https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Sušne razmere se zaostrujejo, zato poziv k odgovornemu ravnanju s pitno vodo

03.07.2022 ob 6:00  

Ob visokih temperaturah v zadnjih dneh se je po državi stanje vodne bilance površinskega sloja tal kot tudi hidrološke suše poslabšalo. V večjem delu zahodne, osrednje in jugozahodne Slovenije je tako že prisotna izrazita suša, ki lahko ob vročinskem valu preide tudi na mejo izjemne suše, svari Arso, ki poziva k odgovornem ravnanju s pitno vodo.

"Čeprav s pomanjkanjem vode za zdaj še nimamo večjih težav, velja biti previden in s pitno vodo ravnati odgovorno, predvsem kar zadeva zalivanje vrtov in zelenic, pranje avtomobilov, polnjenje bazenov in podobno," je opozorila Agencija RS za okolje.

Zahod Slovenije beleži pomanjkanje padavin

Razmere se sicer po državi razlikujejo. Medtem ko se v zahodnem delu Slovenije kaže pomanjkanje padavin, pa v vzhodnem delu takšnega pomanjkanja ni zaradi pogostih neurij, tudi s točo. Tako imamo v zadnjem 30-dnevnem obdobju glede na dolgoletno povprečje v večjem delu vzhodne Slovenije normalne do deževne razmere, na zahodu pa suhe do zelo suhe padavinske razmere. Kazalnik padavin se v zahodni Sloveniji giblje od 30 do 70 odstotkov, v vzhodni pa od 80 do 180 odstotkov.

Tako je izrazita kmetijska suša in suša površinskih voda, ponekod pa tudi podzemnih voda, prisotna v večjem delu zahodne polovice države in v Spodnjem Posavju, medtem ko je namočenost na jugovzhodu države ter na Koroškem in v Prekmurju povprečna ali nadpovprečna, kažejo zadnji podatki Sušomera, ki ga Arso objavlja vsak četrtek.

Trenutne razmere sicer za stroko niso presenečenje. Kot je za STA dejala agrometeorologinja Andreja Sušnik z Arsa, že več let opozarjajo, da se narava suše tudi v alpskem prostoru spreminja. Prisoten je večmesečni primanjkljaj padavin in s sušo se soočamo domala v vseh letnih časih.

"Vse te anomalije se kažejo tudi v tem, da se temperatura dviguje in tudi vročinski valovi se nam bodo očitno pojavljali že v spomladanskem času," je ocenila Sušnikova in opozorila, da poletni čas, ko so pritiski na vodne vire še večji, šele prihaja, dogajanje pa sicer vpliva na različne ekosisteme.

Segrevanje rek, jezer in morja

Na Arsu so izpostavili, da so se reke v zadnjem tednu ogrele za stopinjo ali dve. V četrtek sredi dneva sta bili najtoplejši, s temperaturo nad 25 stopinj Celzija, Vipava in Sava v spodnjem toku. "Kljub temu da so visoke temperature rek in jezer ugodne za kopalce, pa imajo zelo negativen vpliv na vodne organizme," so ob tem opozorili na Arsu.

Ob dolgotrajni visoki temperaturi zraka se najbolj segrejejo manjše in manj vodnate, pa tudi večje reke v spodnjem toku, kot so Vipava, Krka, Savinja in Sava, kjer lahko temperatura čez dan preseže 25 stopinj, v počasnejših delih rek in manjših jezerih pa tudi 28 stopinj. Takrat v vodi začne primanjkovati kisika, zato je treba ponekod, kjer je to mogoče, z umetnim prezračevanjem bogatiti vodo s kisikom, da bi s tem zagotovili obstoj ribjega življa, svetuje Arso.

