https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

FOKUS

Peter Podlunšek - direktor, ki mu ogromno pomeni stik z ožjim timom sodelavcev

26.10.2011  

V današnji rubriki Fokus predstavljamo izvršnega direktorja Medicopa Petra Podlunška, ki nam je razkril, kako vodi podjetje v teh kriznih časih, kakšnih prijemov se poslužuje pri vodenje in ponudil svojo rešitev izhoda iz krize.

Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Podlunšek pravi, da so krizno obdobje v realnem sektorju zaznali že pred tremi leti in meni, da najhujši del le-te šele prihaja v naslednjih dveh do treh letih, čeprav pogosto slišimo, da politiki še vedno ugotavljajo, ali kriza je ali ni. "Država oz. podjetja pa so iz dneva v dan v vse slabši kondiciji, kar posledično zmanjšuje tudi konkurenčnost na tujih trgih in dodaten upad proizvodnje. Skratka, voz drvi po hribu navzdol, mi pa še vedno nazdravljamo, kot da smo sredi največje konjukture," kritično pove Podlunšek.

Želijo biti visoko tehnološko podjetje z izdelki visokega kakovostnega razreda in globalnega delovanja

Pa se v podjetju Medicop poslužujete posebnih poslovnih prijemov zaradi aktualne krize? "V podjetju Medicop smo ravno ob začetku nastopa krize prešli v investicijsko fazo razvoja nove linije reševalnih vozil, ki smo jih poimenovali s skupnim imenom LIFESAVER ter tehnološko zahtevne medicinske opreme za bolnišnice. Odločitev se je navkljub velikim finančnim vložkom pokazala kot odločitev, ki nam je omogočila povečanje tržnega deleža na domačem trgu ter odprla nova vrata na tujih trgih. Ključni moment, ki nam tudi v teh časih omogoča razvoj, je bil pred petnajstimi leti, ko je podjetje Medicop postalo pomemben igralec v državah arabskega polotoka, severne Afrike ter seveda srednje in zahodne Evrope.

Sprašujete me po posebnih poslovnih prijemih ... Naša strategija je popolnoma jasna, kar je razvidno že iz samega našega slogana »Medicop, Equipment specialist«, v katerem smo združili naš cilj po visoko tehnološkem podjetju z izdelki visokega kakovostnega razreda in globalnega delovanja," pove Podlunšek.

Preživetje prinaša samo povečanje proizvodnje z manjšimi stroški

Pa se zaradi prilagajanja razmeram na trgu morate odpovedati tudi kakšnemu od poslovnih prijemov, ki bi jih sicer uporabili? "Pred dvema letoma smo popolnoma prenovili CGP našega podjetja z namenom boljše prepoznavnosti ter široke aplikativnosti. Z nastopom poglobljene krize smo večino energije in finančnih sredstev, ki so bila namenjena za vzporedno dograjevanje zunanje podobe in imidža, večinoma preusmerili nazaj v tehnološki razvoj, optimizacijo proizvodnje ter povečevanja tržnih deležev na tujih trgih. Logično je, da edino povečanje proizvodnje z manjšimi stroški prinaša preživetje ter nadaljnji razvoj proizvodnih in razvojnih podjetij," odgovori Podlunšek.

Za rešitev krize v Sloveniji bi bilo potrebno izvesti zelo veliko ukrepov

Slovenija je v globoki gospodarski krizi, kaj pa bi po mnenju Podlunška bilo potrebno storiti, da bi se stvari premaknile na boljše? "O vseh takšnih in drugačnih scenarijih za rešitev krize je bilo povedanega in napisanega že toliko, da verjetno o tem že vrabčki čivkajo, pa vendar se mi zdi, da imajo ljudje, ki v naši državi nosijo odgovornost za nastalo situacijo ali rešitev le-te, preprosto težave s sluhom. Dan za dnem poslušamo samo politične intrige ter dokazovanje eden drugemu, kaj kdo je oz. kaj kdo ni naredil.

Naredi pa se popolnoma nič, razen vsakodnevnih političnih afer in vedno novih zgodb o izčrpavanju podjetij brez kakršnihkoli posledic ter posledično slabitve državnega proračuna, ustavitve investicij, novega zadolževanja države ter populističnih besed o tem, da je potrebno poiskati nova delovna mesta, kot da smo sredi sedemdesetih let, kjer je bilo pomembno samo, da smo masovno delali, ne pa kako in kaj smo delali," pravi Podlunšek in dodaja, da bi bilo potrebno uvesti veliko ukrepov na makro in mikroekonomskem področju in jih nato tudi dosledno izvajati.

Kot splošne ukrepe, ki bi jih po njegovem mnenju morali izvajati za učinkovito delovanje države, navaja sprostitev investicijskega krča, povečanje konkurenčnosti realnega sektorja, spodbujanje razvoja in rasti podjetij, ureditev javnega sektorja, urejeno deljenje državnih vzpodbud, vzpostavitev pravne države in na lokalnem nivoju boljše sodelovanje med političnim vodstvom in podjetji za boljši in hitrejši razvoj.

Zagovarja pošten poslovni odnos, kar pa v modernem času ni ravno najbolj priljubljena lastnost

Trenutno Medicop posluje s preko petdesetimi državami po vsem svetu in to zelo uspešno. In kakšen je recept za uspeh? "Če se ozrem nazaj, lahko povem, da smo predvsem imeli vizijo, kreativo in pogum in seveda tudi nekaj sreče, da so se naše odločitve v večini primerov izkazale za pravilne. Seveda ne moreš imeti vedno prav, zato smo kdaj pa kdaj na koncu imeli tudi dolg nos. Pa vendar, če si prepričan v sebe, verjameš v svoj izdelek, bodo v tebe verjeli tudi tvoji poslovni ali privatni partnerji.

