https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Murski Soboti in Beltincih bo potekalo srečanje bibliobusov

Murska Sobota, 03.05.2022 ob 14:50  

21. strokovno posvetovanje potujočih knjižnic in srečanje bibliobusov bo 13. in 14. maja 2022 potekalo v Murski Soboti in Beltincih.


Dvodnevno festivalsko dogajanje so planirali v okviru obeleževanja 25-letnice potujočega knjižničarstva PIŠK M. Sobota leta 2020, vendar so po besedah direktorice Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota mag. Klaudije Šek Škafar, takrat covidne razmere to onemogočile. "Kljub temu smo v okviru 25-letnice takrat izdali zbornik "Soboška potujoča knjižnica" in izvedli literarni natečaj."

Cilji tokratnega srečanja je poudariti pomen delovanja potujočih knjižnic v sodobni družbi, spodbujati razvoj obstoječih in snovanje novih storitev potujočih knjižnic, spodbuditi razpravo o pomenu in možnostih snovanja novih bibliobusnih služb in spoznati mednarodne izkušnje in vzpostaviti partnerstva.

Obenem bo potekalo 21. strokovno posvetovanje, na katerem bodo imeli možnost spoznati način dela s skupinami v potujočih knjižnicah. Na ogled bodo tudi vozila slovenskih in tujih potujočih knjižnic – bibliobusov. 

Srečanje bibliobusov

Petek, 13. maj 2022, Murska Sobota, Slovenska ulica

Bibliobusi se bodo zbrali na parkirišču pri Expanu, od koder se bo konvoj bibliobusov, nekaj po 9. uri, zapeljal po ulicah Murske Sobote. Bibliobusi bodo parkirani na Slovenski ulici, kjer bo ob 10. uri potekala uradna otvoritev festivala potujočih knjižnic s kulturnim programom. Obiskovalci si bodo bibliobuse lahko ogledali vse do 18. ure. 

Sobota, 14. maj 2022, Beltinci, grajsko dvorišče

V soboto se bodo bibliobusi iz Murske Sobote preselili v Beltince. Ob 9:30 bo na grajskem dvorišču beltinskega gradu kulturni progam, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali bibliobuse. Konvoj bibliobusov bo po Beltincih zapeljal ob 11:30. 

Dogodek organizirata Sekcija za potujoče knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS) in Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobot.

Neža Podjavoršek, podpredsednica Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, je izpostavila, da knjižničarji na bibliobusih, ne glede na vremenske ali epidemiološke razmere, ozke ali strme ceste, vedno najdejo pot k bralcu. 

Matjaž Stibilj, predsednik Sekcije za potujoče knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije, pa je poudaril namen in poslanstvo potujoče knjižnice. "Prizadevamo si za širjenje zavedanja pomembnosti in vloge potujočih knjižnic v sodobni knjižnice. Hkrati si prizadevamo za širjenje in izmenjavo izkušenj med potujočimi knjižnicami v Sloveniji in tudi v mednarodnem okviru," je dejal.

Ulična razstava

PIŠK M. Sobota bo ob tem srečanju in festivalu pripravila razstavo z naslovom "Potujoče knjižnice, naše knjižnice" ki bo na Slovenski ulici na ogled od 4. do 31. maja," je povedala vodja potujoče knjižnice v PIŠK Murska Sobota Jana Balažic.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.05.2022 ob 15:46 gost

      Pohvalno s tem ste ljudem približali knjige in jim omogčili branje.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.