https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Rakičanski park bogatejši za novo doživetje, vabijo tudi vas

Rakičan, 13.06.2022 ob 19:00  

Rakičanski park je bogatejši za steze za disk golf, ki bo vsem domačinom, obiskovalcem, družinam in drugim, popestrilo njihova doživetja in prosti čas. 

"Na voljo je 14 stez različnih dolžin in težavnosti, primernih za začetnike in naprednejše igralce," pove predsednica kluba Andreja Bernjak, ki doda, da so si za ta projekt prizadevali dolgo časa. Steze so odprte za vse, skratka za širšo javnost. "Vsako sredo imamo ob 18. uri rekreativno ligo, ko se dobivamo člani kluba, in medse vabimo nove člane," pove Bernjakova.

"Projekt smo zaznali kot dodatna popestritev v naši občini, saj gre za dodano vrednost tako na področju športa, kot tudi turizma," pove Zoran Hoblaj, ki začasno opravlja funkcijo župana Mestne občine Murska Sobota, in pojasni, da je občina pomagala pri ureditvi projektne dokumentacije in z dodatno finančno pomočjo. "Skupno je bilo za projekt namenjenih 3.300 evrov iz sredstev proračuna," pove Hoblaj.

"Šport je v naši regiji relativno nov, zato skušamo disko golf umestiti v naše programe, kot so počitniški tabori," pove dr. Robert Celec, direktor RIS Dvorca Rakičan, in doda, da bo nova oblika rekreacije prispevala k popestritvi dogajanja v dvorcu Rakičan.

Predsednik Krajevne skupnosti Rakičan Matjaž Durič je izrazil veselje, da je disk golf umeščen prav v parku Rakičanu, saj bodo tako ljudje prihajali izven mest, se rekreirali in krepili svoje zdravje. Izpostavil je dejstvo, da murskosoboška občina tudi na ta način vlaga tudi v primestne vasi in skrbi za razvoj celotne občine.

Kaj je disk golf?

Disk golf je šport, ki je po pravilih podoben tradicionalnemu golfu, le da namesto palice in žogice igralci uporabljajo diske različnih oblik in težin. Pri disk golfu je tarča koš z verigami, ki disk med letom „ulovijo“, da pade v koš. Zmagovalec igre disk golfa je igralec, ki ima najmanjši seštevek vseh metov na odigranih stezah.

Disc golf klub Pomurje

Lokalni športni klub Disc golf klub Pomurje je v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota, RIS Dvorcem Rakičan, priznanim organizatorjem mednarodnih disk golf dogodkov Lagoda iz Hrvaške in ob pomoči družbeno odgovornih lokalnih podjetij zasnoval in postavil 14 stez za disk golf v parku Rakičan.

Diske za igro si lahko izposodite v bližnji restavraciji in kavarni Dvorec Rakičan, če pa jih že imate pa lahko zdaj igrate po volji in času. Steze so odprte celo leto in dostopne vsem. Zasnovane so bile tako, da so primerne za začetnike, obiskovalce, turiste, tudi kot dopolnitev programom ki se izvajajo v Dvorcu Rakičan.

Če se sprehodite mimo terase restavracije in kavarne in mimo otroških igral proti notranjosti parka, boste opazili veliko informativno tablo z vsemi podatki o stezah in navodili za igro. Vsaka steza ima izmetno cono, majhno info tablico o sami stezi in kovinski koš z verigami, ki ga je potrebno zadeti. Vsaka od štirinajstih stez za disk golf je različno dolga, od 45 metrov do najdaljše, ki meri 174 metrov. Prvih šest stez je krajših in primernih za začetnike, ostalih osem pa daljših in nekoliko bolj zahtevnih. Večina stez je par 3 kar pomeni, da povprečen igralec to stezo lahko konča v skupno treh metih. Vse steze lahko igrate le z enim ali nekaj diski. Sicer obstaja več različnih vrst diskov, s katerimi se igra– diski za blizu, za srednje razdalje, za dolge razdalje, različna stabilnost diskov itd. Glede na to, kje pristane disk prejšnjega meta je potrebno za naslednji met izbrati pravi disk.

"V Sloveniji že imamo nekaj stalnih disk golf stez (Areh, Kope, Ljubljana, Domžale, Lipica, Planica, Lokve) predvsem na turističnih destinacijah ali tam, kjer želijo prebivalcem ponuditi športno vsebino, ki omogoča aktivno druženje vseh generacij, krepi zdravje prebivalcev in spodbuja sodelovanje. V tujini je ta šport zaradi svoje dostopnosti in atraktivnosti zelo popularen, v Evropi najbolj na Švedskem, Finskem, Estoniji, Češkem. Počasi se šport seli tudi v ostale, glede na lego južnejše države Evrope. Igrišča so največkrat vkomponirana v mestne parke, športne parke ali pa se naredijo namensko, posebej za disk golf. Razlog za popularnost je tudi cenovna dostopnost športa - igrati ga lahko pričnete že z nekaj diski, igrišča pa so na javnih površinah ki so dostopna vsem,"pove Bernjakova.

Organizator tekmovanj 

Disk golf klub Pomurje je tudi organizator tekmovanj iz disk golfa, na katera pridejo tekmovalci iz sosednjih držav, predvsem Avstrije, Hrvaške, Slovenije, pa tudi Italije in Srbije. V parku Rakičan so organizirali že dva dvodnevna turnirja - državno prvenstvo Slovenije v disk golfu lani in mednarodni turnir maja letos, s kar 72 igralci. Pravijo, da igranje disk golfa pomeni tudi potovanja, spoznavanje novih destinacij, ljudi iz različnih kultur in krajev.

Če vas zanima zakaj bi igrali disk golf, so vam našteli kar nekaj razlogov – zabavna igra, družaben šport, lahko ga igrate skozi celo leto, igra v naravi, zagotavlja trening celega telesa z majhnim tveganjem telesnih poškodb, povečuje znanje in sposobnost koncentracije, razvija samozavest, potrpljenje, razumevanje fizikalnih zakonov in drugih fizičnih ter umskih sposobnosti ter spodbuja fair play. Primerna je praktično za vsakogar, od otrok do starostnikov, vsak lahko vrže disk nekaj metrov. Za nekatere je rekreacija v naravi, zabava s prijatelji ali družino ali solo umik v naravi, za nekatere pa resnejša tekmovalna igra ali celo kariera. Disk golf je namreč profesionalen šport.

Vsi zainteresirani bralci, ki bi radi preizkusili to novo igro, se jim lahko pridružijo v parku Rakičan, kjer tedensko igrajo rekreativno ligo.

Več informacij najdete na Facebook strani: Disc golf Pomurje ali jim pišete na discgolfpomurje@gmail.com. Lahko pa vam z disk golfom popestrijo tudi vaš dogodek - zabave, teambuildinge, rojstnodnevne ali športne dogodke.

Več fotografij v spodnji galeriji... 

Foto: Pomurec.com in Disc golf klub Pomurje

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.