https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pahor dan Zemlje obeležil v Dobrovniku

Dobrovnik, 22.04.2022 ob 20:00  

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je dan Zemlje obeležil v Dobrovniku, kjer so pripravili več dogodkov. Med drugim so v tamkajšnjem centru za zaščito in reševanje predstavili projekt sanacije nasipa in jezera z ožjo okolico Bukovniškega jezera, učenci dvojezične osnovne šole pa so prikazali kritičen pogled na varovanje okolja in Bukovniškega jezera, predstavili so okoljevarstveni projekt Kreativne okoljevarstvene opozorilne table

Dobrovniški župan Marjan Kardinar je glede prenovo nasipa in jezera z ožjo okolico Bukovniškega jezera dejal, da je ta v prvem delu že uspešno končana. Nasip je urejen, učvrščen, obnovljen, zdaj pa se dogovarjajo o tem, kako odstraniti mulj z jezerskega dna, ki se je tam nabiral več kot sedemdeset let. Ta hip pridobivajo soglasja, je pa analiza že pokazala, da v mulju ni težkih kovin ter da je bogat s humusom, fosforjem in kalcijem, kar pomeni, da bi ga lahko odvažali tudi na kmetijska zemljišča, je pojasnil.

Sanacija je pomembna zaradi protipoplavne zaščite nižje ležečih naselij, saj si poplav iz leta 2014, ne želijo več. Je tudi gospodarskega pomena, saj jezero uporabljajo za ribolov, zaradi pogoste suše pa razmišljajo tudi o pilotni vzpostavitvi namakanja nižje ležečih površin. Jezero z okolico je pomembno tudi za turizem.

Učenci dvojezične osnovne šole Dobrovnik z mentorjem Mihom Štampahom so predsedniku predstavili kritičen pogled na varovanje okolja in Bukovniškega jezera. Zamisel o ozaveščevalnih tablah ob Bukovniškem jezeru se je porodila v sklopu šolskega parlamenta, učenci pa so bili pri projektu izjemno aktivni. Sami so ustvarili slogane in risbe ter table tudi izdelali.

Uvodni del dogajanja so sprva načrtovali ob Bukovniškem jezeru, kjer bi predsednik republike skupaj z učenci pritrdil prvo ozaveščevalno tablo ter zasadil hrast v hrastovem gaju ob Bukovniškem potoku, vendar je te načrte prekrižalo slabo vreme.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija