https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Podeljeni so certifikati Tradicionalna prleška gibanica

30.06.2022 ob 6:05  

V torek popoldan, 28. junija, je Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih organiziralo slovesno podelitev certifikatov Tradicionalna prleška gibanica. Podelil jih je Alojz Kovšca.

Predsednica društva Tjaša Kos je v uvodu dejala, da se s podelitvijo teh certifikatov spodbuja peka prleške gibanice v okrogli lončeni skledi tako pri tržnih ponudnikih kot pri ljubiteljih prleške gibanice. Tako so jo namreč pekli nekoč. Ker danes skoraj nihče nima krušne peči ne doma ne v gostinskem lokalu, peka v krušni peči ni pogoj za pridobitev certifikata.

Letos je bilo kar 38 od 41 prleških gibanic na ocenjevanju spečenih v okroglem lončenem pekaču, 12 jih je prejelo certifikat Tradicionalna prleška gibanica, saj so dosegli več kot 85 odstotkov vseh možnih točk. Certifikat prejmejo v kategorijah tržni ponudniki in ljubitelji prleške gibanice.

Župan občine Križevci Branko Belec je ob tej priliki čestital društvu Kelih za odlično opravljeno delo in izpostavil letošnji Kulinarični pohod, ki je bil ob sončnem vremenu prava poslastica za pohodnike. Sicer pa je po njegovem mnenju turistično-gastronomska prireditev Prleška gibanica že zdavnaj prerasla samo prleško gibanico in njen sloves širi zaradi odlične organizacije in dela članic in članov društva.

Pred podelitvijo certifikatov je zbrane nagovoril tudi Alojz Kovšca. Povedal je, da je z veseljem zopet v Križevcih pri Ljutomeru in da zagotovo ne zadnjič. Poudaril je, da moramo biti Slovenci ponosni na svojo dediščino in se ne bati ponuditi naših adutov. V Prlekiji je v kulinariki eden izmed najmočnejših ravno prleška gibanica. Prleška gibanica ga je že navdušila in mu je zelo všeč, prav tako pa je bil navdušen nad številom ocenjenih prleških gibanic na ocenjevanju.

V kategoriji ljubitelji prleške gibanice so certifikate prejeli: Nika Korošak, Majda Markovič, kofetarici Majda in Lidija, GFML - KOLEGI in Kmetija Kebler.  V kategoriji tržni ponudniki so certifikate prejeli: Turizem na podeželju Tompa, Lončarstvo Saša Žuman s.p., Flo Cukeraj, Društvo kmetic Križevci - Veržej, Segrap d.o.o. - Bioterme Mala Nedelja, TRS Renkovci in Tjaša Kos s.p. Certifikati Tradicionalna prleška gibanica so veljavni eno leto.

Vsi prejemniki certifikatov so dobili prleško moko za prleško gibanico Mlina Stajnko, skuto Kmetije Kosi in polsladki šipon Vinogradništva Družina Kos. Ekipa Keliha se je ponovno potrudila in se še posebej zahvaljuje domačemu župniku, ki nudi prostor za ocenjevanje in podelitev certifikatov.

Foto: Društvo Kelih

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.