https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Literarni večer v spomin na pomurska literarna ustvarjalca

28.05.2022 ob 6:05  

V avli Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota so v četrtek, 26. maja, pripravili literarni večer "Šopek srčnih resnic, posvečen spominu na leto 2020 preminula literarna ustvarjalca Karolino Kolmanič in Rudija Ringbauerja.

Spominski dogodek so načrtovali že ob prvi obletnici njune smrti, vendar so epidemiološke razmere takrat preprečile njegovo izvedbo. Poimenovanje Šopek srčnih resnic se navezuje na zadnji dve knjigi obeh ustvarjalcev, na novelo Šopek prebrisanih damic (2020) Karolinine Kolmanič in knjigo aforizmov Ošiljene resnice (2020) Rudija Ringbauerja. Prav ti dve njuni knjigi, ki sta bili tokrat tudi prvič javno predstavljeni, bosta rdeča nit literarnega večera.

Nastanek in vsebino Šopka prebrisanih damic je opisal založnik Robert Titan Felix, Ošiljene resnice in Ringbauerjev aforistični opus pa literarni zgodovinar Franci Just. Odlomke iz knjig so ob posnetkih Rudijevih prekmurskih pesmi interpretirali člani Slavističnega društva Prekmurja, Prlekije in Porabja Katarina Balažic, Metka Celec, Gabrijela Granfol Peurača, Zdenka Jelenovec, Franci Just, Štefan Kardoš in Irena Štuhec.

Karolina Kolmanič je slovenska pisateljica, rojena v Lomanošah pri Gornji Radgoni, ki je napisala več kot dvajset knjig proze in zbirko dramskih besedil. Poučevala je na osnovnih šolah v Kuzmi, Gederovcih in na OŠ II v Murski Soboti. Bila je tudi dolgoletna mentorica Bralne značke. Leta 2018 je bila v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti prvič podeljena Karolinina bralna značka, poimenovana po njej. Le ta je namenjena odraslim z motnjami v duševnem razvoju. Njeno zadnje delo je Šopek prebrisanih damic, ki govori o srečanju starejših damic, katere razpravljajo o življenju, izkušnjah z moškimi in o aktualni temi koronavirusu. 

Rudi Ringbauer, rojen v Murski Soboti, je že v času študija pisal anekdote, satirične črtice in aforizme, sodeloval v klubskem glasilu prekmurskih študentov. Leta 1963 je v slednjem objavil daljše satirično delo in se znašel v preiskovalnem zaporu, izgubil štipendijo in bil obsojen na pogojno zaporno kazen. Po letu 1983 je aforizme začel objavljati tudi v časopisu Delo. Svojim prijateljem in ljubiteljem umetnosti je podaril svojo zadnjo knjigo aforizmov Ošiljene resnice. Žal je usoda želela drugače, izdaje svoje zadnje knjige, za katero se je tako neizmerno trudil, ni nikoli dočakal.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.