Sam zagovarjam pošten poslovni odnos tudi, če se kdaj to podjetju finančno na kratek čas ne izide ravno v plus, vendar sem prepričan, da na dolgi rok edino to prinaša uspeh in potrebno zaupanje poslovnih partnerjev.

Opažam, da  »v modernem času« to ni ravno najbolj priljubljena lastnost, saj se spoštovan in uspešen manager dostikrat ocenjuje po zunanjem imidžu, dobrem avtomobilu in količini denarja v kakšni davčni oazi," pove Podlunšek.

Je zagovornik ustvarjanja dobička, saj le to prinaša možnost razvoja in rasti

In kakšne lastnosti po mnenju Podlunška mora imeti dober manager? "Pri tem odgovoru bo verjetno težko biti inovativen, saj je veliko tega že bilo izrečenega in napisanega, pa vendar ... Mislim, da je uspešen manager predvsem tisti, ki je zgradil ali gradi dolgoročno uspešno in stabilno podjetje. Za tak uspeh pa potrebuje veliko splošnega znanja, občutka za predvidevanja, ki so pogoj za dobre poslovne odločitve, ter občutek za vodenje ljudi in organiziranje ekipe, ki mu stoji ob strani ter ji lahko zaupa," nam pove Podlunšek.

Kakšen manager pa je sam pri svojem delu? Velja za zagovornik avtoritativnega vodenja ali je bolj »mehki« manager? "Sam sebe ne vidim kot diktatorja in človeka, ki bi imel neizprosno in trdo roko, kar me včasih tudi tepe, saj prehitro popuščam. Ko pa pridemo do skrajne točke, pa kdaj pa kdaj tudi začudenje, ko je treba postaviti stvari na svoje mesto," odgovori Podlunšek, ki meni tudi, da mora uspešen vodja imeti moralno avtoriteto med zaposlenimi in partnerji, in da brez tega ni mogoče pričakovati lojalnosti, ki je ključ do uspeha in medsebojnega zaupanja.

Kaj pa je za Podlunška najpomembnejša prvina posla? "Če se izrazim malo po kapitalistično: ustvarjanje dobička. Zakaj? Kajti le dobiček nam prinaša možnost razvoja in rasti, uresničitve ciljev ter nenazadnje dostojno življenje vseh zaposlenih na podjetju."

Pomembni so ljudje in znanje, ne zgradbe in lepa zunanja podoba

Pri Medicopu se zavedajo, da podjetje ni zgradba in lepa zunanja podoba, ampak je podjetje vredno toliko, kolikor so vredni ljudje in znanje, ki ga združujejo pod streho podjetja. "Zaradi kompleksnih znanj in večinoma obširnih projektov ter tekočega dela vzpodbujamo timsko delo, večinoma se ne naslanjamo zgolj na eno osebo. Pisarne delujejo kot celice, kjer se mnenja in znanja lahko spontano pretakajo in usklajujejo," pravi Podlunšek in dodaja, da se veliko dajo na sprotna izobraževanja tako vodilne strukture kot zaposlenih v proizvodnji.

Tako imajo strokovnjaki specialnih znanj na voljo organizirana izobraževanja na letnem nivoju, generalno pa s tradicionalnim izobraževanjem skrbijo za nadgradnjo medsebojnega sodelovanja kolektiva. V naslednjem letu bodo pripravili popolnoma nov način izobraževanja, s katerim želijo povečali učinkovitost v proizvodnih procesih ter logistiki. "Cilj je ustvarjati ljudem prijazno podjetje, kjer vsaj večina zaposlenih najde motivacijo za uspešno opravljanje dela!" meni Podlunšek.

Navezan na pisarno, toda več je na poti kot v pisarni

Podlunšku pisarna pomeni okolje, v katerem preživi večino časa, ko je na podjetju. Na sedanjo pisarno se je navezal do te mere, da že dlje časa odlaša s selitvijo na drugo stran upravne stavbe, kjer ga že čaka nov delovni prostor. "Ogromno mi pomeni stik z ožjim timom sodelavcev, kjer lahko na hitro izmenjamo informacije ter se pomenimo brez dolgih in suhoparnih sestankov. Seveda je v njej tudi malce pridiha moje dolgoletne prisotnosti v letalskem športu, iz česar črpam motivacijo ob reševanju vsakodnevnih problemov," pojasni navezanost na pisarno Podlunšek.

Seveda pa je v podjetju, ki posluje tako rekoč po celem svetu, tudi veliko potovanj. "Trenutno večino časa še vedno preživim na terenu, potovanjih in sestankih zunaj našega podjetja. Tega tempa se navadiš in če se zgodi, da sem več dni zaporedoma na podjetju, me že srbijo pete. Oče Aleksander kot generalni direktor je s podjetjem zrasel od samih začetkov in še vedno prevzema velik del vodenja in koordinacije, tako da je moje trenutno delo izgradnja prodajne in poprodajne mreže na trgih zahodne in srednje Evrope ter Afrike s področja reševalnih vozil," zaključi Podlunšek.

NAJ 5 Petra Podlunška:

Svetovni voditelj: Nelson Mandela

Glasbena skupina: U2

 Knjiga: Pijevo življenje

Kraj v Prekmurju: Selo na Goričkem

Želja v življenju: Biti zdrav.

PRIPOROČAMO:

VSI FOKUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Chevapcic
      26.10.2011 ob 15:43 Chevapcic

      .. nagradno vprašanje: .. kaj me muči v tem prispevku? :-)

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.