https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Izšla je priložnostna znamka ob 150-letnici zadružništva v Sloveniji

30.05.2022 ob 6:05  

Na ljutomerski pošti je v petek, 27. maja, zadonel prvi žig ob izidu priložnostne znamke, ovitka in žiga prvega dne ob 150-letnici zadružništva v Sloveniji. S tem je Pošta Slovenije na predlog Zadružne zveze Slovenije simbolično obeležila omenjeno 150-letnico slovenskega zadružništva; prva hranilno-kreditna zadruga je bila 1872 namreč ustanovljena ravno v Ljutomeru. Priložnostne znamke so za nakup na voljo na vseh poslovalnicah Pošte Slovenije. Z njihovim nakupom lahko prav vsi na poseben način pokažemo spoštovanje dolgi tradiciji zadružništva, ki tudi danes velja za poslovni model prihodnosti.

Pošta Slovenije je za priložnostno znamko 150-letnice zadružništva pred časom razpisala natečaj za razvoj ideje in oblikovne podobe. Z idejo osnovnega vizualnega elementa doužnjeka je prepričala Mojca Hruševar Rakušček, kreativna direktorica, ki se z marketingom in oglaševanjem uspešno ukvarja že več kot 30 let v lastni oglaševalski agenciji Aanima. Osrednji motiv doužnjeka je navdihnil s svojo zgodbo o tradiciji ter pomenom, ki ga v slovenskih krajih nosi že stoletja.

Doužnjek je starodavni žetveni venček, ki se navezuje na slovansko mitologijo. Zadnji žitni snop so namreč včasih ponudili kot darilo žitnemu bogu za uspešno naslednjo letino. Ta običaj se je najdlje ohranil v Prekmurju, Porabju, na Murskem polju, v Slovenskih goricah in ponekod v Beli krajini. Prav doužnjek je osrednji motiv znamke. Njegova krožna oblika nakazuje popolnost in sodelovanje z nebesno naravo, njegova podobnost kroni pa nagrado za preizkušnje in obljubo večnega življenja, kakršno je življenje bogov,« pojasnjuje avtorica Mojca Hruševar Rakušček in dodaja: »Danes lahko njegovo prepletenost razumemo kot simbol zadružništva, ki združuje in podpira slovenskega kmeta.«

Naprodaj v vseh poslovalnicah Pošte Slovenije

Priložnostni komplet sestavljajo: priložnostna znamka v vrednosti 0,67 eur, priložnostni ovitek ter žig prvega dne. Čudovit spomin in poklon slovenskemu zadružništvu je za nakup na voljo v vseh poslovalnicah Pošte Slovenije.

Zadružna zveza Slovenije (ZZS) z izdajo priložnostne znamke pričenja intenzivno obeležje 150-letnice zadružništva in 50-letnice ponovne ustanovitve ZZS. V mesecu juniju bo tako v ljubljanski Mestni hiši predstavila še razstavo o zgodovini zadružništva v Sloveniji (ta bo na ogled od 6. do 10. junija), poskrbela pa bo tudi za živahno zadružniško dogajanje na ljubljanski Stritarjevi ulici, ko se bodo 9. junija v okviru vsakoletnega Kongresa predstavile vse zadružne dejavnosti.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.