https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Barbara Lenarčič - čudežna deklica likovne umetnosti iz Filovcev

 

15-letna Barbara Lenarčič, ki obiskuje prvi letnik Gimnazije Franca Miklošiča v Ljutomeru, že sedaj navdušuje mnoge likovne umetnike, nekateri pa se sprašujejo, kaj bo "iz nje" čez kakšnih 10 let, če bo nadaljevala v tej smeri.

 

 

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Barbara, ki prihaja iz Filovcev, se spominja, da je začela risati že kot majhna deklica. Vedno jo je nekaj neslo k temu, da je prijela barvice in začela prazen bel list spreminjati v življenje. V četrtem razredu so jo tudi testirali za nadarjenost in rezultati so pokazali nadpovprečno likovno nadarjenost. Najbolj so jo začeli vzpodbujati v osnovni šoli, kjer je pri likovnem pouku lahko začela razvijati svoj talent in ga kazati tudi drugim. Pri tem Barbara najbolj izpostavlja učitelja Jožeta Gutmana in Izidora Zadravca ter učiteljico Valerijo Šömen. Zelo pa jo vzpodbujajo tudi starši, sošolci in prijatelji.

Zase sicer pravi, da jo poleg likovne umetnosti zanimajo še ostale umetnostne stroke - glasba, narava ter knjige. V prostem času namreč poleg risanja, veliko časa posveti tudi branju knjig. "Živim iz sebe, kljub temu pa ne popačim svoje prave narave. Vedno nasmejana, dobre volje ter polna idej," takšno se je predstavila sama v nekaj stavkih.

Navdih iz prebranih knjig ter človeških stisk

"Zelo rada berem knjige, veliko slik je zato nastalo iz prebranega. Veliko mi pomeni tudi glasba, ki zadnje čase zelo pripomore k novim delom, potem vojne, sovraštva, revščina, nepravičnost, bolezni... Sploh te slednje stiske so mi največji navdihi. Včasih pa je potreben samo stavek ali kakšna misel, da v moji glavi privre do nove ideje, ki jo potem prenesem na papir," pravi Barbara o tem, kaj jo najbolj navdihuje za ustvarjanje. Kar se tiče človeških stisk, ki jo navdihujejo, pa nam je zaupala tudi, da vsako leto v mesecu decembru riše slike za dražbo, ki so namenjene otrokom s celebralno paralizo in s tem pripomore k reševanju vsaj ene izmed tisočih bolezni, ki pestijo ljudi v Sloveniji in drugod.

Glede tega, kako dolgo riše posamične risbe in kdaj nastajajo, je Barbara pojasnila, da riše posamične slike včasih pol ure, včasih manj, včasih tri ure ali več. Pravi, da je vse odvisno od ideje. Ponavadi pa nastajajo njena dela podnevi oziroma takrat, ko dobi navdih, ki ga mora zapečatiti na prazen list.

Maketa pljuč, ki ji je prinesla zlato trstiko

Barbara je že od malih nog, odkar je začela risati, sodelovala na raznih likovnih natečajih. Dobivala je razne nagrade z revijskih in časopisnih natečajev, zadnja leta pa tudi z internetnih. Poleg tega je dobila tudi veliko posebnih pohval za naklonjenost likovni umetnosti. Glede natečajev pravi, da se sicer vseh niti ne spomni, saj jih je bilo toliko, da si je nemogoče zapomniti vsakega. Najbolj pa si je vseeno zapomnila dva natečaja: "Letos sem dobila nagrado na ustvarjalnem natečaju - Turnišče 2011, kjer je bila moja slika tudi razstavljena v galeriji. Sodelovala sem pa tudi na natečaju, kjer sem izdelala model oziroma maketo pljuč in dobila tudi zlato trstiko za izdelek."

Glede makete pljuč pravi, da je bil postopek precej težak. "Izdelava je trajala dva tedna. Najprej sem se lotila izdelave modela pljuč z glino, a je žal počila, ko so se je posušila. Potem sem poskusila z dasmaso. Izdelava je bila res težavna in je zahtevala ogromno potrpljenja, a na koncu mi je le uspelo. Maketi sem dodala na koncu še barvni pridih."

Sanja o okenskem in stenskem slikarstvu

"Vse se je začelo s svinčnikom. Dve leti sem tako risala pretežno s svinčnikom. Potem sem "prešaltala" na bolj zanimivi modri in črni tuš. S te tehnike sem potem prešla na olje, akrilne barve ter oglje s katerimi rišem že tri leta," je povedala o tehniki risanja, ki jo trenutno uporablja, izpostavila pa je akrilne barve: "Pri akrilnih barvah, če jih izpostavim, me je najbolj pritegnilo, da imajo lastnosti, ki jih klasične vodene barvice nimajo. Imajo lesketajoč se videz, barva ne zbledi in lepo se prekrivajo." Barbara pa ima sicer željo, da bi obvladala okensko in stensko slikarstvo. Za to meni, da bi bilo res nekaj novega in si želi vsaj enkrat v življenju to poskusiti.

"Sovražim rože - slikam in rišem jih le zato, ker so cenejše kakor modeli in se ne premikajo."

To je le eden izmed stavkov izrečenih s strani umetnice Georgie O'Keefe, ki je Barbarina največja vzornica tako na likovnem področju kot tudi v življenju. Sicer pravi, da ima več vzornikov na likovnem področju in med te spadajo tudi znameniti Salvador Dali, Pablo Picasso, Beatrix Potter in že omenjena Georgia. V življenju pa izpostavlja tudi svoje starše, za katere pravi, da so jo že sedaj naučili veliko in verjame, da jo bodo še več.   

"V življenju se trudim biti poštena in dobrosrčna. Moji cilji za šolanje so pa, da uspešno končam srednjo šolo kot prvo. V prihodnosti bi rada študirala likovno pedagogiko ali nekaj podobnega. Cilji glede likovnega ustvarjanja pa so zagotovo, da bi nekoč odprla svoj atelje, prodala čim več slik in pa da bi vsak človek v mojih slikah videl svojo zgodbo, saj slike preproste ali ne preproste - vsaka ima globji pomen, kakor je prikazano na papirju." je povedala še o svojih ciljih in željah za prihodnost. 

 

Barbarinih TOP 5:

Knjiga: Anais Nin - Henry&June 

Glasbena skupina/izvajalec: Nargaroth, Anti, Bathory... 

Svetovni voditelj:  

Kraj v Pomurju: Filovci in Murska Sobota

Želja v življenju: Da bi ljudje spoštovali umetnost in kulturo na svetu, da bi lahko prepotovala določene države in odprla lastno galerijo.

 

 

 

PRIPOROČAMO:

 

VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Iophiniac
      02.11.2011 ob 14:42 Iophiniac

      Škoda samo, da ni nikjer slike od tistih pljuč, bi bilo zanimivo videti končni izdelek, sicer pa pohvalno. Že videne njene slike in so pohvalne.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.