https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Obnova poškodovanih kipov bo občinski proračun dodatno obremenila

Gornja Radgona, 25.05.2022 ob 6:00  

Nepridipravi so v sredini maja oskrunili doprsne kipe pomembnih osebnosti v Aleji velikih na Maistrovem trgu v Gornji Radgoni. Obnova bo občinski proračun dodatno obremenila za cca tisoč evrov.

"Potem, ko so neznanci v dneh med 13. in 15. majem 2022 z rumeno barvo pobarvali in s tem poškodovali tudi osem doprsnih kipov pomembnih osebnosti v Aleji velikih, so stekla prva sanacijska dela oziroma čiščenje le teh.

Ker so kipi patinirani, lakirani in voskani, je k odstranjevanju barve potrebno pristopiti zelo skrbno. Najprej bo potrebno vsak kip v celoti očistiti, da ne ostanejo kipi lisasti, nato pa odstraniti nastalo škodo ter jih potem ponovno temeljito sprati. Pri tem bodo uporabljeni posebni materiali, samo delo pa zahteva ogromno potrpežljivosti. Z odstranjevanjem barve se bo načela patina, ki pa se bo čez čas samodejno obnovila," pojasnjujejo na Občini Gornja Radgona.

"Žal nam je, da je dandanes potrebno poročati o tovrstnih, ostrega obsojanja vrednih dejanjih ljudi, ki so nadvse nespoštljivi do naše skupne lastnine in do spomina na pomembne mejnike iz preteklosti. Informiranje in ozaveščanje javnosti o takšnih dejanjih je zato nujno potrebno," opozarjajo na občini in dodajajo, da bo obnova poškodovanih kipov občinski proračun dodatno obremenila za cca tisoč evrov.

V Aleji velikih so postavljeni kipi dr. Antona Trstenjaka, Petra Dajnka, Janka Šlebingerja, Antona Krempla, Franca Simoniča, Jožefa Veršiča, Janeza Akvile, Manka Golarja, Franceta Vebra in drugi. Novembra leta 2018 so odkrili še nov doprsni kip generala Rudolfa Maistra, ki je bil tudi oskrunjen s strani vandalov.

* Foto: Občina Gornja Radogna

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.05.2022 ob 8:10 kamniti ljudje gost

      Včasih bi oblast morala večkrat premisliti, zakaj postavlja kamnite spomenike in komu. To je postala neke vrste zabava in prestižno dejanje županov, saj toliko kamniti glav ni bilo nikoli postavljenih na vseh vogalih. Verjetno sanjajo, da bodo med imenitnimi tudi sami kdaj sijali v dragocenem marmorju. Če je kdo kaj dobrega naredil za družbo, je to vrednost sama po sebi in ne rabi nujno spomenika. lp

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.05.2022 ob 8:15 gost

      Je žalostno in nespodobno ,da se je to naredilo , mislim ,da se bi jih moralo drugače zaščititi , me pa je zmotilo ,da kot občina tako cvili za teh 1.000eur popravila , kot da bi poslušal ubogega socialnega človeka .

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.05.2022 ob 11:55 gost

      Škoda,da se mora vse uničit.kar je lepega in znanega..Očitno pa mladi želijo sami sebe videt na tem mestu.Kultura na mladih stoji.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.05.2022 ob 13:33 kilonja gost

      Galazen čefurska.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.05.2022 ob 20:14 Golob ... Golobi gost

      24ur.com/novice/slovenija/dz-bo-glasoval-o-predsedniku-vlade-golob-ima-obljubljenih-55-glasov youtube.com/watch?v=2T2y8hv3cXo youtube.com/watch?v=byTg4_qT6rI

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.05.2022 ob 10:23 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Poloviti ,jim dati najmanj tri leta brez popusta,škodo naj plačajo in jih razgaliti v javnosti,najprej pa ene tri dni v kleti miličniški naj ščijejo....red bo .

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.