https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Ustavimo nasilje, skupaj zmoremo

Slovenska ulica, 15.06.2022 ob 10:00  

Danes, 15. junija, obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, ker imajo tudi starejši ljudje pravico živeti v miru in varnem okolju in pravico do življenja brez nasilja.


Na CSD Pomurje so v ta namen pripravili stonjice z namenom ozaveščanja in informiranja o problematiki nasilja nad starejšimi osebami. Stojnice so obiskovalci lahko obiskali v Murski Soboti, Gornji Radgoni, Ljutomeru in Lendavi. Stojnice so bile namenjene ozaveščanju in informiranju o nasilju nad starejšimi in ter pomembnosti prijave, če tako obliko nasilja srečate. Nasilje nad starejšimi pogosto ostaja prikrito, saj veliko ljudi ne verjame v obstoj takšnega nasilja, ali pa če se srečajo z njim, pa ne vedo kako, ravnati.

Starejše osebe, ki so žrtve nasilja, same zelo težko spregovorijo o tem, kar se jim dogaja, ker jih je sram. Pogosto menijo, da so sami krivi. Vloga CSD pri obravnavi nasilja v družini je nudenje svetovalne pomoči žrtvi in povzročitelju oziroma povzročiteljici nasilja pri spreminjanju vedenjskih vzorcev, z namenom prekinitve nasilnega odnosa, podpora ter opolnomočenje pri zagotavljanju varnosti žrtve, z odpravo vzrokov oziroma okoliščin, v katerih prihaja do nasilja. 

Na Centru za socialno delo Pomurje ugotavljajo, da so najpogostejše oblike nasilja v družini nad starejšimi:
- zanemarjanje, - opuščanje dolžne skrbi, - fizično nasilje, - klofutanje, -lasanje in udarci, - psihično nasilje, - zmerjanje, poniževanje ter žaljenje, -ekonomsko nasilje, - kraja denarja, - zloraba bančne kartice ter - prisila k podpisu pogodbe in/ali oporoke.

Pri nasilju nad starejšimi opažajo na CSD, da gre za veliko neodkritega, zamolčanega in neprijavljenega nasilja. Starejši o tem, da doživljajo nasilje s strani svojih otrok, vnukov, sorodnikov težko, spregovorijo. Strah, nemoč in sram jim preprečujejo, da bi spregovorili o nasilju, saj se bojijo, da bi razkritje, da so žrtev nasilja s strani svojcev, utegnilo povečati njihovo ogroženost in stisko. Največ nasilja se torej dogaja doma, v partnerskih ter sorodstvenih odnosih in tam, kjer so starejši v odvisnem odnosu od svojih skrbnikov, negovalcev, torej v okolju, kjer bi se morala starejšim zagotoviti nega, skrb, razumevanje, potrpežljivost in pomoč. 

Pomembno je, da žrtev zbere moč, da si uredi življenje brez nasilja. Doživljanje nasilja pušča na žrtvah dolgoročne posledice, zato je izjemno pomembno, da se nasilje čim prej zazna ter se ga prijavi na policijo ali na okrožno državno tožilstvo ali na CSD. 

Če doživljate nasilje v družini se lahko, obrnete na pomoč na: - policijo, na številko 113, - na Center za socialno delo Pomurje, enoto Murska Sobota (02/ 535 11 40), enoto Ljutomer (02/58 58 660), enota Gornja Radgona (02/ 564 93 10) ali enota Lendava (02/ 578 98 40),- na nujno medicinska pomoč na številko 112 ali na osebnega zdravnika ali na - nevladne organizacije. 

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija