https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Umrl je pisatelj Boris Pahor

30.05.2022 ob 8:50  

V 109. letu starosti je umrl tržaški pisatelj Boris Pahor. Pahor je vse življenje opozarjal na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam. Njegovo najbolj znano delo je Nekropola, v kateri je opisal taboriščno izkušnjo in s katero je zaslovel tudi po Evropi. Bil je prejemnik številnih priznanj.

S svojim literarnim delom, za katerega je prejel vrsto nagrad, je Pahor slovensko književnost popeljal v svet, z neumornim pričevanjem pa predvsem mlajšim generacijam predstavil trpko in težko izkušnjo, ki ga je zaznamovala s številnimi tragičnimi usodami 20. stoletja.

Opisovali so ga kot živ primer izkušnje treh totalitarizmov dvajsetega stoletja - fašizma, nacizma in komunizma. S fašizmom se je srečal še v ranem otroštvu, v rodnem Trstu, kjer je kot šestleten deček videl, kako v ognjenih zubljih sovraštva izginja Narodni dom. Nepojmljivemu zlu je dobrih dvajset let pozneje pričeval kot taboriščnik, novim krivicam pa nato v Jugoslaviji, kjer je njegovo delo dolgo časa ostalo neopaženo.

Šele v zadnjih nekaj desetletjih je Pahorjeva navzočnost v slovenskem prostoru doživela preporod. Številni so želeli prisluhniti pisateljevi težki zgodbi, sam pa se je kljub visoki starosti zavedal nujnosti nastopanja. Kjerkoli je spregovoril, ni izgubljal časa za kaj drugega kot pričevanje o tem, kar je v življenju videl in prestal, da bi vsi izvedeli, kako so »morale pri nas goreti knjige in kako smo bili brez jezika«, kako je bil »strah naš vsakdanji kruh« in o taboriščih, "postojankah zgubljenega sveta". Gnalo ga je predvsem dvoje: da bi se poklonil "manom ugaslih tovarišev", predvsem pa, da bi se nove generacije zavedale mnogoterih pasti družbe in gradile boljšo prihodnost.

V svojem najbolj znanem romanu Nekropola je zapisal, da "bomo morali prej ali slej dobiti sodobnega Collodija, ki bo otrokom povedal zgodbo naše preteklosti. Vprašanje pa je, kdo se bo upal približati otroškemu srcu tako, da ga hudobija ne bo ranila, a da bo hkrati obvarovano pred skušnjavami prihodnosti". Zavedajoč se pomembnosti te naloge je težko breme prevzel nase in svoje misli in doživetja širil med mlade, saj je v njihovi dejavni vlogi prepoznaval možnost za spreminjanje sveta, poroča RTV.

Bil je prejemnik številnih priznanj, med njimi Prešernove nagrade, srebrnega častnega znaka RS in francoskega reda legije časti.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.05.2022 ob 9:02 Čergoli gost

      Bil je zaveden in velik SLOVENEC. Naj počiva v miru.

      21 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.05.2022 ob 9:11 gost

      Vse pohvale za njegovo res požrtvovalno delo ! Naj mu bo lahka ta zemljica

      18 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.05.2022 ob 9:12 Vuk Rupnik gost

      To je bil pravi slovenski patriot ne pa izdajalec Njilas Tkalec. Boril se je proti fasizmu in komunizmu. Na kratko pravi borec za Slovenski narod. Slava mu.

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.05.2022 ob 9:40 gost

      Vsaj na tem portalu bi pomurec lahko pustil članke samo v spomin Pahorju brez teh reklam ! Malo spoštovanja ne bi bilo odveč !

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.05.2022 ob 9:42 gost

      Lahko ga postavimo ob bok vsem pisateljem , filozofom in Nobelovcem , predvsem pa kot velikega človeka Evrope in Sveta .

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.05.2022 ob 10:15 Janči gost

      DOMOLJUB! Pravi, ne namišljeni.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.05.2022 ob 10:22 gost

        Velik Slovenski domoljub . Opozarjal na nevarnosti totalitarnih režimov v katerih je bil tudi sam (taborišče v Nemčiji ) Njegovo delo je Nakropalu ,ki jo je opisal kot svojo izkušnjo .

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.05.2022 ob 11:48 resnica gost

      Počivaj v miru,Boris pahor,ta človek je bil za Slovenijo eden naj bol pomembnih ljudi ki jih Slovenija premore vse ostalo so pa šalabajzeri.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.05.2022 ob 13:44 gost

      To je bil človek pravi patriot slovenskega naroda. Ves slovenski narod bi se moral zgledovati po njem. Potem bi Slovenija imela zavedne Slovence. Res hvala za tako pokončno držo in zgled vsemu svetu kaj pomeni biti Slovenec. Hvala za vse napisane knjige in zavedanost da če nas je malo Slovencev ne pomeni da nismo veliki. To ste dokazali vi gospod Boris Pahor človek z res veliko začetnico. Še enkrat hala za vse modre in izbrane besede o zavednanosti kako je lahko mali narod veliki.,,,,, počivajte v miru,,,, pa še kako modro recite tam za mavrico.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.05.2022 ob 14:19 gost

      Ja res človek z veliko začetnico. Samo so ga izdali domobranci keri so bili,,, ritolizci,,, fašistom,,,,. Zdaj so pa to podmladek SDS.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      30.05.2022 ob 17:27 gost

      Ja samo komunisti ga niso izdali fašistom kot črnosrajčniki domobranci.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      30.05.2022 ob 17:32 Vuk Rupnik gost

      Ti si budala, ko pravis da so ga domobranci izdali oz sploh ne ves kaj pises in ne poznas zgodovine Pahorja. Pahor je bil velik domoljub antifasist in antikomunist. Bil je clan Tigrovcev, ki so se proti Italijanskim fasistom bojevali ko se partizanov ni bilo. Tigrovci so tudi bili proti komunizmu. Ceprav so se borili proti okupatorjem Italijanoom, Tigrovce niso unicili Italijani pa domobranci ampak partizani in Of. Kar je se ena zalostna slovenska zgodovina. Slava ti Pahor veliko si naredil za slovenski narod vec kot cel nas parlament.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.05.2022 ob 22:26 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Vukec pedasti Rupniški,si malo z letnicami,Tigrovci so delovali pred drugo vojno na Primorskem proti fašistom Italijanskim.Niti OF,niti partizansko gibanje slovensko nima povezave z njimi.

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      30.05.2022 ob 17:35 gost

      Bravo Rupnik to je ta srbin napisal ali če hočeš majster mašin 17:32

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      30.05.2022 ob 21:39 kilonja gost

      VELIKI SLOVENEC, naj počiva v miru!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      30.05.2022 ob 22:21 gost

      Janšisti se najbolj oglašajo ker so se spoznali v likih domobrancev.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      30.05.2022 ob 23:33 Vuk Rupnik gost

      Lendavski debeli, pojma nimaš niti osnove zgodovine. Tigrovci so delovali od 1920 do 1945, ko jih je večino brez sojenja pobila KPj z rdečimi banditi. preživela jih je le peščica. Ne komentiraj nekaj o čem nimaš osnove. Tvoja tema je Janša in Mura in tega se drži v vsem drugem si z znanjem na nivoju tvojega večnega prijatelja Damjan Murkoja.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      31.05.2022 ob 13:00 gost

      BRAVO za komentar Vuk Rupnik,tako se utiša ta smrad debeli srbski pokvarjeeni rdeči,si mu zalepil umazene čobe,čobanske ,pritepanec balkansski ve samo žaliti in hvaliti svojo negdanjo jugo,ki ni bila zadugo

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.