https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Učenka OŠ Stročja vas med nagrajenci literarnega natečaja »Smej se«

21.05.2022 ob 15:10  

Slovenija se uvršča med države, v katerih je poraba čistega alkohola lani zrastla in predstavlja pomemben javnozdravstveni problem. Poleg dejavnikov tveganja za prezgodnjo smrt, bremena pri izidu bolezni, povzroča nepredstavljive bolečine in trpljenje bližnjih, negativne socialne posledice in gospodarsko izgubo. Problematika alkohola zato ne predstavlja samo problem ljudi, ki pijejo alkohol, pač pa problem celotne slovenske družbe.


Obsega posledic se zavedajo številne organizacije, ki opozarjajo in pozivajo k ukrepanju. Med njimi tudi Slovenska karitas, ena od pobudnic akcije 40 dni brez alkohola.

»Breme, ki ga povzroča škodljiva raba alkohola, je v veliki meri mogoče preprečiti, tudi s spremembami navad in razvad. Tako že tradicionalno vsako leto, v času akcije 40 dni brez alkohola, povabimo učence od 6. do 9. razreda slovenskih osnovnih šol in srednješolce, da s svojimi razmišljanji in izdelki prispevajo k uresničevanju življenjskega sloga brez alkohola. Tudi na ta način skušamo prispevati k ozaveščanju pri rabi alkohola. Vsako leto nas mladi pozitivno presenetijo s svojimi literarnimi deli, ki dajejo upanje, da bodo imeli odgovoren odnos tudi, ko odrastejo,« je ob zaključku natečaja povedal Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas.

Najboljša nagrajena dela literarnega natečaja 2022: Smej se

Strokovna komisija je pregledala in ocenila vse prejete izdelke literarnega natečaja. Prejeli so 172 odličnih prispevkov. Avtorji najboljših 15-ih prispevkov in njihovi mentorji so povabljeni na podelitev, ki je potekala preko videokonference v sredo, 18. maja.

Rezultatih najboljših literarnih prispevkov

Od 1. do 4. mesta:

  • Ana Poljanšek – Draga mama, OŠ Šenčur, 9. razred (Mentorica: Ana Marija Lednik)
  • Ana Kumperger – Nikoli več, Gimnazija Center – Celje, 2 letnik (Mentorica: Tanja Tratenšek)
  • Lara Bole – ppt predstavitev, OŠ Dobravlje, 8. razred (Mentorica: Nina Trebovc)
  • Lana Sovič – Smej se in ne pij, OŠ Stročja vas, 9. razred, (Mentorica: Petra Šijanec Koren) - delo si lahko ogledate tukaj.

Fotografije so simbolične: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.