https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Letos rekordno število prleških gibanic

Križevci, 14.06.2022 ob 17:00  

V Križevcih pri Ljutomeru se je zaključil dvodnevni praznik z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo priznanj najboljšim prleškim gibanicam. Letos je bilo prijavljenih rekordno število prleških gibanic.

Letošnja prireditev je bila v več pogledih izjemna. Prvič letos so na državnem ocenjevanju prleških gibanic sodelovale tudi osnovne in srednje šole v svojih kategorijah. Izkazalo se je, da je prleška gibanica mlade navdušila, saj je sodelovalo kar 6 osnovnih in 6 srednjih šol. Učenci in dijaki so na ocenjevanje prinesli skupno 15 prleških gibanic! Tudi Tomaž Vozelj (Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije), Elvira Štumpf (Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci) in Jožef Horvat (Zdravilišče Radenci) so bili prijetno presenečeni in hkrati navdušeni, saj so morali oceniti kar 41 prleških gibanic. Več kot 27 jih ni bilo še nikoli. Tudi večje število tržnih ponudnikov potrjuje, da je prleška gibanica atraktivna v gostinstvu, da jo turisti obožujejo in jo želijo naročiti tam, kjer pečejo najboljše. Razstava prleških gibanic je bila prava paša za oči, še posebej lepi pa so bili krožniki, ki so jih naredili učenci ustvarjalnega krožka OŠ Križevci.

Po petkovem ocenjevanju je bil sobotni dan namenjen kulinaričnemu pohodu. Zanimivo je bilo poklepetati s pohodniki, ki so bili skorajda iz vseh koncev Slovenije. Ponudniki (Vinogradništvo Družina Kos, Kmetija Koroša, Manica Sušec, SKZ Ljutomer – Križevci, Kmetija Kosi, Ekološka kmetija Vila Natura, Društvo kmetic Križevci – Veržej, Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, Kmetija J.A.N.A., Zeeliščarstvo Divjak, Vino Škrget, Društvo vinogradnikov Mala Nedelja, Mlin Stanjko, Art Galerija Jurak, Vinogradništvo Horn, Beeko Kmetija Paldauf, Eko domačija Ros, Grily naturae in Čebelarstvo Šalamun) na postojankah so se resnično potrudili in se pokazali v najboljši luči. Daljša postojanka je bila na dvorišču podjetja Cornus d.o.o., kjer so ponudnikom ponudili odličen bograč.

V vaškem jedru je bilo pestro. Pred razglasitvijo rezultatov se je Sašo Stare v živo pred obiskovalci učil pripravljati prleško gibanico. Kako se temu streže, so ga naučile križevske osnovnošolke.

Prleška gibanica je tradicionalna prleška jed, ki jo pozna čedalje več ljudi. Marsikdo jo z veseljem tudi peče. Najbolj pomembno je, da je prleška gibanica resnično živa, da povezuje ljudi različnih interesov in tudi generacij.

In kakšni so rezultati državnega ocenjevanja prleških gibanic?

Kategorija OSNOVNE ŠOLE:

1. OŠ Križevci
2. OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici
3. OŠ Središče ob Dravi

Kategorija SREDNJE ŠOLE:

1. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer: Saša, Zala, Lara
2. Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci
3. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer: Lia, Petra, Julija, Lena

Kategorija LJUBITELJI PRLEŠKE GIBANICE:

1. Nika Korošak
2. Majda Markovič
3. Kafetarici Majda in Lidija

Kategorija TRŽNI PONUDNIKI:

1. Turizem na podeželju Tompa
2. Lončarstvo Žuman Saša s.p.
3. Flo cukeraj

Prvouvrščeni v posamezni kategoriji so prejeli lončeni pekač Lončarstva Žuman. Absolutna zmagovalka letošnjega ocenjevanja je prleška gibanica, ki so jo pripravili na Turizmu na podeželju Tompa, saj je dosegla najvišje število točk.

Podelitev certifikatov Tradicionalna prleška gibanica bo konec junija, prejeli pa jih bodo tisti, ki so prleško gibanico spekli v okroglem lončenem pekaču in zadostili strogim kriterijem kakovosti na ocenjevanju.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.06.2022 ob 17:09 gost

      fegfrcf

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.06.2022 ob 20:26 gost

      Brez zamere , samo tole je povitica ! Tole zna napraviti vsaka dobra gospodinja ! Tole je samo senca od Prekmurske gibanice ,

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.06.2022 ob 10:10 Jože gost

      Najboljsa je iz Flo Cukeraja!Preverjeno

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.