https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomladni koncert MePZ Štefana Kovača navdušil občinstvo

17.04.2022 ob 6:05  

Pevci in pevke MePZ Štefana Kovača iz Murske Sobote so v Gledališču Park, pod vodstvom zborovodje mag. Tomija Bušinoskega, odpeli svoj 53. tradicionalni pomladni koncert. Gostje večera so bili Stari Kovači, ki jih vodi Tomaž Kuhar.


Najprej so s pesmijo pozdravili pomlad, ki pomeni nov začetek po dvoletnem pevskem zatišju. V nadaljevanju so koncert povezovale štiri besede: ZBOR, ZDRAVJE, ZNANOST in ZAVEST.

Z besedo ZBOR so pevci združili kulturo od včeraj do danes, od blizu in daleč. Petje v zboru ima poseben namen, ki posamezniku nudi možnost druženja, ustvarjanja in izpopolnjevanja lastnih interesov.

ZDRAVJE pomeni petje za dušo in telo, za skupno delovanje duhovnega in duševnega zdravja. Peti v zboru je prijetna stvar, saj poleg trdega dela pomeni tudi sprostitev, smeh in klepet.

Z besedo ZNANOST je zbor označil povezanost glasbe z boljšim delovanjem uma, srca in ožilja ter dihanja, kar blagodejno vpliva na znižanje stresa. Z načrtnim petjem v skupini se sinhronizirajo srca vseh pevcev, kar vpliva na boljše počutje telesa in duha, še posebej ko pevci pojejo o ljubezni, o vprašanjih življenja, življenjskih prelomnicah in odnosih.

ZAVEST spodbuja narodno in kulturno zavedanje ter ohranjanje tradicije in jezika, še posebej slovenskega. Slovenščina je speven jezik in mnogo skladateljev je v glasbeno obliko umestilo številne slovenske pesmi, ki se jih zbori doma in tudi v tujini radi lotevajo.

Številni poslušalci v dvorani so z aplavzi bogato nagradili pesemski izbor od nekdaj do danes, od renesanse, preko romantike do sodobnosti, od latinščine, angleščine in norveščine do makedonščine. Seveda so imele prednost slovenske skladbe, kjer ni manjkalo tudi domačih, prekmurskih pesmi.

Pevkam in pevcem je s koncertom uspelo obogatiti trenutek vsakega posameznika v dvorani in na odru, deliti veselje in radost z vabilom, da se ob vseh naštetih prednostih petja pridružijo petju v zboru.

* Foto: MePZ Štefana Kovača

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.04.2022 ob 8:52 Jula gost

      Pri nas itak vsi navdušijo.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.04.2022 ob 9:07 gost

      Jula si čula ,tam na bregi je bik tula !!!!!!!!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.