https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Prvi koraki v strategiji za soočanje z energetsko in prehrambeno draginjo

15.06.2022 ob 18:10  

Na današnji novinarski konferenci po seji vlade je predsednik vlade Robert Golob predstavil prvi korak v strategiji za soočanje z energetsko in prehrambeno draginjo. Vlada je tokrat obravnavala ukrepe na področju nafte in naftnih derivatov.


Režim reguliranih marž trgovcev naftnih derivatov

Sprejela je uredbo, s katero bo od 21. junija dalje uveden režim reguliranih marž trgovcev naftnih derivatov izven avtocest in sproščen režim na avtocestah. Ključni cilj sprejetega ukrepa je odpravljanje negotovosti, tako za gospodarstvo kot za potrošnike. Uvedba režima reguliranih marž izven avtocest in sproščen režim na avtocestah je bila nujna, ker se je nafta v letu in pol podražila za približno 75 %, maloprodajne cene pri nas pa temu niso v celoti sledile, je poudaril predsednik vlade in dodal: »Še več, v tem istem obdobju smo imeli v Sloveniji različne režime – od popolnoma sproščenih cen nafte in naftnih derivatov do režima regulacije maloprodajnih cen. Ko smo se morali odločiti, kako naprej, smo šli po principu »nazaj v prihodnost«.

Pojasnil je, da je bila uvedba dvojnega režima nujna, ker se je v minulem letu in pol izkazalo, da v Sloveniji trg izven avtocest žal ne deluje, pri uvedbi režima pa je ministrska ekipa iskala ravnovesje, pri katerem »vsak od nas – država na eni strani, trgovci na drugi in potrošniki na tretji - nosi del tega bremena povišanih cen nafte in naftnih derivatov na globalnih trgih«. Predsednik vlade Golob je še poudaril, da z uredbo o reguliranju marž zasledujemo cene, ki so primerljive s sosednjo Hrvaško, hkrati pa so nižje od naše severne in zahodne sosede: »Iskali smo točko ravnovesja, ki jo naši potrošniki še lahko prenesejo.« Napovedal je, da se bo država v prihodnjem  dvomesečnem obdobju odpovedala vsemu, čemur se po zakonodaji še lahko odpove, po drugi strani pa bodo regulirane marže vseh trgovcev z naftnimi derivati za naslednjih 12 mesecev. V obdobju prvih dveh mesecev bodo omenjeni trgovci deležni tudi znižane marže. »Vse to delamo zato, da bomo lažje prebrodili obdobje najvišjih borznih cen in ohranili določeno mero fleksibilnosti v prihodnjih obdobjih. Iščemo točko, na kateri lahko omilimo izhod iz sedanjega, izkrivljenega, stanja v neko novo stanje, ki bo predvidljivo: za potrošnika, gospodarstvo (trgovce z naftnimi gorivi), bankirje in državni proračun«.

Vzporedno z reguliranjem marž bo vlada pripravila tudi t. i. omilitvene ukrepe, ki bodo ciljni in uveljavljeni s 1. julijem. Namenjeni bodo konkretnim skupinam, ki so lahko zaradi pričakovanega delnega dviga cen pogonskih goriv najbolj občutljive. Tako bo zvišano neobdavčeno povračilo potnih stroškov za delovno aktivne, zvišan bo znesek povračila trošarin javnim prevoznikom (da se ohrani konkurenčnost javnega prevoza), razbremenitve pa bodo deležni tudi kmetje oz. vsi upravičenci kmetijskega resorja. Poleg tega vlada že začenja pogovore z avtoprevozniki, da prepreči prelitje prehoda v podražitve ostalih dobrin.  Po besedah predsednika vlade bodo omilitveni ukrepi dokončno usklajeni v naslednjem tednu, v nadaljevanju pa se bo vlada lotila oblikovanja ukrepov na področju prehrane, elektrike in zemeljskega plina. Pri vseh ukrepih bo vlada sledila načelu predvidljivosti – za potrošnika, gospodarstvo in državo.

