https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Župana slovenske in avstrijske Radgone podpisala sporazum in izjavo o nameri

01.06.2022 ob 12:55  

Župana slovenske in avstrijske Radgone sta včeraj, 31. maja, na reki Muri v avstrijski Radgoni podpisala Sporazum o čezmejnem ukrepanju v primerih nesreč ter listino o nameri ustanovitve Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS). 

Gornja Radgona in Radgona sta danes postavili nov mejnik v sodelovanju. Župana obeh občin Stanislav Rojko in Karl Lautner sta podpisala Sporazum o čezmejnem ukrepanju v primerih nesreč in drugih tveganj. Podpisala pa sta tudi listino o nameri ustanovitve Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje.

Z ustanovitvijo Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) bo v okviru tega združenja omogočeno neposredno izvajanje projektov z Brusljem. »Z EZTS bomo zelo prilagodljivi pri oblikovanju našega območja in lahko sami sprejemamo odločitve za skupno dobro,« je ob podpisu listine povedal župan Lautner. 

V prihodnosti bodo področja, kot so infrastruktura in promet, razvoj mest, turizem, izobraževanje in usposabljanje, pa tudi kultura, šport in glasba, vključeni v strateški razvoj obeh lokalnih skupnosti. Trenutno pripravljajo potrebne uradne dokumente za ustanovitev združenja. Takoj ko bodo pripravljeni, bosta Deželi Štajerski in Vladi republike Slovenije predloženi v potrditev uradni vlogi.

"Pripravljeni smo! Radi bi naredili naslednji korak v čezmejnem sodelovanju z Gornjo Radgono. S skupno zgodovino, ki nas povezuje, imamo na številnih področjih enake cilje, na drugih pa se dobro dopolnjujemo. Smo eno mesto v dveh državah. To se zgodi le redko, zato je vsekakor nekaj posebnega!« je še poudaril župan Lautner.

Potrditev odličnega sodelovanja pa je tudi podpis Sporazuma o čezmejnem ukrepanju v primerih nesreč in drugih tveganj. Vrednost projekta je bila dobrih 310 tisoč evrov, vodilni partner pa PORA, razvojna agencija Gornja Radgona. Čeprav se je operacija zaključila konec leta 2021, je za projektno skupino veliki finale šele zdaj z uradnim podpisom sporazuma.

Glavni cilj projekta je bil omogočiti čezmejno sodelovanje brez večjih birokratskih ovir ter okrepiti sodelovanje med gasilskimi enotami. Pri tem so izvedli jezikovne tečaje in skupne vaje za gasilce. Na našem območju je bistveno, da lahko pride pomoč tudi z druge strani reke Mure. 

"Naše gasilske enote se že leta nenehno izmenjujejo, imajo celo skupna kolesarjenja in dan Mure, na katerem društvi skupaj organizirata tekmovanje s čolni na reki Muri. Vendar je bilo doslej zagotavljanje pomoči v nujnih primerih za gasilske enote povezano s pravnimi ovirami. Sedaj nam je uspelo premagati te ovire in omogočiti ukrepanje v nujnih primerih", še doda župan Lautner.

Poleg čezmejnega sporazuma so izvedli tudi naložbe v infrastrukturo. Medtem ko so v avstrijski Radgoni med drugim dobili nove radijske postaje, električni generator za nujne primere in luči, so v Gornji Radgoni obnovili streho gasilskega doma in uredili učni center. Dodatno je bil nabavljen tudi plavajoči otok, ki ga lahko zasidrajo v areni biosfernega parka. Ta plavajoči otok omogoča privez gasilskega čolna in je obenem v pomoč ekipi potapljačev iz Gornje Radgone, je v izjavi za javnost zapisala razvojna agencija PORA.

Foto: PORA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.06.2022 ob 13:33 gost

      Gre samo velika pohvala obema županoma kot županu Stanislavo Rojku kot župan Karlu Lautner . Lepa gesta ! Pohvalim pa lahko ,da je župan Stanislav Rojko veliko naredil za občane Gornje Radgone !!!

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.06.2022 ob 13:45 gost

      Dobro sodelovanje prinese sadove,,,,,,,,,,Naj si politiki vzamejo vzgled po njima ,ne da se ravsajo kot pes in mačka ,,,,,,,,,,,VSE POHVALE ŽUPANU RADGONE KOT ŽUPANU AVSTRIJE

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.06.2022 ob 13:57 gost

      Župana Gornje Radgone lahko pohvalim ,da se je resnično potrudil v teh 4 letih , ne le na besedah ampak z dejanji . Jesenske županske volitve je glas zanj .

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.06.2022 ob 13:59 gost

      POHVALNO županoma Radgone kot Avstrije !!!!!!!!!!1

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.06.2022 ob 14:47 gost

      samo dejanja štejejo, ne neki papirji, počakajmo, kaj bo, če sploh kaj bo!?

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.06.2022 ob 15:05 gost

        Ja to ti lahko samo poveš za svojo občino kar se pa dogaja , v Gornji Radgoni pa tega ne moreš komentirati ker ne veš stanje le tega 14:47

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.06.2022 ob 15:07 gost

      Ti ob13:33 si veliki bumbar z tvojim minusom !!!!!!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.06.2022 ob 15:10 gost

      14:47 Če imaš ti župana šalabajzerja ti mi nismo krivi ??????????

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.