https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Bukovniško jezero bodo začeli polniti šele jeseni

25.05.2022 ob 13:30  

Nasip Bukovniškega jezera, zgrajen za varovanje Dobrovnika pred poplavami, je sedaj že povsem obnovljen. Njegova obnova je stala dobrih 500 tisoč evrov. Prazno jezero bodo začeli polniti šele jeseni, saj morajo iz njega odstraniti še mulj. 

Nasip je začel puščati junija lani, oktobra so jezero, ki pokriva sedem hektarjev površin, povsem izpraznili, nasip odstranili, ga zgradili na novo in vanj vgradili glineno jedro. Obnovili so tudi stolp ob jezeru in postavili novo zapornico. Po zagotovilih predstavnikov direkcije za vode, ki vzdržuje nasip, bo ta zagotavljal varnost pred poplavami vsaj 50 ali 60 let.

Nazadnje so jezero izpraznili leta 1997, takrat pa je trajalo dve leti, da se je napolnilo. Zdaj načrtujejo, da bi ga napolnili do pomladi leta 2023, tako da bi da prvinsko podobo dobilo do nove turistične sezone.

Župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar je za STA povedal, da dokumentacijo za iznos mulja pripravljajo, saj nikakor nočejo nanj spustiti vode. Kam ga bodo odlagali, bodo odločili pristojni, zaradi stroškov si želijo, da bi bilo čim bližje. Mulja je v povprečju do pol metra višine, načrtujejo tudi, da bi iz njega ustvarili otok ali polotok kot življenjski prostor vodnih in obvodnih živali ter rastlinja. V majhnem delu jezera so to že naredili, s tem ko so zadržali nekaj vode za ohranitev del življenjskega prostora za živali.

Kardinar še dodaja, da bodo njihovo spečo lepotico, kot so poimenovali jezero, v bližini katerega so tudi znane energijske točke, varovali ter vse projekte in aktivnosti izvajali v sožitju z naravo. Tako imajo že pripravljen načrt za opazovalnico ptic in majhen razgledni stolp.

Ob prvotnem namenu zaščite pred poplavami ter življenja v vodi in ob njej želijo tako omogočili nadaljnji razvoj turizma, rekreacije in drugih dejavnosti, tudi šole v naravi, pa tudi namakanje nižje ležečih kmetijskih površin.

Za slednje je po Kardinarjevih besedah treba nekoliko povečati količino vode, kar bodo storili prav z iznosom mulja, namakali pa bi lahko od 10 do 20 ha površin.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.05.2022 ob 17:41 gost

      Pol milijona za tole? In šele sedaj se pogovarjajo kam z muljem. Jezero ne bi tako hitro polno, kot žepi odgovornih.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.05.2022 ob 10:17 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Se izogibam one energo antialkoholne točke ......ŽIVELA SRPSKA RAKIJICA...ŽIVELA SRPSKA LENDAVSKA,ŽIVELA SRPSKA SLOVENIJA,ŽIVELA SRBIJA ,ŽIVELA JNA .

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.