Vlada sprejela novo Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov
Vlada je sprejela Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki začasno za obdobje enega leta na novo ureja cene nekaterih naftnih derivatov v Sloveniji. Uredba bo začela veljati v torek 21. junija 2022 in bo veljala eno leto. Do 20. junija do polnoči velja trenuten sistem določenih najvišjih drobnoprodajnih in veleprodajnih cen. Danes sprejeta uredba določa mehanizem oblikovanja cen določenih naftnih derivatov, sestavine, ki jih morajo upoštevati podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostjo prodaje teh naftnih derivatov, in merila, po katerih se morajo oblikovati cene ali njihove sestavine.Vlada z uredbo izven avtocest in hitrih cest znova regulira drobnoprodajne cene 95 oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) in dizla. Pri tem je omejila višino marže trgovcev na 0,0591 eura/liter za dizel in za NMB-95 0,0607 eura/liter, po 17. 8. 2022 pa za dizel 0,0983 eura/liter in za NMB-95 0,0994 eura/liter. Maloprodajna cena bo oblikovana vsakih 14 dni po modelu, določenem v uredbi. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na površinah avtocest in hitrih cest po novem ne bodo več regulirane. Drobnoprodajne cene bodo za te servise oblikovane prosto na trgu oziroma jih bodo določali trgovci sami. Trenutna uredba, s katero je prejšnja Vlada RS določila najvišje dovoljene drobnoprodajne in veleprodajne cene bo 21. junija 2022 prenehala veljati. S tem ukinjamo tudi trenutni ukrep določitve najvišje dovoljene veleprodajne cene in posledično obveznost trgovcev za prodajo naftnih derivatov kljub omejitvam najvišjih dovoljenih cen. Cene nafte na svetovnih trgih so še vedno visoke in nestabilne zaradi vojne v Ukrajini in splošne energetske krize. Po predvidevanjih pa bi trenutne razmere lahko trajale še nekaj časa. Trenutni sistem regulacije cen z določitvijo najvišjih dovoljenih drobno in veleprodajnih cen na daljši rok ni vzdržen za državni proračun niti za naftne trgovce, obenem pa bi to lahko negativno vplivalo na oskrbo z naftnimi derivati. S ponovno liberalizacijo cen na avtocestah in hitrih cestah se želi vlada izogniti nadaljevanju situacije, da bi se iz slovenskega proračuna plačevalo cenejše gorivo za tranzitni promet čez Slovenijo. Obenem pa bodo imeli slovenski državljani možnost uporabe bencinskih črpalk po Sloveniji izven avtocest in hitrih cest, kjer bodo cene pogonskih goriv predvidoma ugodnejše, so sporočili z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Uredba o okoljski dajatvi za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida   

Vlada je sprejela Uredbo o spremembah Uredbe o okoljski dajatvi za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida. Zaradi ublažitve posledic povišanja drobnoprodajnih cen naftnih derivatov se začasno ukinja obveznost plačil okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za določena fosilna goriva (plinsko olje, motorni bencin, kurilno olje in naravni zemeljski plin). Ukinitev plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijami ogljikovega dioksida  je začasna in velja do 17. 8. 2022, so sporočili iz Ministrstva za okolje in prostor.

Vlada izdala Uredbo o dopolnitvi Uredbe o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije
Zaradi znižanja končnih cen naftnih derivatov, ki vključuje vse dajatve, prispevke in davke, je potrebno začasno znižati na vrednost nič (0) vse prispevke, med njimi tudi prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije. Znižanje vrednosti prispevka je začasno in velja najdlje eno leto, kot je veljavnost Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov ki jo je Vlade RS prav tako sprejela na 4. redni seji.

Vlada izdala Uredbo o dopolnitvi Uredbe o zagotavljanju prihrankov energije
Zaradi znižanja končnih cen naftnih derivatov, ki vključuje vse dajatve, prispevke in davke, je potrebno začasno znižati na vrednost nič (0) vse prispevke, med njimi tudi prispevek za energetsko učinkovitost. Znižanje vrednosti prispevka je začasno in velja najdlje eno leto, kot je veljavnost Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov ki je bila prav tako sprejeta na 4. redni seji Vlade RS so sporočili iz Ministrstva za infrastrukturo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.06.2022 ob 18:31 gost

      Ej model ,,,,,,,,,,,,,, A imamo mi iste plače kot v drugih državah slučajno??????

