https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Vsi lahko delamo dostojno! Mladi spoznavali dobre prakse podjetništva v Pomurju

13.11.2021 ob 9:00  

Zavod Pomaju Murska Sobota med 8. in 16. novembrom 2021 gosti mladinsko izmenjavo z naslovom "Vsi lahko delamo dostojno."


36 mladih udeležencev iz šestih različnih držav (Slovenija, Litva, Romunija, Madžarska Španija in Grčija) v Murski Soboti govori o prekarnem delu in trgu dela v partnerskih državah. Udeleženci so preko spletne aplikacije Zoom pripravili podjetniški dan, kjer so spoznali dobre prakse mladih podjetnikov iz Pomurja. Udeleženci so pridobili nove podjetniške kompetence, saj so nato tudi sami ustvarjali podjetniške ideje, ki jih bodo predstavili sodelujočim mladim podjetnikom.

»S projektom želimo mladi, iz 6 različnih držav opozoriti na položaj, ki ga imajo prekarni delavci v različnih državah. Tematika se nam zdi še posebej zanimiva in aktualna v današnjem času, ker opažamo trend zaposlovanja mladih v nestalnih, prekarnih oblikah dela. Vse skupaj niti ne bi bilo slabo, če bi takšna oblika dela vodila v napredovanje in enake priložnosti na trgu dela za mlade, ki se odločijo ali so se celo primorani zaposlovati v takšnih oblikah. Mladi želimo opozoriti, da te oblike zaposlitve ne prinašajo stabilnosti. Prekarno delo ni dolgotrajno in ne omogoča avtonomije mladih. Prihaja celo do tega, da se jih v očeh statistike smatra kot zaposlene, neproblematične, medtem ko se sami srečujejo s težavami doseganja minimalne plače, nimajo nadomestil za bolniške odsotnosti, da o tem, da banke tako zaposlenim ne omogočajo kreditov, niti ne govorimo. Ob tem so v posebno težkem položaju mlade ženske, ker se srečujejo s tem, da ne morejo imeti otrok, družine, ker nimajo neke materialne osnove in zagotovila, ki bi zagotavljalo človeka dostojno življenje. Ker smo mnenja,da si težave in izzivi, s katerimi se soočajo prekarni delavci, zaslužijo več pozornosti, smo se odločili za pripravo tega projekta«. Doroteja Novak

Njihove aktivnosti lahko spremljate na Facebook strani Zavoda Pomaju: https://www.facebook.com/ZavodPomaju

Projekt je v celoti financiran s strani programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije za mladino MOVIT.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.