https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zaključuje se operacija Mladi in energija ter zdravo okolje

10.06.2022 ob 13:16  

Konec meseca junija bodo partnerji Lokalna energetska agencija za Pomurje, kot vodilni partner, PETROL GEO d.o.o. in Občina Kobilje zaključili z izvedbo projekta MEZO – Mladi in energija ter zdravo okolje.

Operacija MEZO je vključevala ciljno usmerjene aktivnosti za izboljšanje rabe naravnih virov, tudi več krat poimenovanih kot endogenih potencialov energije in povečanje učinkovitosti pri porabi energije ter varovanje in razvoj naravnega okolja. Umeščena in financirana je v okviru LAS PDL in sicer pod ukrepom spodbujanje URE, vključno z naložbami v OVE ter dejavnosti okoljskega ozaveščanja za izboljšanje stanja okolja in zasleduje cilj po SLR: Izvedba ciljno usmerjenih aktivnosti za izboljšanje rabe naravnih virov - endogenih potencialov energije in povečanje učinkovitosti pri porabi energije ter varovanje in razvoj naravnega okolja pod Tematskim področjem: Varstvo okolja in ohranjanje narave.

Kot najpomembnejše aktivnosti in rezultate operacije, bi želeli izpostaviti pripravo gradiv in učnih pripomočkov ter izvedbo 8 dogodkov t.i. energetskih dni na osnovnih šolah. Učenci, kot tudi učitelji, ki so bili udeleženi energetskih dni, so bili navdušeni nad podanimi vsebinami. Prav tako pripravljeno gradivo in brošura MEZO, predstavlja učni pripomoček za nadaljnjo, dolgoročno in trajno rabo na  osnovnih šolah, katero lahko učitelji samostojno uporabljajo v prihodnosti. Vzporedno s pripravo brošure, smo pripravili tudi pobarvanke za vrtec, katere so najmlajši sprejeli v »obdelavo« z velikim navdušenjem. Energetske dni smo organizirali, kot tudi razdelili brošure in pobarvanke na osnovnih šolah in vrtcih iz območja LAS PDL.

 

Na drugi strani pa smo se lotili javnega sektorja, s tem tudi odločevalcev na območju LAS PDL in izbrali najprimernejših 8 javnih stavb ter za te stavbe pripravili modele ESCO sistema prehoda na obnovljiv vir ogrevanja v javnih stavbah iz vključenega območja.

Operacija je vključevala tudi pripravo koncepta in vzpostavitev pilotnega sistem spremljanja porabe energije (avtomatiziranim zajemom porabe energije) v stavbi OŠ Kobilje z aktualnim on line prikazom na kreirani spletni platformi (CO2 emisije, kWh poraba, grafi primerjave s preteklim letom). Gre za prvi tak pristop pri vzpostavitvi energetskega managementa–knjigovodstva, na območju LAS PDL, kot tudi širše v regiji in celo na nacionalnem območju. Koncept in vzpostavitev pilotnega sistem spremljanja porabe energije z on line prikazom pomeni inovativni pristop in zasledovanje tudi posrednega učinka ozaveščenosti prebivalcev in vseh treh sektorjev o možnostih in načinih ter pristopih k zniževanju rabe energije ter s tem nižanje emisij CO2 na prebivalca v primerjavi z ostalimi območju podobnih karakteristik kot tudi dolgoročno nižanje deleža fosilnih goriv v celotni energetski bilanci območja.

Vsekakor ima operacija dolgoročne in trajne rešitve, saj pripravljeni in predvsem predstavljeni modeli ESCO zamenjave vira ogrevanja z geotermalno toplotno črpalko, pa zasledujejo dolgoročni cilj realizacije projekta – izvedba investicije in s tem zagotovitev trajne rešitve  zamenjave vira ogrevanja z geotermalno toplotno črpalko v izbranih javnih stavbah. Prav tako tudi  pilotni sistem spremljanja porabe energije z on line prikazom deloval na dolgi rok in vsako leto dosegal pričakovane cilje, kot tudi trajno služil kot model in primer za ostale župane, ravnatelje, da si lahko ogledajo, seznanijo in tak koncept vzpostavijo tudi v stavbah, ki jih imajo v lasti / upravljanju.

MEZO je bila pomembna operacija za območje LAS, ker je bila usmerjena na aktualno problematiko okolja, kjer v prvi vrsti znižuje rabo energije, kot tudi rabo fosilnih goriv in sicer s končnim ciljem znižanja CO2 emisij. Vključuje vse tri sektorje, ki morajo biti v vsakem primeru prisotni pri celovitem reševanju problematike in izzivov območja LAS, s poudarkom na mladih. Izpostavlja geotermalno energijo, ki je primerjalna prednost območja LAS, odpira in nakazuje smeri javnemu sektorju za ukrepanje v smeri znižanja CO2 emisij na celotnem upravičenem območju.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.