https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zelena točka odprla začetek sezonske lokalne pridelave

Industrijska ulica, 22.06.2022 ob 13:00  

Zelena točka TRANS je v sredo, 22. junija 2022, skupaj z ITC Murska Sobota in Digitalnim inovacijskim stičiščem (DIH) AGRIFOOD ob začetku lokalne pridelovalne sezone priredila Dan lokalne hrane.


Danes, 22. junija 2022, obeležujemo Dan lokalne hrane. Gre za tradicionalni praznik lokalne pridelave in predelave ter spodbujanja lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Z dnevom lokalne hrane Zelena točka odpre začetek sezonske lokalne pridelave. Zelena točka je kratka dobavna veriga, ki povezuje več kot 70 lokalnih dobaviteljev iz Pomurja in tudi širše.

Vizija Zelene točke je postati sinonim napredne in trajnostne kratke dobavne verige. Vključena je v evropsko mrežo živih laboratorijev, kar pomeni, da s sodelovanjem vseh deležnikov, razvija, preverja in implementira nove pristope in nove tehnologije. Obenem pa tudi krepi ozaveščenost. Tematika trajnostnega razvoja, odpadne hrane, sledljivosti in pomena lokalne hrane so v časih takih in drugačnih kriz vitalnega pomena. S pomočjo več kot 70 lokalnih pridelovalcev Zelena točka oskrbuje končne kupce v prodajalni na Industrijski ulici v Murski Soboti in preko razvozov tudi restavracije, hotele, šole, vrtce, domove za starejše po Pomurju in druge javne zavode. V času epidemije je razvila prodajo z razvozi do gospodinjstev in podjetij po Pomurju in se s tem še bolj približala kupcem. 

Mesečno Zelena točka proda več kot 70 ton sveže zelenjave in sadja, ponudbo pa dopolnjuje več kot 300 različnih lokalnih in drugih izdelkov, kot so vložena zelenjava, med, čaji, sokovi, olja, kisi idr. Za zagotavljanje konkurenčnosti na trgu mora ponudbo lokalnih proizvodov dopolniti s proizvodi iz uvoza, saj lokalni proizvodi niso na voljo celo leto. Mag. Denis Topolnik, predsednik Zelene točke, poudarja: »V strukturi prodaje ima Zelena točka več kot 50 % slovenskih proizvodov.« Kar je glede na nizko stopnjo samooskrbe predvsem s svežim sadjem in zelenjavo veliko.

Zelena točka personificira lokalne proizvode in tako pridelovalca približa potrošniku, ki dobi vpogled, kdo je hrano na prodajni polici pridelal. Gre pa še korak naprej, saj potrošnika skozi procese pridelave seznani z datumi setve in preko slikovnega gradiva s fazami rasti ter s fazo spravila. Za povečanje transparentnosti se vse pridelovalčeve dejavnosti zapišejo v sistem sledljivosti na osnovi tehnologije veriženja blokov (blockchain) za zelenjadnice, kar bo v prihodnje razširjeno na vse lokalne proizvode in tudi na predelane proizvode. Prednost te tehnologije je, da se zapis, ko je enkrat generiran, ne more več spreminjati. Potrošnik pa s skeniranjem QR kode, pridobi vpogled v celotno zgodovino izbranega proizvoda, tj. od pridelave, rasti, spravila, transporta do prevzema v trgovini. Sam sistem pa olajša delo tudi pridelovalcu, saj samostojno generira dobavnico in se prevzem opravi samo s približanjem mobilnih telefonov na prevzemnem mestu.

Zelena točka je preko ITC Murska Sobota, vključena v različne evropske projekte s področja novih tehnologij, razvoja kratkih dobavnih verig in razvoja trajnostnih kmetijskih sistemov. Prenos znanja pa poteka preko digitalno inovacijskega stičišča DIH AGRIFOOD z namenom digitalne preobrazbe in vpeljavo naprednih tehnologij.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.06.2022 ob 16:31 gost

      Žal je v Zeleni točki več tuje kot domače ponudbe

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.06.2022 ob 18:12 gost

      V tej zeleni točki ni bivših ministrov na obisku. Da bi se malo kazali da jih hlapci ne pozabijo. Še posebej ministra Vizjaka keri se je tako nalejal od veselja zaradi podražiteve derivatov na Petrolu potem se je pa sedel za volan in se naljani vozil. Ampak so ga ustavili možje v modrem in mu odvzeli vozniško. Če bi bil Janša na vladi bi ga morali policisti peljati domov ker bi njim Hojs tako skomadiral.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.06.2022 ob 21:40 gost

        Gost 18:12- Nehajte že, "bluziti" o Janši, ti in tebi podobni boste prav gotovo svojo prazno slamo mlatili v nedogled.

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.06.2022 ob 21:22 Moj sosed gost

      Moj sosed je kmet, ali vsaj tako misli. Celo ekološki. Letos je pšenico do današnjega dne škropil sedemkrat. Do žetve jo bo še dvakrat. Res ekološko in zeleno. Ponoči pa na njive ali v jarek ob potoko vozi gnojnico in podobne odplake. Slabe tri tedne nazaj je odpeljal več kot 30 onih velikih crain. Mu menda dobavljajo to zeleno robo iz neke bioplinarne za lep denar. Toliko o preverjenem poreklu in dober tek želim vsem, ki jeste iz takšnih njiv.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.