https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na posvetu o celoviti obravnavi demence v lokalnih okoljih

Murska Sobota, 19.05.2022 ob 6:05  

V torek, 17. maja, je v Hotelu Diana v Murski Soboti potekal strokovni posvet  na temo “Celovita obravnava demence v lokalnih okoljih”.

Uvodni nagovor je pripadel Zoranu Hoblaju, direktorju Doma starejših Rakičan, David Krivec je predstavil program Celovita obravnava demence v okolju, Carmen Rajer je spregovorila o osebah z demenco v času epidemije, dr. Zdenka Čebašek - Travnik pa je spregovorila o demenci in družinski skrivnosti.

Namen programa “Celovita obravnava demence v lokalnih okoljih” je izpeljava pilotnih okolij za celovito, pregledno in kakovostno oskrbo oseb z demenco. Z njim želijo v demografsko ogroženih slovenskih občinah z najvišjimi indeksi staranja, poživiti in povezati njihove potenciale, nadgraditi aktivnosti demenci prijaznih točk in oblikovati demenci prijazna lokalna okolja. Ker se bo program izvajal v pilotnih okoljih v različnih regijah, pričakujejo, da bo izkazane dobre prakse možno uporabiti za celotno Slovenijo.

Projekt povezuje in nadgrajuje znanje in izkušnje Spominčice, ki na področju demence deluje že od leta 1997. Začenši z letom 2016 je do danes vzpostavila mrežo Demenci prijaznih točk (DPT), ki v Sloveniji povezuje 250 različnih organizacij. Demenci prijazne točke so mednarodno priznana inovativna oblika vzpostavljanja demenci prijaznega okolja in so bile kot dobra praksa večkrat predstavljene v mednarodnem okolju. DPT so tudi odigrale pomembno vlogo pri blaženju negativnih posledic sindemije COVID-19  za osebe z demenco in njihove svojce v Sloveniji. 

"Demenca je kronična napredujoča bolezen možganov, ki jo povzročajo spremembe na možganskih celicah in se kaže z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, prepoznavanja, razumevanja, računskih in učnih sposobnosti ter govorjenja, izražanja in presoje.

Možnost, da zbolimo za demenco, s starostjo narašča. V starosti nad 65 let ima demenco že vsak peti človek, v starosti nad 80 let pa vsak tretji. V Sloveniji je obolelih že več kot 32 000 oseb, v Evropi 10 milijonov, na svetu pa že več kot 49 milijonov. Število obolelih iz leta v leto narašča, do leta 2040 pa naj bi se v Evropi in ZDA podvojilo. Po podatkih Svetovne organizacije za Alzheimerjevo bolezen za osebe z demenco skrbi še trikrat toliko ljudi. Vzrok za nastanek demence še ni odkrit.

Demenca lahko prizadene vsakogar. Pomembno je prepoznavanje prvih znakov demence, obisk pri družinskem zdravniku, ki ob sumu na demenco pošlje osebo k nevrologu ali psihiatru. Prav tako je pomembno hitro diagnosticiranje in čimprejšnje ustrezno zdravljenje ter preprečevanje slabšanja stanja. Demence ni možno pozdraviti, vendar jo je z zdravili, ki so na voljo, mogoče upočasniti. Zdravila, ki so trenutno na voljo, najbolj pomagajo v zgodnjem obdobju bolezni, zato je zelo pomembna zgodnja diagnoza," navajajo pri Slovenskem združenju za pomoč pri demenci.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.05.2022 ob 9:48 gost

      Vlada Janeza Janše v ododo je tudi komplet dementna. Kajti zalepil so se na vladne stolčke kot klopi. Vse svinjarije izvajajo samo da bodo dlje časa na položaj. 1 meec po volitvah še niso dojeli da so voliteve že 7 izgubili v času samostojne Slovenije. Od 9 voitev so dobili samo 2 volitve. Nevam kaj še počne ta debil dementen na položaju stranke kero je ukradel Jožetu Pučniku.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.05.2022 ob 14:00 gost

      Če je kdo dementen si to ti Df, ko že leta in leta pišeš iste floskule in se kar ne naveličaš, to je demenca prve stopnje.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.05.2022 ob 14:41 gost

      Zakaj bi jaz bil dementen ker pišem resnico. Ja resnica je največja bolezen človeštva. Boli pa je kot vrag.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.05.2022 ob 18:25 gost

      Debeli svetovni prvak si v dementnosti nimas konkurence. Nihce razen tebe se ne ponavlja in pise iste stvari ze vec let. Vidis da te daje demenca, ne ves niti to, da se ponavljas bolj kot stara papiga.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.05.2022 ob 18:33 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ne kregajte se,Ivan je le navadni psiho.Evo,konec .

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.05.2022 ob 18:38 gost

      ti si pa feri ki se sprdašom vozi za oslovo senco

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.