Na izviru Rižane ni več vode

Pri Rižanskem vodovodu opozarjajo, da na izviru Rižane ni več vode, tako da za pripravo pitne vode črpajo podtalnico in pozivajo k njeni varčni rabi. Prve prepovedi glede porabe so že uvedli v Vipavski dolini in v kanalski občini. Podobne razmere so bile tudi leta 2012.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.07.2022 ob 7:57 gost gost

      MURO SO ŠLI OB BREGAJ ZABUJRAT KA ITREJ TEČE DOL PODTALNICA SE MANJŠA TELETA BANDA ZDAJ SE PAMETNI DELAJO EVROPSKI DENAR KJE JE STE POGLOBILI IZVIRE OB MURI PUSTITE VODO V STARE MIRICE NAJ SE VODA RAZLIJE NEGA PAMETNOGA NA VODNOJ UPRAVI

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.07.2022 ob 8:03 gost

      Kak naj šparajo, če na vsakon dvorišči bazen in napunjen z pitno vodo pa menjan vsaki keden

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.07.2022 ob 9:03 gost

        S pa so števci ,da popišeš pa pač tolik vsak palača koliko porabiš.res pa je da se na veliko zaliva in uporablja za bazene. Saj bodo morali tudi pipe zapret ker se bo tudi voda podražila !!!!!!

        10 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.07.2022 ob 8:46 ........ gost

      inšpekcije ven na teren popisovat bazene in vodo. Da se vidi, če je ob hišah imamo za tri Bohijska jezera. Ten pizdekun bazenskin malo porezati krila, majo Muro ka fajn teči, malo je sicer umazana, je pav redu, da bi lahko tudi kakega pedra odplavilo v Srbijo.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.07.2022 ob 8:54 gost

      Komu je sploh mar že pomanjkanje vode če se zaliva trava z trejmi ali več raspršilci vrtovi se zalivjo celo noč da o bazenih sploh ne govorimo ker so eni kot bazen v kopališču. In gdo je v teh bazenih debeluhari keri ne upajo v kopališče z pivicami otroci pa pod hladno klimo igrajo računalnike. Tako da je potrošnja dvakratna elektrika in voda.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.07.2022 ob 9:48 gost

      Za vso to agonijo je kriv nihče drugi kot njegovo visočanstvo Janez Janša. A ne debeluh, ti to najbolj veš, saj si njegova desna roka.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.07.2022 ob 15:25 Lol gost

        Kaj ma tu politika veze??? XD Zakaj človeštvo še ni prišlo do druge zvezde? Aja.. Janša kriv. Zakaj je voda mokra in sonce vroče? Janša kriv, itak.. Logika kumarce

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.07.2022 ob 10:00 gost

      Bazenček doma ,bazenček pri sosedih pa se količina vode nabere pa še pranje avtomobila pa smo tam kjer smo . Še za popit jo ne boste imeli .če se bo ta trend nadaljeval ! Razmislite !!!!!!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.07.2022 ob 10:39 gost

      MASNOLASI SLOBODAN IMA PRSTE NA DRŽAVNI BLAGAJNI DA SI BO LAHKO KUPI PAMET !!!!!!!!!

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.07.2022 ob 12:58 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,Robert ima pameti za deset takih kot si ti tutlek Ivana Brezlasnega lizalnik.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.07.2022 ob 10:53 gost

      Avti se bodo prali , bazeni se bodo polnili ,vrtovi se bodo zalivali . Ljudje so neodgovorni in ne dozoreli določeni ,da se razumemo !!!!! pa se lahko piše ali govori , Ne šmirglajo in ne upoštevajo !!!!!!!!!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.07.2022 ob 12:09 gost gost

      PROKLETO TELE OB 9,48 ZA VSE JE JANŠA KRIV TUDI ČE TVOJA NASKRIŠ ŠČIJ S SOSEDOM KRIVI SO ŠTO JE PUSTO KA MURA MIRNO TEČE MIMO

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      03.07.2022 ob 13:11 gost

      Gdo pa Nej o kriv če ne Janša. Saj pa je on ustvari to krizo in globalno segrevanje z svojimi vročimi tviti.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.07.2022 ob 22:21 gost

      jas bi pa tukaj rad pohvalil,dal za vzgled bosanskega srba 73..tip je vzgled,varčevanja z vodo..se ne umiva,jo ne rabi za čiščenje tla,posode..tip varčuje z vodo bolj kot pa neven kakšna vladna nevladna zelena ,vodna itd organizacija..stranski produkt tega je da pač bosanski srb zelo smrdi,in posledišno širi raznolike bolezni,ampak nič ne de,varčuje pa z vodo ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.