https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

»Po MOČ za kakovostno življenje oseb z multiplo sklerozo«

Rakičan, 30.05.2022 ob 16:15  

V RIS Dvorcu Rakičan so ob Svetovnem dnevu multiple skleroze, ki ga obeležujemo 30. maja, pripravili dogodek, kjer so predstavili delovanje socialnovarstvenega programa "Po MOČ za kakovostno življenje oseb z multiplo sklerozo."


Predsednica prekmurske podružnice Združenja multiple skleroze Slovenije Erika Mataj je ob svetovnem dnevu multiple skleroze izpostavila pomen ozaveščanja javnosti o tej bolezni. "Multipla skleroza je bolezen tisočerih obrazov. Med bolniki je mnogo mladih, ki se pogosto soočajo z diskriminacijo.  

Multipla skleroza je neozdravljiva avtoimunska bolezen in je drugi najpogostejši vzrok invalidnosti pri mladih. Običajno zbolevajo odrasle osebe, stare med 20 in 40 let. Pri multipli sklerozi gre za vnetno stanje, ki uniči mielin in tako upočasni ali povsem zavre prevajanje živčnih impulzov. Prvi znaki, da je oseba zbolela za multiplo sklerozo, so zelo različni in nepredvidljivi. Nekateri bolniki se tako soočajo z motorično prizadetostjo, drugi pa navajajo mravljinčenje okončin.

Nada Tomanič, članica radgonske podružnice in članica izvršnega odbora Združenja multiple skleroze Slovenije ter odgovorna urednica glasila, ki ga izdaja združenje vsako leto dvakrat. "Združenje ima več kot 2 tisoč članov, od tega je 75 % žensk in 25 % moških. Najmlajša članica šteje 18 let, najstarejša 96 let, kar pomeni, da se s to boleznijo da dosegati precej visoko starost, če se z njo veš soočiti, prisluhniti svojemu telesu in se ne preveč obremenjevati s tistim, česar več ne zmoreš. Združenje jima 16 podružnic po celi Sloveniji, ki se financirajo glede na število članov podružnice," pove in doda, da imajo ogromno programov, kot so podporni in socialni programi. "Poskrbimo, da se po vseh podružnicah izvajajo razna razgibavanja, predvsem tistih težjih članov, ki ne zmorejo v zdravilišče, imajo pa pravice, da jih hodijo fizioterapevti razgibavat domov."

Namen dogodka v Rakičanu je bil širši javnosti predstaviti omenjeni program z aktivnostmi, ki so v lokalnem okolju brezplačno na voljo osebam z multiplo sklerozo, njihovim svojcem ter morebitnim spremljevalcem ter predstaviti Združenje multiple skleroze Slovenije. V okviru programa "Po MOČ za kakovostno življenje oseb z multiplo sklerozo" uspešno sodelujejo s Prekmursko in Radgonsko podružnico Združenja multiple skleroze Slovenije, številni člani obeh podružnic pa so že uporabniki brezplačnega programa.

Udeleženci so na dogodku uživali v sprostitveni delavnici s pripravo barvitih in aromatičnih kopalnih soli ter v vožnji s kočijo. Druženje se je nadaljevalo s prijetnim kramljanjem ob prigrizkih v senci krošenj dreves parka Dvorca Rakičan.

V okviru programa "Po MOČ za kakovostno življenje oseb z multiplo sklerozo" spodbujajo enake možnosti vključevanja oseb z multiplo sklerozo na vseh področjih življenja in ohranjanje socialne vključenosti. Program ponuja brezplačne skupinske aktivnosti, kot so: kuharske delavnice, gibalno-sprostitvene delavnice (s pomočjo fizioterapevta), ustvarjalne delavnice, delavnice na temo računalništva in uporabe pametnih naprav, lončarske delavnice, predavanja o raznih aktualnih tematikah, pogovorne skupine, delavnice s pomočjo konj ter individualna srečanja in pogovore.

Program je sofinanciran s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Vse aktivnosti so za uporabnike brezplačne.

Več fotografij v spodnji galeriji... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.05.2022 ob 16:48 LindaGeorge gost

      LindaGeorge

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.