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.06.2022 ob 19:04 kilonja gost

      Fenomenalna strategija, za 25 centov nam bodo bencin podražili, odlična strategija, kurilno olje že stane 1.65 €, dizel bo stal 2 €..ja čestitke vlada, morete res vedeti da vas razumemo da delate za dobrobit države in prihodnjih generacij, ker mi se pač ne bomo več zadolževali, bomo lačni, v temi, pešačili..ampak mi pa se ne bomo zadolževali..

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.06.2022 ob 19:19 gost

      Pri takšni gospodarski rasti , ki je v maju 9,6% (Avstriji 3,7 % ) bi brez težav lahko pustili ceno goriva ,ki jo je sprejela vlada JJ ,,,,,, do sredine avgusta

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.06.2022 ob 19:24 gost

      To se vračajo bonbončki,,,, Januša groznega,,, kajti Avstrija se ni v evropi zadolžila za 40 milijard za časa kovida.

      5 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2022 ob 22:29 kilonja gost

        Švica je zadolžena 2 - krat toliko kot SLovenija, Avstrija podobno..Hrvaška nekaj manj kot mi..ne jamraj jamrač...zadolževali smo se zato da lahko zdaj ti lajaš s svojimi floskulami ki jih boš ponavljal z dneva v dan kot psihično motena oseba ki se prodaja za 2 centa na komentar, zadolževali smo se da smo umetno ohranili 200.000 delovnih mest in da imamo rekordno nizko brezposelnost . Ti samo ponavljal svojim bebavim ciganom, pedrom in zoofilom eno te isto..kdo vas pozna je že pred dvem9i let8i vedel da ko boste prišli na oblast se boste za KRAJO ki jo boste VRŠILOI, izgovarjali na JANŠO. Janša je tudi na hrvaškem, v Avstriji, Italiji in na MAdžarskem dvignil cene goriv ? Vidiš kako neinovativen provokator si . Tako mimogrede, cena bencina v Rusiji je dosegla že skoraj 0.90 €, par mesecev nazaj je bil bencin tam 0.66 €, karma je pra.sica, Rusi bodo še drago plačali svoj fašizem.

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.06.2022 ob 19:31 gost

      To je komaj začetek njegovih dolgov kaj pa še pride vse na plan. Bog nam pomagaj. Glavno da so podpisali za stare tanke pogodbo pred odhodom iz vladne palače. Vse to bo potrebno plačati. Vse dolgove bi morali plačati stranke SDS, nova Slovenija SNS, in propadle stranke kere so se prodale Janezu Janši in jih zdaj ni več DeSUS, SMC. Kajti grobar strank SDS maršal tvita jih je samo izkoristil za svoje ambicije in jih uničil. Kot je že to storil z krščanskimi demokrati, ljudsko stranko, vse kar se njemu pridruži ga v naslednji volitvah ni.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2022 ob 22:31 kilonja gost

        To je komaj začetek njegovih dolgov kaj pa še pride vse na plan. Bog nam pomagaj. ...jajaj,hehe...še pišete scenarije niste še prepričani kje vse boste na račun Janše do grla okradli SLovence, morete se še dogovoriti za dolgove ki jih še ni in jih naprtiti Janši in vaše glupe rdeče ovce bodo kimale..jajaja..treba je vse podražit, da odplačamo dolgove Janše..daj povej Debeli, povprečen volilec levih strank je ali čefur ali mongoloid..daj bodi iskren pa priznaj...

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.06.2022 ob 20:00 gost

      Dečica zafrustrirana--pojma od življenja nimate---socialci !!!!!! Golob se vam bo sedaj vsak mesec posral v gobec pa boste potem povedali gdaj vam je bilo boljše ! Ste slišali kdaj za Grčijo in evropsko trojko ??????????? Koliko dolga ??????? Milijarde in milijarde , sedaj pa živijo kot medvedje , samo tam nimajo levojajih gobezdavih lenuhov !!!!! pocrkajte banda !!!!!!!!!!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.06.2022 ob 21:07 AngelicaSmith gost

      Fantastična priložnost za delo od doma za vsakogar… Delajte tri do osem ur na dan in začnite prejemati plačilo v razponu od 7.000 do 14.000 dolarjev na mesec… Tedenska plačila.........𝐖𝐰𝐰.𝐥𝐢𝐯𝐞𝐣𝐨𝐛𝟐𝟒𝟕.𝐜𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.06.2022 ob 23:36 Janči gost

      Vic stoletja: Drastičnim podražitvam se reče BLAŽITVE. Smejmo se in plešimo. In pripravimo se na še več podobnih vicev.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.06.2022 ob 7:02 AAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Pufe trbej vračati samo enin še tou izdak nej jasno.

