https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Dobrovniku predstavili prve sadike vanilije, vzgojene v rastlinjakih Ocean Orchids

Dobrovnik, 24.06.2022 ob 13:50  

Danes so v Tropskem vrtu v Dobrovniku predstavili prvi tropski mini ekosistem s sadiko prave vanilije v Sloveniji, vzgojene v rastlinjakih Ocean Orchids, imenovane Vanilarium. 

V podjetju Ocean Orchids so v okviru Festivala orhidej v Tropskem vrtu v Dobrovniku predstavili Vanilarium, sadiko prve, v prekmurskih rastlinjakih vzgojene vanilije. 

Ideja o prvi plantaži vanilije v Sloveniji je dozorevala več let, pove tehnični direktor Ocean Orchids Tomaž Jevšnik. Začetek sega v leto 2007, ko so v Tropskem vrtu v Dobrovniku zasadili prve sadike vanilije, ki so se tam odlično počutile. Ker je vanilija vzpenjalka, ki vsako leto v idealnih pogojih zraste več metrov, so poskrbeli za oporo in se po treh letih razveselili prvih cvetov.

Veliko zanimanja za rastlino in njeno gojenje so pokazali tudi obiskovalci Tropskega vrta, zato so se odločili količino gojenih rastlin povečati in sadike vanilije ponuditi tudi kupcem. Dodatne nasade so naredili v letu 2021, ko so proizvodnjo oziroma gojenje in predelavo vanilije tudi registrirali in gojenje sadik razširili v ločen del rastlinjakov, kjer so prej gojili orhideje falenopsise.

Z leti so pridobili ogromno informacij o gojenju vanilije v tropskih krajih in navezali stike s proizvajalci na Madagaskarju, Ekvadorju, Gvatemali in Reunionu. Tako so prišli tudi do pravih sadik najboljših sort vanilije, ki se gojijo na plantažah po svetu. V letu 2020 so iz francoskega kmetijskega inštituta CIRAD, lociranega na Reunionu, dobili mlade sadike večine njihove zbirke različnih vrst vanilij. 

Vzgoja vanilije v rastlinjakih Ocean Orchids je ekološko certificirana, gojena z uporabo geotermalnega ogrevanja, hkrati pa ustreza vsem evropskim standardom. Trenutno v Ocean Orchids uspeva kar 15 tisoč sadik vanilije, ki bodo sestavljale njihovo bodočo plantažo, del teh sadik pa bo na voljo tudi kupcem v t. i. Vanilariju – posebni stekleni posodi, podobni epruveti, kamor je rastlina posajena.

Vanilarium

Vanilarij je s plutovinastim zamaškom zaprt mini ekosistem, v katerem se ohranja visoka vlažnost, vanilije pa posledično ni treba zalivati, dokler ne zraste do vrha epruvete in se zamašek odstrani. V vanilariju sadika vanilije uživa v visoki vlagi, kar se kaže v njeni divji rasti korenin in listov. Vanilarij se zaradi tega procesa zarosi. Rastlina lahko na ta način preživi v popolnoma zaprti posodi, ki posnema rastne pogoje, podobne njenemu domačemu tropskemu podnebju. Spremembe v temperaturi in osvetljenosti namreč povzročijo izhlapevanje vode iz drenažnega sloja, ki pa se zaradi nasičenosti kondenzira in odteka nazaj na dno vanilarija.

Ocean Vanilla sladoled

Obiskovalci Tropskega vrta pa se lahko posladkajo tudi s prvim sladoledom iz prekmurske vanilije, ki je bil ustvarjen po principu italijanskega gelata, kar pomeni, da vsebuje manj sladkorja in maščob, okus pa je bolj intenziven, kremast in bogat.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.06.2022 ob 15:58 gost gost

      Ka , tan tisti direktor, pa žena še izda mislita, ka se vse njuvajno? Tak se namreč obnašata. Tudi v Strehovskih goricah vse zapirata, zagrajujeta, ka se z avton nemreš niti obrnoti na voski cesti. To občina ne vidi, ali pa se izdoločenih razlogov pravi glupa. Samo pošilati račune znajo, ne napravijo pa nič. Enim kao vplivnežon pa vse tolerira, ka delajo, ka ščejo. To nemre tak iti- občina zresni se.

      21 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.06.2022 ob 16:54 gost

      Lepo se je šopiri ko si ustvariš podjetje z državnimi nepovratnimi sredstvi. Pa se pitaj boga kake vse pomoči.

      21 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.06.2022 ob 21:26 gost

      Bebo, ka te tij debil nimaš firme, aja tij si največji nepismeni norček tu na spletu.

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.06.2022 ob 8:48 hasić gost

      raje bi gojili nekaj koristnega, ne da na koncu vse roma v smeti. narod pa je vseeno tak blesav da kupuje to sranje.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.06.2022 ob 9:37 občan25 gost

      raje bi kaj koristnega gojili ne pa da na koncu vse to roma v smeti. a zabiti narod bo vseeno kupoval smeti. isto kot wc papir, zlasti odišavljen, mislijo da bo potem drek ali rit bolj dišala. take pameti sodijo samo v kanalizacijo.

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.12.2023 ob 9:06 Nada gost

        Vse čestitke za tako velik in v Evropi, enkraten razvoj te čudovite in v kulinariki tako iskane rastline. Veliko uspehov in veselja, vsej ekipi, ki budno spremlja razvoj in predelavo okusnih in dišečih plodov.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.06.2022 ob 9:38 občan25 + hasič + gost

      ja, tako sedaj vidite kako šalabajzerski je ta portal, da rabi skoraj uro da prikaže komentar. toliko o tem posranem portalu, kjer sem zadnjič.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.06.2022 ob 17:56 gost

      Vsaka rit pride na svojo pokrov

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.