odkupil in leta 1954 izdal sklep o njenem rušenju, zaradi izjemno slabega stanja v katerem se je nahajala. Sinagoga je bila še istega leta porušena.

Vizualizacija sinagoge je nastala v projektu Rediscover, ki se je izvajal v okviru evropskega programa Interreg Podonavje, z željo ponovnega odkritja, ohranjanja in izpostavljanja skrite judovske dediščine Podonavske regije.

VR očala bodo na voljo obiskovalcem v Hranilnici prekmurskih dobrot, Pomurskem muzeju Murska Sobota ter v Regijskem promocijskem centru Expano.

V projektu je Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota popisal judovsko snovno in nesnovno kulturno dediščino in izvedel vrsto dejavnosti. Med drugim so pripravili festival Dnevi judovske kulture v Murski Soboti, turistično Soboško židovsko pot, postavili ograjo na judovskem pokopališču ter razstavo Arhitekturne oblike o delu Lipota Baumhorna in o judovski skupnosti v Murski Soboti.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.04.2022 ob 19:04 gost

      Minister za kmetijstvo ni plačal svojega računa v Bohinju. Nekam znana afera. Tudi prejšnja ministrica za kmetijstvo ni plačala računa na morju. Kako jih ni sram vsi ministri hodijo za davkoplačevalski denar. Itak plača glupi narod. Vlada se noče seznaniti z oceno umarja keri je za Slovenijo napovedal dosti manjšo gospodarsko rast kot je govorila in se hvalila vlada debila vlade in njegovih hlapcev.

      19 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.04.2022 ob 19:11 gost

      ON JE MINISTER!!!!!!!!!! Ni levojaja SMET !!!!!!!!! on lahko drugi so odpadniki ki se rinejo za nekaj ,kar jim je svetlobna leta oddaljeno !!!!!!

      5 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2022 ob 14:09 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Kar desnojaja smet je,pudelj od Ivanhoea z apetitom,je pa dementen,pozablja na račune.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.04.2022 ob 19:12 gost

      Zdaj je še vlada izkoristila župane in so si prisvojili njihove izjave za svoje predvolilnio promocijo. Vlada se oblaga z vsemi lažnivim matrijalom in napihuje kao so kao uspešni. Nikjer pa ni v njihovem programu , kako so prali denar z Madžari, z svetovalcem Snežicem keri je največji davčni dolžnik v Sloveniji z njim pa prijateljuje sam Janša, kako kradejo davkoplačevalski denar kako kadrojejo celo egencije na zakonite odpirajo samo da prijatelji dobijo službe kako so vse zakone kršili kar jih je v Sloveniji, kako so mlade dijake dali na sodišče ker so hoteli v šolo itd.

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.04.2022 ob 19:14 gost

      19.11 če si pijan se zapri v klet da te nihče nebo videl in gobec zapri da se neboš še bolj osramotil.

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.04.2022 ob 22:26 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Kaj pa jodlate o teh Židih,kot ,da so svéci,samo izkoriščevalci prekmurskega človeka,pokradli,polakomili so se žuljev našega človeka,prasci eni,barabe pokvarjene obrezane .

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2022 ob 7:50 kilonja gost

        Židi so si ustvarili status večne žrtve na račun 2 SV.vojne, kot da so bili edine žrtve nacizma, podobno kot črnci v Afriki zaradi sužnjelastništva v ZDA, a za sužnje so jih že davno pred tem imeli v Afriki sami, v večini Arabci, genocide pa izvajajo še danes ko pokoljejo skoraj cela plemena z mačetami. Ampak ja, imamo polno belih, predvsem žensk, ki bi rade odigrale vlogo čutečih mater za te " uboge " žrtve "belskih vojn ", čeprav skorajda ni več živih akterjev z denimo 2 SV vojne, da ne omenjam tretje generacije sužnjev, je že ta pomrla zgodbe se pa prodajajo kot da je bilo včeraj.Še vedno velja vprašanje, a od kar je Biden na oblasti ni noben bel policist ustrelil črnca ? Vidite kako ste naivno ljudje in požirate zrežirana ameriška sranja, na bruhanje mi gre ko v Angliji klubi nekaj klečijo za črnce, za Ukrajino kjer se dejansko izvaja genocid pa ni pokleknil še nihče, hipokriti.

        4 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2022 ob 11:54 čehov gost

        @kilonja se strinjam z zapisanim a pri Ukrajini si pa mimo vdaril, razen če si še zgolj en podpihovalec janševih frustracij

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.04.2022 ob 7:58 gost

      Ali se ve KDO je dal porušiti soboško SINAGOGO.??????????? Najbrž spet eden takih ki se mu klanjajo ponosni nasledniki ZK.

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2022 ob 9:55 kilonja gost

        lendavsko židovsko šolo so porušili, za namen madžarskega kulturnega doma, LIBERALCI, župan ki je bil član stranke LDS...kako ironično kaj ?

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2022 ob 14:15 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Kdorkoli je sinagoško sranje porušil,slava mu.V Lendavi smo uspeli porušiti samo židovsko šolo,vsaj nekaj,no Židov pa tudi več nimamo ,le pokopališče v Dolgi vasi,tisti pa tudi več ne kihajo.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2022 ob 19:28 123 gost

        Glavni naslednik ZK je vaš šiptar samo je zdaj suknjič obrno ka lahko cerkveno rajo izkorišča

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.04.2022 ob 10:19 gost

      Sinagogo v MS je leta 1954 dala porušiti takratna komunistična oblast, pa ne zaradi slabega stanja, saj je bila nova, zgrajena 1908.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2022 ob 10:28 gost

        Kakšen kristjan si ti, da za Veliko noč na veliko lažeš. Sinagoga je bila uničena, ker je v njej bila KONJUŠNICA!!!!!!!!! Ker več ni bilo Judov v Soboti, tudi interesa in sredstev za obnovo ni bilo. Torej je v poštev prišlo samo rušenje. In prav so storili. Kakšna nova in ohranjena sinagoga? Kaj ti na Marsu živiš ali si samo butast in politično napumpan?

        6 7 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.04.2022 ob 11:36 GOST gost

      LAŽNIVEC VSI VEJO ŠTO JE DAL PODRTI BANDIT RDEČI KA TE BRIGA ZA VELKO NOČ ČE NE VERUJEŠ V BOGA KUMUNISTI SO VSE PODRLI DRUGA MESTA MAJO STARO MESTNO JEDRO KA PA SOBOTA NIČ SAMO BETON ŽALOST

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.