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.06.2022 ob 9:03 kilonja gost

        Polpismeni levak zadrogiran z Janšo...kakšne pufe, podražitve so poseldica rasti cen energentov ne pa zaradi pufov..kaj ne vidiš da se gorivo dražo po vsem Svetu, kaj ne vidiš dalje od Janše ? Bolniki antijanšistični, prav posebna kasta ste res.

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.06.2022 ob 9:43 gost

      AAAAAA je srbin Kilonja !!!!!!!!!!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.06.2022 ob 8:20 gost

      Teleta levičarska zdaj vam bo golobeči sral na glavo.Vse kar pa pišete o JJ pa so samo IZGOVORI za levuharsko NEZNANJE. Šarplaninec doma govori eno v tujini pa DRUGO.Mu bojo že dali izstop iz NATO.Tu so PODPISANE zaveze ki to PREPREČUJEJO.mesca in kordiša bo KAP.DAJ BOG ČIM PREJ.Saj tudi gOLOBA v EU parlamentu ni nihče preveč šmerglal in mu za predsednika vlade NI NIHČE ČESTITAL.VSI v EU vejo da so levuharji pri nas UKRADLI VOLITVE.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.06.2022 ob 9:17 gost

      Še en dokaz ,,,, strokovnosti ,,,, Golobove vlade ! Kimanje v NATU , kimanje levičarjem , kimanje Golobu . Šarec to ni vaška komedija vaškega zabavljača , v tujini pogodbe veljajo zlepa ali zgrda .

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      17.06.2022 ob 15:44 kilonja gost

      Vlada je odločno krenila proti draginji, dvignili so cene pogonskih goriv, kurilno olje je zgodovinsko najdražje, napovedujejo dvig cen elektrike X 2, napovedujo dražjo hrano ki je že itak 50 do 100 odstotkov dražja...dobili bomo pa informacije na " sramotilnem stebru " o tem katere trgovine so najdražje in trgovci se bodo ful sekirali zaradi tega, kdor pa do sedaj še ni sam pogruntal da so določeni trgovci za 20-30 dražji od ostalih pa ima očitno preveč denarja.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      17.06.2022 ob 15:53 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Vse je zasrano zapustil Ivan Grosupeljski(DNK -pek Šarplaninski),bo treba vračati,delati,da postanemo normalni ljudje.Sicer pa,samo vprašam,ah vem,koliko po mandatih že velja policijska zaščita......?

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.06.2022 ob 16:08 Janči gost

        Pa kugo, turške vpade, 1. in 2. vojno tudi. A lahko en dan preživiš brez Janše? Si se kdaj vprašal, zakaj toliko sovraštva v tebi? Kdo te je ranil, prizadel? Kaj če bi pogledal v nebo, krasni oblaki, modrina, poletje ... Sprosti se. Ni originalno, je pa kul.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      18.06.2022 ob 7:24 LFL gost

      Levuharji niso sposobni za NIČ to se že zdaj vidi.IN čedalje bolj se bo ta NESPOSOBNOST VIDELA.Poznam jih že vsaj 20 ki začnejo SPOZNAVATI SVOJO NAPAKO NA VOLITVAH.Že koliko krat vam je Gorički PALČEK serviral nov obraz .Nikoli nič pametnega,IN ZMERAJ NASEDETE.ŽALOSTNO ,da ne nucate svoje glave.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      18.06.2022 ob 8:07 gost

      Masnolasi hodi kot ,da bi imel kaktus v riti !!!!!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      19.06.2022 ob 20:49 gost

      Peljal sem se mimo PETROLA in levuharji čakajo v vrstah .Vračamo se v dobo SOCIALIZMA in TAKOJ NI DIZLA. Ha ha ha ha hi hi hi .To se pri JANŠI sigurno nebi zgodilo. To ZDAJ IMATE VAŠO GIBANJE SVOBODA..Okoli PETROLOV LAHKO PLEŠETE. Saj je SVOBODA .Ha ha hahi hi hi

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.