https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zaključuje se projekt STEPPING PLUS

24.06.2022 ob 14:46  

Konec meseca junija se zaključi projekt STEPPING PLUS projektnega konzorcija 8 partnerjev iz 4 evropskih držav - Italije, Francije, Španije in Slovenije.


Zmanjšanje emisij CO2 in spodbujanje energetske učinkovitosti je pravi izziv v sredozemskem območju, kar pa j bil prvotni izziv partnerjev projekta STEPPING. Slednji si je tako zastavil cilj spodbujanja uporabe pogodbe o energetski učinkovitosti (EPO) za energetsko obnovo javnih zgradb.

Splošni cilj projekta STEPPING je bil povečati uporabo naložbenih shem EPO pri pripravi načrtov za energetsko učinkovitost javnih stavb v Sredozemlju in izboljšati znanje institucij Sredozemlja pri oblikovanju, izvajanju in upravljanju načrtov za energetsko učinkovitost javnih stavb.

Zaradi širokega sodelovanja oblikovalcev politik in zainteresiranih strani je projekt STEPPING izdal "Priporočila politike EPO", vse izkušnje, pridobljene med izvajanjem projekta, pa so bile skupaj z analizo posebnosti območja MED povzete v smernicah EPO MED. Ta dokument vsebuje izredno koristne nasvete za vse subjekte, ki se zanimajo za ponovitev in izboljšanje izkušenj, pridobljenih pri projektu STEPPING. Kljub nekaterim tehničnim težavam (npr. podnebne posebnosti območja MED, stopnja razvitosti trga, pogoji finančnega okvira) ter številnim političnim in upravnim oviram so bili glavni cilji projekta doseženi celo bolj, kot je bilo pričakovano.

  

Projekt STEPPING PLUS je nadaljevanje projekta STEPPING in sicer trije partnerji, ki prihajajo iz Italije in Francije so pridobljene izkušnje na področju EPO, prenesli na 6 drugih partnerjev, in sicer z vzajemno uporabo različnih rešitev.

LEAP predstavlja enega izmed 6 partnerjev (ali t.i. »receiverjev«), ki so koristili prenos znanja s strani izkušenejših partnerjev, ta proces je potekal na osnovi vzajemnega učenja »mutual learning« in izmenjave. Rezultat projekta pa predstavlja Akcijski načrt z uvedbo EPO v naši regiji.

Trije partnerji, ki prihajajo iz istega ozemlja kot (t.i. »giverji«) pa bodo na osnovi individualnega pristopa prenosa znanja (one-to-one transferring aproach) pripravili naložbeni načrt z uvedbo EPO v vsaki regiji.

»Namen projekta SPTEPPING PLUS je spodbujati in olajšati energetsko prenovo javnih stavb, ki je ključni izziv programskega območja in prispeva k nedavno uvedeni strategiji Evropske komisije „Val prenove za Evropo“, vključen v akcijskem načrtu zelenega dogovora«.

Tekom projekta so bile izvedene delavnice za partnerje t.i. receiverje, katerih cilj je bil oceniti institucionalne/administrativne in teritorialne potrebe španskih (DGI) in slovenskih (LEAP in KSSENA) projektnih partnerjev ter deliti resnične izkušnje/pilote, izvedene v okviru projekta STEPPING. Ker je večji del projekta potekal v času epidemije COVID, so bile aktivnosti izvedene preko on-line sestankov, ter posnetih treningov, ki so služili kot gradivo za reševanje dilem in pripravo vprašanj na zoom delavnicah s predstavniki določenih tematik. 

Partnerji »receiverji« so po opravljenih treningih in »workshop-ih« nadaljevali z delom na Akcijskih načrtih, v katerih so raziskali potencialno uvedbo EPO v naložbe, ki so predvidene za prihodnost v svojih regijah za javne stavbe.

V okviru projekta STEPPING je Environment Park (italijanski partner) ob podpori projektnih partnerjev razvil Excelovo finančno simulacijsko orodje EPC v angleščini. Njegov glavni cilj je opredeliti različne naložbene scenarije za energetsko prenovo stavb s simulacijo investitorjevega PEF v okviru EPC ter uravnotežiti javne in zasebne interese pri izvajanju naložb.

Zahvaljujoč nadaljnjim izkušnjam, razvitim v STEPPING PLUS je za večji dostop in boljšo uporabo s strani institucij in organizacij bilo orodje nadgrajeno v spletno aplikacijo ter prevodi v partnerske jezike; Link z gradivi:

Projekt se je zaključil z diseminacijskim dogodkom partnerjev »receiverjev« ter končno konferenco v Gironi. Na dogodkih so bili predstavljeni končni rezultati partnerjev ter uporaba simulacijskega orodja z dopolnjujočimi gradivi za uporabo orodja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.