https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mladi bodo spregovorili o podjetništvu

28.04.2022 ob 11:00  

Zavod Pomaju bo med 20. in 28. majem 2022 gostil mladinsko izmenjavo z naslovom »RE-START EUROPE!«, ki je financirana v sklopu programa Erasmus+ Mladi v akciji. Mladinske izmenjave se bo udeležilo 36 udeležencev iz Slovenije, Romunije, Litve, Bolgarije, Grčije in Španije.


V današnjih časih je med mladimi vse bolj popularno podjetništvo. Razlogov za to je več in so različni: od osebnih razlogov, visoki osnovni stroški izobraževanja, pomanjkanja programov izobraževanja za socialno in ekonomsko šibke, veliko mladih nima možnosti izobraževanja. Po drugi strani pa je veliko mladih preveč izobraženih za potrebe trga dela, kar posledično prinaša brezposelnost visoko izobraženih mladih. Mladi se več ne zaposlujejo na enak način kot nekoč, veliko bolj jim leži, da si ustvarijo nekaj svojega in da so pri svojem delu neodvisni. Mladi radi odkrivajo nove stvari, raziskujejo.

Zaradi posledic korona virusa(COVID-19), gospodarske krize in recesije v Evropi se morajo mladi spopadati s problemom brezposelnosti. Zato smo se mladi v organizaciji POMAJU odločili, da se bomo v okviru projekta mladinske izmenjave povezali z mladimi v Evropi in pridobili kompetence na področju podjetništva, primera dobrih praks, raziskali kako si opomoči po krizi korona virusa, poiskali rešitve, se skozi neformalno učenje naučili osnov marketinga ter pridobili znanje, kako izkoristiti svoj potencial in ga uspešno tržiti, postali bomo aktivni.

Cilj projekta je:

- spoznati temeljne pojme podjetništva mladih, online podjetništva, podjetniški proces, poslovni načrt;

- ugotoviti kakšen je vpliv interneta na način poslovanja v podjetništvu;

- raziskati kako uspešna so podjetja, ki jih vodijo mladi;

- izdelati spletno stran projekta;

- si ogledati podporna okolja za spodbujanje podjetništva mladih (mladi udeleženci bomo tako že med samo mladinsko izmenjavo stopili v stik z lokalnim okoljem, spoznali podjetnike ter dobili kakšno podjetniško idejo, izmenjali bomo primere dobrih praks, ipd).;

- priprava poslovnega načrta (online promocija, trženje online prodaja izdelkov);

- izvedba podjetniške ideje proti koroni (COVID-19);

- na podlagi lastnih primerov ter primerov iz drugih držav bomo raziskali, kakšno je spodbujanje podjetništva mladih. S sodelovanjem bomo poskušali najti rešitve ter se poučili o primerih dobrih praks v državah Evrope;

- raziskati vpliv virusa COVID-19 na podjetništvo, s.p.je, in gospodarstvo v vsaki državi;

- razvijanje podjetniških idej proti virusu COVID-19;

- se skozi neformalno učenje naučiti osnov marketinga ter pridobili znanje, kako izkoristiti svoj potencial in ga uspešno tržiti;

- spodbujanje medkulturnega dialoga, grajenje in krepitev evropske identitete in vrednot med mladimi;

- povečanje ozaveščenost mladih o različnih Erasmus+ projektih in drugih priložnostih, ki so jim na voljo, vzpodbujanje mladih k nadaljnjemu izobraževanju, sodelovanju pri drugih projektih.

Poudariti želimo, kako pomemben je razvoj podjetništvo za uspešno gospodarstvo. Mlade, torej nas, želimo ozavestiti k spoznanju, da je podjetništvo pot do samozaposlitve. Kako poiskati prave ideje in podjetniške priložnosti, ki so v trendu. Kakšna znanja, spretnosti in lastnosti potrebujemo v vlogi podjetnika. Kakšen je postopek oz. koraki, ki vodijo do samostojnega podjetja in katere podporne institucije pomagajo na poti do lastnega posla. Dodajamo še pomembna znanja o sestavinah poslovnega načrta, ki je pomemben dokument, ki spremlja nastanek novega podjetja in prikažemo primer lastne ideje, ki smo jo razvili v podjetniško priložnost. Udeleženci projekta mladinske izmenjave bomo v sklopu aktivnosti raziskali podjetništvo mladih v državah, ki bodo sodelovale, kako si opomoči po krizi korona virusa, poučili se bomo o primerih dobrih praks reševanja problematike brezposelnosti mladih v Evropi. Skozi različne aktivnosti bomo spoznavali kako lahko hobije, naše spretnosti in sposobnosti na področju podjetništva, nadgrajujemo in razvijamo v lastno podjetniško idejo, ki nas bo morebiti privedla do samozaposlitve.

Njihove aktivnosti lahko spremljate na Facebook strani Zavoda Pomaju.

Projekt je v celoti financiran s strani programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije za mladino MOVIT.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.