https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Mednarodna romska konferenca v znamenju trenutnih razmer

Mestna občina Murska Sobota , 10.06.2022 ob 17:00  

V petek, 10. junija, je v veliki sejni dvorani Mestne občine Murska Sobota potekala Mednarodna romska konferenca.


Na konferenci so spregovorili o trenutnih razmerah Romov v Evropi. Posebni poudarki pa so se nanašali na: porast revščine med Romi, anti-romizem, prepoznavanje zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti ter ukrepanje v teh primerih, vlogo romskih medijev in težave, s katerimi se trenutno sooča romska skupnost v Ukrajini.

Benjamin Langner Von Höveling je uvodoma vse prisotne pozdravil in izrekel dobrodošlico ob začetku mednarodne romske konference v Murski Soboti. Pove, da Romi ne potrebujejo svoje države, posebne države, kajti Romi so državljani sveta. Tema konference so trenutne razmere v Evropi. Ta tema je specifična in kompleksna. Izpostavi pa tudi slogan „skupaj močnejši“. In le- ta omenjeni slogan naj bo njihovo vodilo na tej konferenci, če želijo uspeti. Saj se bo treba zavedati, da so le skupaj močnejši.

Zbrane je nato nagovoril mag. Jožek Horvat Muc, predsednik Evropske romske Zveze in Zveze Romov Slovenije. Najprej je izpostavil današnje tematike na mednarodni konferenci. Doda, da je današnji dan priložnost, da bodo te izbrane tematike dobile svojo težo. Da se pogovorijo, s kakšnimi problemi se Romi srečujejo v različnih državah in kako bi se te težave lahko reševale s skupnimi močmi s pomočjo evropskih ter nacionalnih institucij, katere delujejo in se ukvarjajo z romsko skupnostjo.

Damijan Anželj, predstavnik Mestne občine Murska Sobota, pove, da so veseli, da so se zbrali ravno tukaj pri njih v Murski Soboti, saj pripadniki romske skupnosti v Mestni občini Murska Sobota prebivajo v štirih naselij. In v vseh omenjenih naseljih se je romska narodna skupnost dobro integrirala. V mestni upravi pa si ves čas prizadevajo, da romsko narodno skupnost ves čas obravnavajo enakopravno. Saj že vrsto let prebivajo v sožitju. Takšni dogodki, kot je današnja konferenca, pa so pomembni, saj so zelo dobra priložnost, da nekatere probleme, ki žal še obstajajo, da, se nanje opozori ter da se izmenjajo dobre prakse.

Ljudmila Novak, članica Evropskega parlamenta poudari, da ima občutek, da je v Evropskem parlamentu. Saj so tukaj zbrani ljudje iz vseh vetrov in vsi razumejo vse jezike. Hkrati doda, da jo ta tematika zanima, saj ne ve toliko, s katerimi problemi se srečujejo Romi, kot vedo oni. Res, da je dve leti učila v Murski Soboti in pri tem svojem delu srečevala Rome. In ve, da če se človek trudi in če ima možnosti in tudi želi, lahko doseže zelo veliko. V začetku doda so bili že izpostavljeni aduti, ki jih imajo Romi in to je glasba, nad katero so vsi navdušeni. Zelo spoštuje takšno angažiranje in delovanje. In se zaveda, kako velike stvari lahko dosežejo, le če bodo znali sodelovati. Vendar se obenem zaveda, da obstajajo tudi konflikti in težave. Obenem pa doda, da je bil ravno namen današnje mednarodne konference ravno ta, da bi bilo le teh težav in konfliktov čim manj. Poudari, da so Romi pogosto tarča rasne in socialne diskriminacije. Ponekod tudi brez enakopravnega dostopa do izobraževanj, zaposlovanja, bivališč in zdravstvenih storitev. Doda pa da je že leta 2011 Evropska komisija sprejela ukrepe v katerih se je osredotočila na štiri pomembna področja pri vključevanju Romov: izobraževanje, zaposlovanje, zdravstvo in bivalni pogoji. 

Konference so se udeležili predstavniki romske skupnosti iz: Belgije, Nizozemske, Francije, Luxembourga, Nemčije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije, Kosova, Turčije, Grčije, Srbije in Slovenije. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija