https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mednarodnega zmajskega festivala se bo udeležilo 85 zmajarjev

Murska Sobota, 21.05.2022 ob 6:00  

V Murski Soboti bo od 26. do 28. maja potekal prvi mednarodni zmajski festival v Sloveniji. Glavnina dogajanja bo na murskosoboškem letališču, del pa tudi v paviljonu Expano.

Festival se bo prvič odvijal v Sloveniji. "Mursko Soboto smo izbrali zaradi njenih lepot in vetrovnih razmer. V Prekmurju je zaradi ravnice veter najbolj konstanten in stabilen ter najmanj turbulenten," pojasni Saša Iskrič, koordinator festivala.

Tridnevni spektakel

Nastopilo bo 85 zmajarjev iz 22 držav Evrope ter iz Brazilije, Indije in Združenih držav Amerike. "Med drugim bodo prišli mojstri, ki delajo gigantske zmaje in mojstri z akrobatskimi zmaji. Če bo veter omogočal, bomo imeli nočno letenje," pove Iskrič. 

Podobne festivale organizirajo na jugu Italije, na severu Francije in Nemčije ter na Nizozemskem. "Festival v Murski Soboti bo eden izmed večjih v Evropi in bo pomemben v svetovnem merilu," izpostavi Iskrič.

K izvedbi festivala jih je vzpodbudila veleposlanica Indije v Sloveniji Namrata S. Kumar z željo predstavitve zmajske kulture v Indiji in jugovzhodni Aziji, kjer je zelo močna. 

Janez Vizjak, predsednik Zmajskega društva KAP Jasa, zmaje tudi šiva. Hčeri je kupil zmaja, na katerem je pisalo, da je primeren za otroke, stare več kot 16 let. "Pred tem sem si mislil, da zna zmaja držati vsak otrok, a ni to tako," svoje začetke opiše Vizjak, ki je sešil velikega zmaja v obliki človeške ribice.

Poleg zračnega spektakla zmajev bodo potekale še številne spremljevalne aktivnosti, kot so delavnice za otroke in odrasle, animacije za najmlajše, razstava fotografij in zmajev, ter predstavitve različnih elementov zmajske kulture sveta.

Program festivala

Četrtek, 26. maj

10:00 začetek letenja
17:00 svečana otvoritev Mednarodnega zmajskega festivala IKF Slovenia 2022 – Murska Sobota
17:30 balet z zmaji
19:00 zaključek letenja

Petek, 27. maj

10:00 začetek letenja
16:00 zmajska delavnica za otroke
18:00 izbor najlepšega zmaja
21:00 nočno letenje v primeru dobrega vetra

Sobota, 28. maj

10:00 začetek letenja
11:30 zmajska delavnica za otroke
16:00 zmajska delavnica za otroke
18:00 boj z zmaji (Rokkaku fight)
19:00 zaključek festivala
21:00 nočno letenje v primeru dobrega vetra

 

Dostop, kjer bodo spuščali zmaje, bo zaradi varnostnih razlogov omejen, zato prosijo za upoštevanje navodil rediteljev.

Častni pokrovitelj Mednarodnega zmajskega festivala IKF Slovenia 2022 je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

* Foto: Pomurec.com in KAP Jasa

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.