https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Mestna občina Murska Sobota na seji sprejela nove podražitve

Murska Sobota, 01.06.2022 ob 6:00  

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je na 26. redni seji, 24. maja, sprejel dve novi podražitvi in odločitev o zadolževanju za energetsko prenovo javnih stavb v lasti občine.

Prostorski akt za ureditev stanovanjskega območja KR 2 "Za ogradi" v Krogu, ki predvideva 44 gradbenih parcel za eno- ali dvostanovanjsko gradnjo stanovanjskih objektov s trgovskimi ali storitvenimi dejavnostmi ter na zemljiške parcele za gradnjo javno dobro namenjene gradnji prometne ter ostale gospodarske javne infrastrukture, so svetniki soglasno sprejeli.

Višje cene komunalnih storitev

Saubermacher - Komunala Murska Sobota dviguje cene svojih storitev. Cene se bodo v povprečju dvignile za 0,53 evra na gospodinjstvo na mesec za komunalne odpadke in 0,70 evra za biološke odpadke. Vodstvo komunalnega podjetja zagotavlja, da so cene še zmeraj nižje od povprečno določenih cen v državi. Občini pa bodo za leto 2023 predlagali znižanje frekvence odvoza mešanih komunalnih odpadkov iz dveh tednov na 4, ukinitev ekoloških otokov ter uvedbo zbiranja stekla od vrat do vrat.

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je sprejel sklep o potrditvi elaborata o oblikovanju cene izvajanja storitev obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov na območju Mestne občine Murska Sobota za leto 2022. 

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota se je tudi seznanil s Poročilom o opravljenem notranjerevizijskem pregledu poslovanja javnega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota v letu 2020 in Odzivnim poročilom revidiranca Zdravstveni dom Murska Sobota. Po burni razpravi svetnikov je naposled sledilo tudi sprejetje samega sklepa. 

Soboški župan je predlagal, ker se je po opravljeni razpravi ugotovilo, da ni pogojev za odločanje o obravnavi točke zadolžitve za potrebe izvedbe projekta Energetske prenove javnih stavb v lasti občine - 1. faza OŠ III, OŠ IV. in OŠ Bakovci, da se le ta preloži na eno od naslednjih sej. Jevšek meni, da bo v bližnji prihodnosti sofinanciranje energetske sanacije objektov možno pod boljšimi pogoji.

Določitev višje cene storitve pomoč družini na domu 

Izvajalec Dom Rakičan je predlagal povišanje ekonomske cene storitve pomoč družini na domu, od ponedeljka do vključno sobote za 6,12 evra na uro, ura med nedeljami in prazniki pa bi se povišala za 6,80 evra v primerjavi s prejšnjim letom. Na stroške storitve vpliva strošek delovne sile, prevozni stroški in stroški materiala.

Nova cena bo veljala že za april, so sklenili. Nekaj svetnikov je izrazilo nestrinjanje s sprejetjem nove cene za nazaj, saj po njihovem mnenju ti ljudje že sedaj komaj shajajo. Tako je bila predlagana morebitna rešitev, da bi na pomoč v tej zadevi priskočila občina in Dom Rakičan, ter bi del te razlike, gre za šest tisočakov, poravnala sama.

Svetniki so podali soglasje za novo ceno in na predlog župana sprejeli še sklep, da se za nastalo razliko občina dogovori z vodstvom javnega zavoda Dom Rakičan. 

Na koncu seje so mestni svetniki podali še soglasja za izplačila dela plače za redno delovno uspešnost direktorjev javnih zavodov, javne uprave in pravnih oseb javnega prava s področja kulture. Vendar tudi tukaj ni šlo brez pripomb. Bojan Petrijan je glede na slabše ocenjeno uspešnost dela direktorice ZKTŠ Brigite Perhavec predlagal 3-odstotni dodatek in ne 5-odstotnega, kot je bil predlagan v sklepu. V diskusijo med Vlasto Veren in Petrijanom je posegel na koncu tudi župan in dejal, da mestni svet ni tržnica, temveč se na tem mestu lahko poda le soglasje ali ne.

Vsi sklepi so bili na koncu sprejeti. Direktorici MIKK-a Aleši Kovač, direktorici Zavoda za kulturo, turizem in šport Brigiti Perhavec in direktorju Ljudske univerze Murska Sobota Dejanu Dravcu bo tako izplačan 5-odstotni dodatek. Direktorici Pomurskega muzeja Metki Fujs pa bo pripadel 4-odstotni dodatek.

    Fotogalerija