https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Porabska Slovenka Köleš Kiss znova izvoljena v madžarski parlament

15.04.2022 ob 10:00  

Erika Köleš Kiss je bila na nedavnih parlamentarnih volitvah na Madžarskem že tretjič izvoljena v parlament v Budimpešti kot zagovornica porabskih Slovencev. 

V pogovoru za slovenski program avstrijske radiotelevizije ORF je Erika Köleš Kiss povedala, da je slovenska narodnostna lista, ki jo je vodila, na volitvah 3. aprila 2022 dobila 219 glasov, kar je nekaj glasov več kot pred štirimi leti.

Dodala je, da je pričakovala večjo podporo, a so številni volivci v Porabju podprli vladajočo stranko Fidesz premierja Viktorja Orbana, sicer zmagovalko volitev. To je ne preseneča, je še dejala.

Ker t. i. narodnostni del po madžarskem zakonu za izvolitev v parlament sicer zadostuje že en glas, so se po njenem mnenju verjetno nekateri pripadniki slovenske narodne skupnosti odločili za glasovanje na strankarski, in ne na narodnostni ravni.

Erika Köleš Kiss za novi mandat upa, da se bodo uresničili načrti za ohranitev in razvoj slovenstva v Porabju, še posebej pa bo v ospredju gospodarski razvojni program, poroča STA.

    Fotogalerija